Connect with us

SUA

Mike Pompeo avertizează companiile din Silicon Valley cu privire la riscurile de securitate în afacerile cu China

Published

on

© Mike Pompeo/Twitter

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a avertizat luni companiile din Silicon Valley, „atelierul de inovare” al giganţilor tehnologiei, cu privire la riscurile de a face afaceri cu China, avertisment care survine înainte de semnarea primei faze a unui acord comercial între Washington şi Beijing, miercuri, 15 ianuarie, informează AFP, preluat de Agerpres

„Trebuie să ne asigurăm că tehnologia americană nu alimentează o stare de supraveghere cu adevărat orwelliană. Trebuie să ne asigurăm că principiile americane nu sunt sacrificate pentru prosperitate “, a avertizat secretarul de stat al SUA la San Francisco, în California, în faţa Silicon Valley Leadership Group, care reuneşte peste 350 de companii.

Pompeo a precizat, însă, că nu descurajează firmele să se îndrepte către China, insistând că administrația Trump vrea ca acestea „să se îmbogățească făcând afaceri acolo”.

„În același timp, trebuie să ne asigurăm că firmele noastre nu fac oferte care să consolideze armata competitorului nostru sau să înăsprească regimul represiv în anumite părți ale țării”, a spus el.

Militanții pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește utilizarea tehnologiei de către China pentru a dezvolta o supraveghere electronică intruzivă.

În regiunea vestică Xinjiang, controlată strâns de China și unde experții susțin că mai mult de un milion de musulmani sunt încarcerați,  Beijingul ar testa o tehnologie care permite forțelor de securitate să identifice rapid pe oricine și să ofere detalii despre mișcările și backgroundul lor.

„Puneți-vă doar câteva întrebări – cu cine avem de-a face? Care este adevăratul calcul  de risc / rentabilitate pentru a face afaceri în China?”, a întrebat retoric Pompeo.

Președintele Donald Trump urmează să semneze un acord comercial parțial miercuri, după tensiuni prelungite, renunțând la noile tarife asupra produselor electronice chineze și reducând la jumătate pe cele impuse la 1 septembrie pe produse în valoare de 120 miliarde de dolari.

Administrația Trump susține că acordul va oferi companiilor americane un acces mai bun la piața chineză a serviciilor financiare și va determina China să cumpere mai multe produse din SUA.

„Ne vom face partea în guvern. Vom continua să facem eforturi ”, a asigurat Pompeo, subliniind, totodată că „apărarea libertății și securității naționale nu este doar sarcina guvernului, ci a fiecărui cetățean “.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CHINA

Raport al Comunității de informații din SUA: Washingtonul susține că Beijingul ascunde bilanțul real al cazurilor și deceselor provocate de noul coronavirus

Published

on

© The White House/ Flickr

Statele Unite au ajuns la concluzia că Beijingul a minţit în legătură cu bilanţul noului coronavirus, cu mult subevaluat, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii comentat miercuri în faţa presei de mai mulţi congresmeni, notează AFP.

Întrebat despre acest subiect în cursul briefingului său de presă cotidian, preşedintele american, Donald Trump, s-a arătat destul de evaziv, precizează Agerpres.

“Datele lor sunt poate puţin subestimate şi sunt amabil când spun asta”, a declarat el. “În ce priveşte problema de a şti dacă datele lor sunt corecte, nu sunt un contabil chinez”, a adăugat el puţin mai târziu.

Bloomberg s-a referit miercuri la acest raport confidenţial remis săptămâna trecută Casei Albe. Serviciile de informaţii au subliniat în document că numărul morţilor şi al cazurilor de contaminare afişate de Beijing sunt false, intenţionat sub nivelul real. 

Michael McCaul, un influent republican din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, a dezvăluit, de asemenea pe baza acestui raport, că autorităţile chineze au “ascuns adevăratul bilanţ al persoanelor contaminate de maladie”.

De altfel, Washingtonul și Beijingul au purtat un dialog aprins de la distanță, atât președintele Donald Trump, cât și secretarul de stat Mike Pompeo referindu-se la noul coronavirus drept “virusul Wuhan” sau “virusul chinez”. În replică, China a solicitat Statelor Unite să înceteze cu această denumire, însă mai multe publicații de presă chineze au căutat să arată că virusul ar fi venit din SUA.

Pe de altă parte, președinții Donald Trump și Xi Jinping au avut săptămâna trecută o convorbire telefonică în care cei doi lideri au afirmat că Statele Unite și China ”lucrează strâns împreună” în lupta pandemiei de coronavirus.

China, unde primul bolnav de coronavirus a fost detectat oficial în decembrie în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei, a înregistrat 3.312 morţi şi 81.554 de cazuri, potrivit datelor prezentate public.

Mai puţin decât în Statele Unite, unde COVID-19 a făcut până în prezent peste 5.100 de morţi şi a contaminat mai mult de 215.000 persoane.

Pandemia cu virusul Sars-CoV-2 a izbucnit în Wuhan, iar de atunci s-a extins la nivel global. Au fost înregistrate deja peste 936.000 de cazuri și peste 47.000 de decese.

Continue Reading

SUA

SUA și Germania cer Ungariei ca puterile aproape nelimitate acordate guvernului Viktor Orban să nu aducă atingere “libertăților fundamentale” și “statului de drept”

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

Statele Unite au făcut miercuri apel la Budapesta, unde premierul Viktor Orban şi-a atribuit puteri aproape nelimitate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, să limiteze durata măsurilor excepţionale şi să nu aducă atingere “libertăţilor fundamentale”, în timp ce Germania a transmis că “principiile statului de drept” trebuie respectate de toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv de Ungaria, potrivit AFP.

“În primul rând, aş vrea să subliniez că UE este o comunitate de drepturi şi de valori”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Berlin, o purtătoare de cuvânt a guvernului german, Ulrike Demmer, potrivit Agerpres.

“Valorile pe care Uniunea s-a fondat sunt, bineînţeles, respectarea demnităţii umane, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului”, a subliniat această purtătoare de cuvânt a guvernului condus de cancelarul Angela Merkel.

La Washington, întrebat de AFP în legătură cu situaţia din Ungaria, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a făcut apel la toate ţările “să evite să restrângă nejustificat drepturile esenţiale ale omului şi libertăţile fundamentale, printre care posibilitatea ca presa liberă să informeze publicul în legătură cu subiectul crizei şi cu răspunsurile guvernamentale”.

Orice atingere adusă acestor drepturi şi libertăţi “ar submina încrederea opiniei publice în noi ca lideri, într-un moment în care avem mai mare nevoie ca oricând de încredere”, a spus purtătorul de cuvânt, încheie sursa citată.

Luni, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să evalueze dacă noile legi introduse în Ungaria respectă prevederile articolului doi din Tratatul Uniunii Europene, făcând referire la mișcarea de luni a Parlamentului Ungariei care i-a acordat premierului Viktor Orban puteri sporite de a conduce țara prin decret și ordonanțe pe parcursul stării de urgență.

Anterior legislativului european, Comisia Europeană a emis o declarație prin care avertizează că măsurile de urgență impuse de statele membre pentru combaterea COVID-19 trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și trebuie să fie strict proporționale.

Parlamentul maghiar a votat luni cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat. Orban a obţinut astfel undă verde de la legiuitori pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră “disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea “să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de ”ştiri false”, ceea ce a dus la protestul opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump îi avertizează pe americani că urmează două săptămâni “foarte dureroase”. Autoritățile din SUA preconizează peste 200.000 de decese din cauza COVID-19

Published

on

© The White House/ Flickr

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a avertizat marţi pe americani că următoarele două săptămâni vor fi “foarte, foarte dureroase”, în timp ce bilanţul noului coronavirus continuă să se înrăutăţească în Statele Unite, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Este o chestiune de viață și de moarte. (…) Vom traversa două săptămâni foarte, foarte dificile”, a adăugat preşedintele american într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

În timpul conferinței de presă, a fost afișată o proiecție a administrației americane care arăta că în ciuda eforturilor de atenuare a virusului, decesele ar putea ajunge până la 240.000, scrie Bloomberg și ABC News.

O simulare utilizată de Casa Albă privind răspândirea noului coronavirus indică faptul că numărul deceselor cauzate de COVID-19 în SUA ar ajunge la un număr cuprins între 100.000 şi 240.000, a transmis și Agerpres.

Modelul, prezentat la Casa Albă arată o scădere masivă faţă de estimările iniţiale care avansau numărul de 1,5 milioane de decese. Noua simulare ţine cont de măsurile adoptate de autorităţile americane pentru limitarea propagării noului coronavirus, printre care distanţarea socială.

”Suntem convinşi că scăderea va fi înşelătoare. Vom continua să vedem creşteri, dar nu ne putem lăsa descurajaţi de asta”, a spus şeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase şi Alergii american, Anthony Fauci.

Numărul persoanelor care au murit din cauza noului coronavirus în Statele Unite este mai mare decât al celor din China, epicentrul pandemiei, potrivit bilanţului oficial prezentat de China şi celui al Universităţii Johns Hopkins, relatează AFP.

Pandemia de Covid-19 a ucis cel puţin 4.000 de persoane în Statele Unite, care are de acum de departe cel mai mare număr de cazuri declarate oficial, comparativ cu 3.305 în China.

Statul New York este epicentrul epidemiei americane, cu aproape 76.000 de cazuri şi 1.550 de decese.

În total, Statele Unite au peste 188.000 de cazuri confirmate

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending