POLITICĂ
Marcel Ciolacu intră în cursa pentru Cotroceni cu ambiția de a fi primul președinte dat de PSD după 20 de ani: România are nevoie de stabilitate și echilibru
Published
3 weeks agoon
Premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat marți candidatura la funcția de președinte al României din partea Partidului Social-Democrat al cărui președinte este și a cărui susținere o va solicită sâmbătă la congresul formațiunii.
“Am decis să îmi depun candidatura la Președinția României. Am luat această decizie după ce m-am consultat cu românii, cu familia mea și cu colegii mei din partid”, a spus Ciolacu, într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.
El a precizat că se va prezenta sâmbătă la Congresul PSD cu planul pentru România și le va solicita colegilor social-democrați sprijinul pentru a câștiga alegerile prezidențiale.
“Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de stabilitate și echilibru. Românii au nevoie de siguranța că muncind pot avea un trai mai bun. Țara are nevoie de un președinte căruia îi pasă de toți românii”, a afirmat premierul.
Din postura de prim-ministru și președinte al PSD, Marcel Ciolacu se alătură unei liste de lideri social-democrați care au candidat la funcția supremă în stat aflați în aceleași poziții ca actualul lider al PSD. Este vorba despre Adrian Năstase (2004), Victor Ponta (2014) și Viorica Dăncilă (2019). Atât cei trei, cât și Mircea Geoană, liderul PSD între 2005-2010, au pierdut alegerile prezidențiale din ultimii 20 de ani în fața candidaților de dreapta, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Primul și singurul președinte social-democrat al României a fost Ion Iliescu, care a condus România între 1990-1996 și 2000-2004.
“Nu m-am dat niciodată înapoi de la lucrurile grele. Am preluat președinția PSD într-un moment foarte dificil și, împreună cu colegii mei, am reușit să recâștigăm încrederea oamenilor”, a afirmat Ciolacu.
El a devenit președinte al PSD după ce premierul Viorica Dăncilă a fost înlăturată prin moțiune de cenzură și a pierdut alegerile prezidențiale din 2019 în fața lui Klaus Iohannis. La alegerile din 2020, desfășurate în pandemie și cu PSD în opoziție, social-democrații au obținut în jur de 30% la scrutinul local pentru primării și consilii județene și au câștigat alegerile parlamentare cu aproximativ 29%.
PSD-ul condus de Marcel Ciolacu a stat în opoziție până în toamna anului 2021, moment în care social-democrații și PNL au creat o mare coaliție pe principiul rocadei guvernamentale, motivând nevoia de stabilitate politică ca urmare a provocărilor interne și externe, cele din urmă concretizate cu declanșarea războiului din Ucraina prin invazia armată a Federației Ruse în țara vecină.
Principiul rocadei guvernamentale a făcut ca liberalul Nicolae Ciucă să dețină funcția de prim-ministru între noiembrie 2021 – iunie 2023, iar Marcel Ciolacu președinte al Camerei Deputaților, perioadă urmată de demisie și instalarea unui nou guvern de coaliție PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu.
“Am acceptat răspunderea de a fi prim-ministru într-unul dintre cele mai complicate momente din istoria recentă. Și am reușit, alături de colegii mei din Guvern, să punem lucrurile în ordine”, a amintit Ciolacu.
El a conchis mesajul său, declarându-se “pregătit să-mi asum acum responsabilitatea de a fi președintele tuturor românilor”. “Am credința că pot contribui la viitorul țării mele – un viitor în siguranță și bunăstare. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a transmis Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu s-a născut pe 28 noiembrie 1967 în Buzău. Din 1992 este membru al PSD. Cariera sa publică și politică a început în 2005, când a ocupat funcția de prefect interimar între noiembrie 2005 și decembrie 2006, și apoi, în calitate de consilier local, a fost ales viceprimar pentru mandatul 2008–2012.
La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, Marcel Ciolacu a fost ales deputat din partea PSD în circumscripția electorală nr. 10 – Buzău.
În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit în funcția de consilier onorific pe probleme de regionalizare și administrație publică, iar în 2014 a devenit secretar al Camerei Deputaților.
După demiterea premierului Sorin Grindeanu în 2017, Marcel Ciolacu a devenit vicepremier fără portofoliu în cabinetul condus de Mihai Tudose.
În septembrie 2017, Ciolacu a asigurat interimatul la MApN, succedându-l pe ministrul demisionar Adrian Țuțuianu. În septembrie 2018 a semnat scrisoarea disidenților din PSD care cereau demisia lui Liviu Dragnea. După încarcerarea acestuia din urmă, postul de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacant. Astfel, pe 29 mai 2019, Marcel Ciolacu a fost ales în funcția de președinte al camerei inferioare a legislativului.
A preluat interimatul conducerii PSD după înfrângerea Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale din 2019. În august 2020 a devenit președinte cu drepturi depline al formațiunii social-democrate.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
Marcel Ciolacu, reacție la raportul Draghi. Premierul afirmă că portofoliul muncii, protecției sociale și locuințelor preluat de România va fi printre cele mai importante din Comisia Europeană
SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune
Iulian Chifu: Strategia Rusiei la Chișinău
POLITICĂ
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Published
3 mins agoon
September 11, 2024Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis, miercuri, un mesaj la 23 de ani de la atentatele din SUA din 11 septembrie, moment care ”a schimbat cursul istoriei şi a schimbat perspectiva omenirii asupra terorismului: un cumplit flagel care poate lovi oriunde”.
”Comemorăm 23 de ani de la atentatul din 11 septembrie 2001, care a schimbat cursul istoriei şi a schimbat perspectiva omenirii asupra terorismului: un cumplit flagel care poate lovi oriunde, chiar şi în inima economică a celei mai puternice ţări. Naţiunea americană a mers mai departe, în timp, plângându-şi victimele şi luând măsuri pentru ca un asemenea eveniment să nu se mai întâmple”, a scris, miercuri, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
El a afirmat că solidaritatea şi unitatea în faţa terorii reprezintă calea către o lume mai sigură şi precizează că securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii sale prezidenţiale pentru România.
Cinstim memoria celor care şi-au pierdut viaţa în acea tragică zi şi suntem cu inima alături de familiile acestora şi de supravieţuitori. România a fost şi rămâne solidară cu partenerul strategic american, la fel ca întreaga lume democratică. Solidaritatea şi unitatea în faţa terorii – indiferent de unde este ea răspândită – reprezintă calea către o lume mai sigură. Securitatea și siguranța statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidențiale pentru România anilor care urmează. Putem construi orice în societatea noastră, dacă oamenii au garanția că trăiesc în pace si siguranță”, a conchis Nicolae Ciucă.
POLITICĂ
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
Published
24 mins agoon
September 11, 2024Mircea Geoană și-a anunțat miercuri în mod oficial candidatura la funcția de președinte al României. La o zi după încheierea mandatului de secretar general adjunct al NATO, fostul ministru de externe a publicat pe rețelele sociale în videoclip în care s-a lansat în cursa pentru Palatul Cotroceni.
“Candidez la președinție pentru că știu că avem nevoie de o schimbare adevărată!”, a scris Geoană, pe Facebook.
În videoclipul în care apare pregătindu-și cravata și fiindu-i transmise sugestii despre ce să spună în discursul său, Geoană se oprește și spune: “Puteam să vă promit o țară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar știm cu toții că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Dar știți ce putem face? Putem să muncim”.
“Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună. România nu are nevoie de perfecțiune; are nevoie de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze cu profesionalism”, a continuat el.
“Haideți să renaștem împreună!”, este îndemnul cu care își încheie Geoană prima acțiune de prezidențiabil.
Sloganul său este “Independent. Viziune. Respect”.
Geoană candidează la funcția de președinte al României din postura de candidat independent la un deceniu și jumătate distanță de când, în calitate de președinte al Partidului Social-Democrat, a pierdut alegerile prezidențiale în turul al doilea de scrutin în fața președintelui în exercițiu, Traian Băsescu.
Cariera publică a lui Mircea Geoană a început în 1996, când a fost numit de președintele Ion Iliescu în poziția de ambasador al României la Washington. La 37 de ani, era cel mai tânăr diplomat în această funcție.
A asigurat reprezentarea diplomatică a României la Washington până în anul 2000, inclusiv în perioada președinției lui Emil Constantinescu, contribuind la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, prin vizita președintelui american Bill Clinton la București, la 11 iulie 1997, și la organizarea vizitei președintelui Constantinescu la Washington, când a devenit primul și singurul președinte român care s-a adresat Congresului SUA.
În perioada 2000-2004 a fost ministru de externe al României, perioadă în care a făcut parte din guvernul ce a negociat și a obținut aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Din postura de șef al diplomației române, a participat la ridicarea drapelului României la sediul NATO, moment care a consfințit aderarea la Alianță, și a semnat încheierea negocierilor de aderare la UE.
În 2001, în calitate de ministru de externe, a prezidat reuniunile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, când România a deținut președinția în exercițiu a OSCE. În aceeași calitate de șef al diplomației române, Geoană a prezidat, în iulie 2004, reuniunile Consiliului de Securitate al ONU, România deținând în perioada 2004-2005 ultimul său mandat de membru nepermanent în CS ONU.
A candidat în vara anului 2004 la funcția de primar general al Bucureștiului, dar a pierdut din primul tur în fața primarului de atunci, Traian Băsescu. Urma să fie propus prim-ministru al României dacă liderul PSD Adrian Năstase câștiga alegerile prezidențiale din 2004, dar pe care le-a pierdut în fața lui Traian Băsescu.
A fost lider al PSD în perioada 2005-2010, după ce a câștigat competiția pentru șefia social-democraților în fața fostului președinte Ion Iliescu. A deținut și funcția de președinte al Senatului între 2008-2011. În 2009, a pierdut alegerile prezidențiale la o distanță de 0,66% din voturi în spatele lui Traian Băsescu.
A fondat în anul 2006 Institutul Aspen România, pe care l-a condus până în anul 2019, când a preluat funcția de secretar general adjunct al NATO, deopotrivă primul român și primul est-european care ocupă cea mai înaltă poziție în Alianță după aderarea la NATO a țărilor din fostul bloc comunist.
Marți, 10, septembrie, în ultima zi în calitate de secretar general adjunct al NATO a fost decorat cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos”.
POLITICĂ
Marcel Ciolacu, reacție la raportul Draghi. Premierul afirmă că portofoliul muncii, protecției sociale și locuințelor preluat de România va fi printre cele mai importante din Comisia Europeană
Published
3 hours agoon
September 11, 2024Centrul de greutate al viitoarei Comisii Europene va cădea pe reglementările din interiorul pieței unice și pe “segmentul de stânga” care se referă la muncă, protecție socială și venituri, a declarat marți premierul Marcel Ciolacu, într-o reacție la raportul privind competitivitatea europeană publicat de Mario Draghi și în contextul în care România ar urma să dețină în următorul mandat al Comisiei, prin Roxana Mînzatu, portofoliul pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe.
Liderul PSD și candidatul acestui partid la alegerile prezidențiale a făcut aceste afirmații în cursul unei emisiuni la postul de televiziune Antena 3.
“Văd în planul Draghi anunțat acum câteva zile. Am văzut la candidata pentru funcția de președinte al Americii. Cu case sociale, lucru pe care l-am prins și noi în Comisia Europeană. Și aici am venit pe portofoliu al muncii și am prins și locuințele sociale. Am văzut în planul Draghi 800 de miliarde să se întoarcă în economie, lucru pe care l-am făcut și noi. (…) Noi am întors 4,5% din PIB în economie. Am văzut la Draghi că vine cu reducerea costurilor pentru energiei. Este o problemă globală și trebuie o abordare unitară a Uniunii Europene de această dată. Piața unică trebuie foarte… Părerea mea, cele mai importante portofolii în viitoarea Comisie Europeană rămân în segmentul de stânga – muncă, protecție socială, venituri, salariu minim european – și reglementările din piața internă, din piața unică. E clar că în acest moment Comisia are cu totul și cu totul alt plan, mult mai așezat. Războiul, pandemia, criza au venit în timpul mandatului trecut. Fiind un angrenaj prea mare, a reacționat prea greu”, a declarat Ciolacu.
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât a investit în reconstrucția de după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat luni fostul premier italian și ex-președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, la publicarea unui raport mult așteptat privind competitivitatea europeană cu scopul de a opri declinul economic al continentului.
În secțiunea de deschidere a raportului, Draghi a declarat că blocul are nevoie de investiții suplimentare de 750-800 de miliarde de euro (829-884 de miliarde de dolari) pe an, până la 5% din PIB – mult mai mari chiar decât cele 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.
Raportul susține că în centrul problemelor economice ale Europei se află costul energiei pentru industrie, care în prezent este obligată să plătească cu 158% mai mult pentru electricitate decât în SUA și cu 345% mai mult pentru gazele naturale.
Raportul conține și o secțiune centrată pe reducerea decalajelor de competențe în UE și abordează condițiile de muncă în UE, subliniind că, pe lângă acestea, locuințele și conectivitatea, pot juca un rol semnificativ în atragerea lucrătorilor.
De altfel, locuințele reprezintă cea mai mare categorie de cheltuieli ale gospodăriilor din UE și este un aspect esențial al Pilonului European al Drepturilor Sociale.
Raportul Draghi este considerat și un punct de plecare al dezbaterii cum va fi influențată “economia socială de piață” a Europei de noile priorități ale competitivității europene.
Concrete & Design Solutions
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
Raportul ”Education at a Glance 2024”. Cheltuielile României în educație sunt sub media OCDE, țara noastră are un deficit de cadre didactice și un procent peste medie privind adulții fără studii liceale
Marcel Ciolacu, reacție la raportul Draghi. Premierul afirmă că portofoliul muncii, protecției sociale și locuințelor preluat de România va fi printre cele mai importante din Comisia Europeană
SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune
Iulian Chifu: Strategia Rusiei la Chișinău
Consultări militare România-SUA la sediul MApN: Asistența pentru securitate acordată Republicii Moldova, pe agendă
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza