Connect with us

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu prezintă realizările PSD la guvernare, printre care se numără o creștere puternică a PIB-ului, de peste 112 miliarde de euro: „România a devenit o putere economică regională”

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Președintele PSD, fostul premier Marcel Ciolacu, a prezentat joi principalele realizări ale Partidului Social Democrat la guvernare, printre care se numără o creştere puternică a PIB-ului, de peste 112 miliarde de euro.

„Acești ani în care PSD a fost la guvernare, iar eu am devenit premier al României, au reprezentat cea mai importantă perioadă a vieții mele. Consider că a fi premier nu este o meserie, ci o onoare supremă prin care îți poți servi țara și pe români”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

 

Citiți și: PSD iese de la guvernare, iar Marcel Ciolacu își depune mandatul de premier. Social-democrații nu vor susține niciun candidat în turul doi al prezidențialelor

Marcel Ciolacu a declarat că, deși în prezent „zgomotul electoral” este mult prea mare, prezentarea unui bilanț succint al celor mai importante politici publice implementate de PSD la guvernare reprezintă un gest „obligatoriu”.

Bilanțul prezintă 10 realizări majore ale guvernării PSD:

  1. Cel mai mare număr de angajați din istorie (+178.000) – A fost stimulată economia, ceea ce a condus la crearea de locuri de muncă. În prezent, efectivul de salariați este de aproape 5,2 milioane de persoane – un record istoric post-decembrist.
  2. Cele mai mari investiții publice din istorie (54 miliarde euro) – România a fost menținută pe traseul creșterii economice și a fost evitată recesiunea printr-un model economic bazat pe investiții publice fără precedent. Țara este, în prezent, un adevărat șantier, iar la majoritatea marilor obiective de investiții lucrează firme românești, cu zeci de mii de angajați.
  3. Cei mai mulți kilometri de autostradă construiți și dați în folosință (+382 km drumuri de mare viteză) – Construcția drumurilor de mare viteză, blocată practic înainte de intrarea PSD la guvernare, a devenit cel mai puternic semnal de dezvoltare al țării. PSD a demonstrat că se poate ajunge la un ritm anual de finalizare a 200 de kilometri de șosele moderne.
  4.  Cea mai mare creștere a salariului mediu net (+47%) – Au fost majorate veniturile angajaților, fiind atins obiectivul ca salariul mediu pe economie să depășească pragul de 1.000 de euro net. Această creștere semnificativă este însoțită de o dublare a puterii de cumpărare față de momentul preluării guvernării.
  5.  Cea mai mare creștere a salariului minim (+76%) – Creșterea salariului minim reprezintă o măsură care oferă, în special salariaților aflați la început de drum, șansa unui venit decent. România a fost aliniată la proiectul salariului minim european, printr-un mecanism care ține cont de creșterea economică și de competitivitate.
  6.  Cea mai consistentă creștere a pensiilor (+70%) – Creșterea pensiilor este prezentată ca un act de dreptate față de seniorii României. Chiar dacă măsura a fost și continuă să fie criticată, aceasta este considerată necesară pentru protejarea veniturilor vârstnicilor din România.
  7.  Cea mai mare scădere a numărului de români în risc de sărăcie – Această evoluție este rezultatul măsurilor de protejare a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile. În fiecare an au fost implementate pachete de sprijin – creșteri de venituri, vouchere pentru alimente și energie, precum și ajutoare financiare pentru rechizite și uniforme școlare – destinate milioanelor de români aflați în nevoie.
  8.  Cea mai mare creștere a avuției nete pe locuitor (+24%) – Românii dispun, în prezent, de cele mai mari economii bancare din perioada post-decembristă. Depozitele populației în bănci au ajuns la 382 de miliarde de lei, cu peste 100 de miliarde mai mult față de momentul intrării PSD la guvernare.
  9. Cel mai mare număr de contracte de muncă cu peste 1.000 de euro net (+500.000) –  Acesta este cel mai relevant semn al dezvoltării firmelor românești, care au ajuns să ofere locuri de muncă mai bine plătite. Prin aceste creșteri salariale, companiile din domeniul construcțiilor au reușit să atragă români din diaspora să revină în țară și să lucreze pe șantierele de autostrăzi.
  10.  Creștere puternică a PIB (+112 miliarde euro) – România a devenit o putere economică regională, ajungând la același nivel cu Polonia și depășind Ungaria, Slovacia, Croația, Grecia, Letonia și Bulgaria la cel mai relevant indicator economic – PIB-ul pe locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare.

„Am ales să fac asta acum, știu că vor exista multe critici și mi le asum. Mie nu îmi este rușine cu ceea ce am făcut împreună cu echipa PSD la guvernare. Și cred că este important ca aceste fapte să fie publicate, pentru ca în viitor oricine să aibă termeni relevanți de comparație”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, anunță că s-au pus bazele unei alianțe pentru viitorul Nordului României.

”12 consilii județene din Nord-Vestul și Nord-Estul României au făcut ceva care trebuie să devină un exemplu de bună practică: au decis să lucreze împreună. Au pus pe masă idei, proiecte, soluții și au format o alianță pentru dezvoltare cu impact direct în comunitățile lor. Este vorba despre o platformă de cooperare regională care să pună România în prim-planul fondurilor destinate reconstrucției Ucrainei”, a anunțat Negrescu într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.

Acesta a explicat că finanțarea europeană poate genera:

  • investiții în infrastructură și logistică,
  • parteneriate economice și transfrontaliere,
  • proiecte comune pe fonduri europene,
  • mai multe oportunități pentru administrațiile locale, universități și antreprenori.

Primul pas este reprezentat de podul peste Tisa, construit de CJ Maramureș cu o companie românească, pentru care Uniunea Europeană a alocat circa 50 de milioane de euro.

Citiți și: ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

”Am fost onorat să susțin acest demers și să fiu alături de colegii mei, președinții consiliilor județene, care dau un semnal clar: dezvoltarea nu ține cont de granițe politice, ci de viziune și curaj. Am fost bucuros să contribui cu patronajul Comitetului European al Regiunilor și cu mesajul de sprijin al Comisarului European pentru Extindere, Marta Kos. Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei, ci pot să fie acum în centrul unui proiect european de reconstrucție care se poate ridica la peste 450 de miliarde de euro”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului European.

Victor Negrescu a transmis felicitări pentru inițiativă și pentru ”modul în care au reușit să aducă împreună atâtea administrații locale”.

”Este un exemplu de leadership local cu impact național”, a mai spus eurodeputatul.

El a evidențiat impactul pozitiv pe care îl poate avea această alianță asupra României.  

”În contextul reconstrucției regionale și al fondurilor europene disponibile, această alianță poate transforma Nordul României într-un pol de stabilitate, cooperare și dezvoltare, o zonă de oportunitate care să facă regiunea atractivă pentru tânăra generație. România are nevoie de mai multe astfel de inițiative. De lideri locali care gândesc pe termen lung și construiesc în echipă”, a conchis Negrescu.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

Published

on

© Marcel Boloș - Facebook

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat finanțarea a 91 de centre destinate copiilor din comunități vulnerabile, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 232,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile din bani europeni. 

România va beneficia, în toate regiunile, de centre moderne unde copiii din comunități vulnerabile vor avea acces la sprijin educațional, activități sportive și culturale, consiliere socială și psihologică. Lista celor 91 de proiecte care vor fi implementate a fost publicată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), instituția care gestionează finanțarea în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027.

Proiectele vizează lucrări de construcție, modernizare și reabilitare a infrastructurii, precum și dotarea centrelor cu echipamente necesare pentru desfășurarea activităților: de la săli de sport și terenuri exterioare, până la biblioteci clasice și digitale, ateliere tematice și spații de creație. În paralel cu investițiile în infrastructură, vor fi finanțate și serviciile oferite în cadrul centrelor. Acestea includ sprijin educațional, consiliere, organizarea de tabere și schimburi de experiență, precum și asigurarea mesei, cazării și transportului pentru copiii care au nevoie.

Potrivit ministrului, intervenția are la bază un model integrat, care combină investițiile fizice cu servicii sociale adaptate nevoilor reale din teritoriu. Este considerată prima inițiativă de acest gen la scară națională, care îmbină infrastructura cu intervenții sociale concrete pentru copiii expuși riscului de sărăcie, excluziune sau abandon școlar.

„Este o veste că, ușor-ușor, cu bani europeni, statul ajunge mai aproape de ceea ce ar trebui să fie”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Continue Reading

ROMÂNIA

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

Published

on

© Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est / Facebook

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, împreună cu cele 12 consilii județene din regiunile Nord-Est și Nord-Vest, au semnat joi, 12 iunie, la Sighetu Marmației, Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei” – o inițiativă comună dedicată sprijinirii procesului de reconstrucție și dezvoltare a Ucrainei.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Parlamentului European, Comisiei Europene, Băncii Mondiale, precum și reprezentanți ai autorităților guvernamentale și regionale din Ucraina și România.

Domeniile vizate de acest parteneriat sunt:

  •  planificarea strategică
  • dezvoltarea infrastructurii fizice și economice
  • dezvoltarea economică și relațiile comerciale
  • integrarea în politicile și programele Uniunii Europene
  • cooperarea interinstituțională

Acordul de parteneriat a fost semnat de către ADR Nord-Est, ADR Nord-Vest și de conducerea Consiliilor Judeţene: Consiliul Județean Bacău, Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Botoşani, Consiliul Judetean Cluj, Consiliul Județean Iași – Iași County Council, Consiliul Judeţean Maramureş, Consiliul Județean Neamț, Județul Satu Mare – Consiliul Județean, Consiliul Judeţean Sălaj, Consiliul Județean Suceava și Consiliul Județean Vaslui.

Potrivit Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, acest demers reflectă angajamentul regiunilor de a acționa solidar și responsabil, contribuind activ la reconstrucția Ucrainei și la consolidarea stabilității, dezvoltării și cooperării în regiune

„Se spune că vremurile dificile creează oameni curajoși. Aș spune că, în acest caz, vremurile dificile creează inițiative valoroase. Nu ne-am dorit niciunii să fim în această situație, în care să reconstruim ceva ce alții au distrus. Aș spune că dincolo de reconstrucția Ucrainei, astăzi demarăm un mare șantier de construcție a viitorului”, a declarat Vasile Asandei, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Președintele Nicușor Dan a cerut fermitate, miercuri, la Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est, în denunțarea acțiunilor Rusiei, care folosește „strategii de amânare și sabotare a procesului de pace”.

El a arătat că „singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege este forța” și că solicitările pentru a încheia un acord de pace sunt nerezonabile.

Șeful statului a subliniat că țările europene trebuie să rămână unite „în apărarea dreptului internațional, a respectului pentru viața umană, demnitate, libertate și democrație”, „valori pe care poporul ucrainean le apără în fiecare zi”.

Citiți și Prima trilaterală prezidențială România – R. Moldova – Ucraina, la Odesa: Când Chișinăul, Kievul și Bucureștiul acționează împreună putem construi un drum clar spre o Europă unită, liberă și democratică

Nicușor Dan a participat și la o reuniune trilaterală România – Republica Moldova – Ucraina, în cadrul căreia a discuta cu omologii săi despre cele mai importante proiecte de interconectare, în special a infrastructurii energetice, procesul de aderare la Uniunea Europeană și cooperarea în materie de asigurare a securității.

La reuniunea de la Odesa au luat parte 11 șefi de state, de guverne sau lideri ai parlamentelor din România, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Slovenia, Albania, Bulgaria Croația și Grecia.

De asemenea, luna trecută, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ștefan Radu Oprea, a anunțat că a avut loc prima ședință de lucru a grupului interministerial dedicat reconstrucției Ucrainei, context în care salută demersul și pledează pentru ca țara noastră să joace un rol activ în acest amplu și important proces de reconstrucție a țării vecine și agresate de Federația Rusă.

Potrivit acestuia, poziția geografică a României oferă oportunitatea ca țara noastră să devină un hub logistic esențial în această reconstrucție: „Însă potențialul nostru nu se oprește aici. Companiile românești au oportunitatea de a se implica direct în Ucraina, în domenii-cheie precum construcțiile, energia electrică, petrolul și gazele, dar și în parteneriate în industria de apărare.”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI21 minutes ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

ROMÂNIA32 minutes ago

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ROMÂNIA16 hours ago

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

ENERGIE17 hours ago

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

ROMÂNIA17 hours ago

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

CONSILIUL UE18 hours ago

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

NATO18 hours ago

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ROMÂNIA18 hours ago

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

U.E.19 hours ago

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

U.E.20 hours ago

Germania și Franța propun un canal TV european împotriva dezinformării dinspre Rusia și China: Europa trebuie “să își facă vocea auzită mai tare în lume”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA1 week ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.2 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.3 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

EDUCAȚIE4 weeks ago

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional

Trending