Connect with us

U.E.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba: În 2019 se va da semnalul construcției europene, iar Președinția română a încercat să-şi pună amprenta asupra viitorului Europei din postura de actor imparţial care a ţinut cont de problemele specifice fiecărui stat membru

Published

on

@OSCE

Anul aceasta se va da semnalul consolidării construcţiei europene, a afirmat, joi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, într-un mesaj de Ziua Europei, preluat de la Agerpres.

,,Anul aceasta, când marcăm Ziua Europei, se va da semnalul consolidării construcţiei europene. Uniunea va trece la un alt nivel, iar România este mândră să contribuie în cadrul acestui proces, ca un stat membru matur şi deplin angajat în formarea viziunii strategice pentru un viitor care să răspundă provocărilor actuale. În 2019 marcăm Ziua Europei din poziţia de stat membru care deţine pentru prima dată Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Un adevărat proiect de ţară cu implicaţii pentru toţi cetăţenii europeni. Guvernul României a încercat să-şi pună amprenta asupra viitorului Europei din postura de broker onest, de actor imparţial, ca o Preşedinţie care a ţinut cont de problemele specifice fiecărui stat membru, având ca puncte centrale unitatea şi coeziunea”, declara Ciamba într-un mesaj transmis de Agerpres.

Potrivit acestuia, România trebuie să continue integrarea europeană la mai mult de un deceniu de la aderare datorită beneficiilor pe care le-a adus cetățenilor români. Totodată, aceștia trebuie să înțeleagă mai bine ceea ce semnifică apartenența la UE pentru a contribui mai mult la aceasta. 

,,Suntem într-o perioadă de reflecţie asupra viitorului nostru comun şi avem obligaţia de a ţine cont de opiniile şi nevoile cetăţenilor. (…) Am arătat deja, prin nenumăratele crize depăşite, că suntem mai puternici împreună, că suntem capabili să învăţăm din greşeli pentru a deveni relevanţi. Acest proces de învăţare nu s-a încheiat. La 12 ani de la aderarea la UE, statul român trebuie să continue să arate cetăţenilor săi beneficiile apartenenţei la comunitatea europeană. Cele patru libertăţi fundamentale ale Uniunii Europene, libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor şi a capitalurilor, trebuie să rămână de neclintit, într-o perioadă plină de incertitudini şi de semne de întrebare. Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, prin eforturile de a închide 90 de dosare legislative cu impact asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, a transmis un mesaj clar în această direcţie”, a adăugat ministrul, citat de sursa de mai sus.

În contextul alegerilor pentru Parlamentul European, ministrul delegat pentru afaceri europene s-a referit și la protejarea drepturilor fundamentale garantate de UE, a căror exercitare de către cetățenii europeni trebui să se desfășoare fără ingerințe din partea altor actori. În acest sens, amintește George Ciamba, Președinția română a Consiliului UE a luat măsuri care să asigure respectarea dreptului la vot, la liberă circulație sau a dreptului de a trăi, lucra și studia oriunde în UE.

,,Este datoria noastră de a veghea pentru ca drepturile fundamentale să fie respectate. Anul aceasta se împlinesc 40 de ani de la primele alegeri europene. Dreptul la vot este garantat şi trebuie protejat. Votul liber exprimat de cetăţeni nu trebuie manipulat prin interferenţe externe, având ca beneficiari actori cu agende obscure, în defavoarea proiectului european. Preşedinţia română a Consiliului UE s-a asigurat ca votul să fie protejat, prin obţinerea unor acorduri cheie: combaterea dezinformării şi a ştirilor false şi prin aprobarea de noi reguli pentru a preveni folosirea abuzivă a datelor cu caracter personal de către partidele politice europene în procesul electoral. Europa se caracterizează şi prin spiritul său tolerant. Uniunea Europeană este un loc în care toţi cetăţenii săi sunt liberi să trăiască, să studieze sau să lucreze, indiferent unde s-ar afla. Discriminarea sau extremismul nu-şi au locul în marea familie europeană. Este datoria noastră, a guvernelor, să ne asigurăm că aceste fenomene nu vor fi perpetuate şi că Europa va rămâne un model de prosperitate, stabilitate şi toleranţă. La mulţi ani, dragi cetăţeni europeni!”, încheie mesajul George Ciamba.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Italia adoptă un nou pachet de redresare economică de 25 de miliarde de euro. Giuseppe Conte: Vom proteja locurile de muncă, afacerile și regiunile țării

Published

on

© www.governo.it

Guvernul italian a adoptat vineri un nou set de măsuri economice în valoare de 25 de miliarde de euro, incluzând o extindere a subvențiilor salariale și o interdicție în privința concedierilor, măsuri care se adaugă sumelor impresionante alocate în perioada de vârf a pandemiei când premierul Giuseppe Conte a anunțat că Roma își pune “puterea de foc în motorul economiei”, aproximativ 750 de miliarde de euro ce reprezintă aproape jumătate din PIB-ul țării.

“Cu aceste măsuri vom proteja locurile de muncă, vom sprijini lucrătorii, afacerile și vom slăbi presiunea termenelor limită de impozitare pentru cetățeni și afaceri, vom ajuta autoritățile locale și regionale și sudul”, a spus Giuseppe Conte într-o conferință de presă.

În conformitate cu noul decret, companiile nu vor avea voie să concedieze angajații atât timp cât vor beneficia de schema de susținere a salariilor legate de coronavirus, care va dura încă 18 săptămâni sau – dacă este folosită în mod intermitent – până la sfârșitul anului, informează Politico Europe.

În mod alternativ, companiile care repornesc activitățile și renunță la sprijinul acordat de către stat vor beneficia de o amânare de patru luni a plăților fiscale.

Printre multe alte măsuri, noul pachet extinde și o plată unică de 400 de euro introdusă în luna mai pentru a ajuta familiile cu venituri mici, prevede reduceri de impozite pentru întreprinderile din sudul Italiei, furnizează miliarde de euro autorităților locale și regionale și extinde un moratoriu pentru rambursarea împrumuturilor către IMM-uri până în ianuarie 2021.

De asemenea, guvernul a extins obligația de a purta măști în spații publice și private închise și de a păstra un metru de distanțare socială până la 7 septembrie. 

“Nu dorim noi restricții, dimpotrivă”, a spus Conte, pledând pentru precauție.

Italia a fost cea mai lovită țară din Uniunea Europeană de pandemia de coronavirus, înregistrând cele mai multe decese și fiind țara cu al doilea cel mai mare număr de infectări, după Spania.

De altfel, Italia va fi una din principalele țări ale beneficiare ale planului de salvare de 750 de miliarde de euro și ale bugetului multianual convenite la 21 iulie de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Mai mult, noul set de măsuri economice menite să sprijine companiile și locurile de muncă se bazează pe schema instrumentului SURE de 100 de miliarde de euro lansat de Comisia Europeană pentru a preveni concedierile și pentru a salva companiile de la faliment.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș acuză Polonia de represiuni împotriva comunității LGBTI: Este o reminiscență a atacurilor asupra minorităților care au loc în Rusia

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș a acuzat sâmbătă, într-o postare pe Twitter, autoritățile din Polonia de represiune împotriva comunității LGBTI și a comparat această politică cu atacurile la adresa minorităților care se desfășoară în Rusia.

“Este inacceptabil ca în anul 2020, populația LGBTI să se teamă din nou de persecuții în Polonia. Atacarea activiștilor LGBTI este o reminiscență a atacurilor asupra minorităților care au loc în Rusia”, a scris Cioloș, făcând trimitere la poziția grupului politic pe care îl conduce în Parlamentul European.

“Cetățenii polonezi sunt cetățeni UE, iar Renew Europe va acționa neîncetat în apărarea drepturilor lor fundamentale”, a completat președintele Renew Europe.

Mii de persoane au protestat sâmbătă în toată Polonia în semn de solidaritate cu comunitatea LGBT, precum şi împotriva brutalităţii poliţiei, după arestarea unei activiste a acestei minorităţi la Varşovia şi reţinerea a 48 de protestatari care au încercat să se opună acestei arestări, transmite AFP.

Cea mai mare demonstraţie a avut loc în centrul Varşoviei, unde s-au adunat câteva mii de persoane, dintre care mai mulţi purtau steaguri sau umbrele în culorile curcubeului.

Doar 29% din polonezi susţin căsătoria homosexuală, potrivit unui sondaj realizat de institutul CBOS în 2019.

În timpul campaniei electorale pentru scrutinul prezidenţial din iulie, conservatorii aflaţi la guvernare în Polonia, o ţară profund catolică, au folosit pe scară largă retorica anti-LGBT provocând proteste din partea instituţiilor internaţionale.

Preşedintele conservator Andrzej Duda, care a fost reales, a comparat “ideologia LGBT” cu “neo-bolşevismul”. La depunerea jurământului de către acesta joi în parlament, parlamentarii de stânga au purtat culorile steagului curcubeu, devenit o emblemă anti-guvernamentală în Polonia, în special în ultimele luni.

De altfel, Comisia Europeană a refuzat recent să acorde fonduri europene din cadrul unui program european care stimulează înfrățirile între orașe unui număr de șase localități poloneze care au adoptat rezoluții anti-LGBT.

Continue Reading

U.E.

Ziua iubitorilor de carte. Parlamentul European pune la dispoziția elevilor și studenților o biblioteca virtuală despre politici UE și relații internaționale

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Parlamentul European pune la dispoziția elevilor și studenților din Uniunea European[ o bibliotecă virtuală multilingvă cu articole și cărți ce conțin informații despre politici europene, drept, economie și relații internaționale, informează Reprezentanța Comisiei Europene într-o postare pe Facebook.

Biblioteca virtuală este disponibilă pe pagina Parlamentului European, iar pentru a putea accesa articolele și cărțile disponibile fiecare utilizator trebuie să își creeze un cont.

Biblioteca este disponibilă aici.


În fiecare an, la 9 august este celebrată Ziua iubitorilor de carte este sărbătorită pe 9 august în fiecare an.

Aceasta este o sărbătoare neoficială cu scopul de a încuraja bibliofilii să sărbătorească lectura și literatura.

Oamenii sunt sfătuiți să-și lase smartphone-urile și orice distragere tehnologică posibilă deoparte și să citească o carte.

Ziua iubitorilor de carte este recunoscută largă la nivel mondial însă originea sa rămâne necunoscută.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending