Miniștrii de Finanțe ai zonei euro cer Spaniei să-și reducă deficitul

Miniștrii de Finanțe ai zonei euro, care s-au reunit ieri la Bruxelles în cadrul Eurogroupului, au oferit un plan bugetar Spaniei, plan care oferă statului îndatorat puțină libertate în ceea ce privește deficitul bugetar pentru acest an, însă care păstrează o severă țintă de deficit pentru 2013, anunță Adevarul în pagina sa electronică.

Acest lucru implică faptul că guvernul de la Madrid va trebui să ia noi măsuri dure de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar cu 6% din produsul intern brut. Aplicarea acestui plan bugetar va fi, așadar, destul de dificilă având în vedere recesiunea care afectează economia Spaniei și nivelul de șomaj aflat la 23%, consideră publicația financiară „Wall Street Journal”. Un comunicat de presă publicat după încheierea ședinței miniștrilor anunță că Spania a fost de acord să studieze această propunere.

Acest plan bugetar reprezintă, în același timp, o concesie oferită Spaniei pentru dificultățile cu care se confruntă, acesteia fiindu-i permis un deficit bugetar de 5,3% pe 2012, cu condiția de a respecta ținta de deficit de 3% din PIB pe 2013, dar și un prim test pentru noul acord de disciplină fiscală, acord care oferă instituțiilor Uniunii Europene un control mai mare asupra bugetelor naționale.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  lanaranjaeconomica.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.