Ministrul Mihai Fifor la Forumul CEPA de la Washington: În regiunea Mării Negre și în cadrul NATO, România dă dovadă de maturitate strategică și este un aliat solid

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a promovat luni maturitatea strategică de care România dă dovadă în regiunea Mării Negre, dar și în cadrul NATO, în contextul participării sale Forumul CEPA, organizat la Washington de singurul think tank din capitala SUA concentrat pe problematica securității în Europa Centrală și de Est – Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.

Ministrul Mihai Fifor a fost invitat special la Forumul CEPA, unde a susținut o prezentare în cadrul panelului “Beyond 2%: Quantity and Quality in European Defense Investments”, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

FOTO: Mihai Fifor/ Facebook

Intervenția ministrului apărării naționale s-a axat asupra angajamentelor Guvernului României în ceea ce privește partajarea echitabilă a responsabilităților în cadrul Alianței Nord-Atlantice și dimensiunii de apărare a parteneriatului strategic dintre România și SUA.

Am discutat despre maturitatea strategică de care România dă dovadă în regiunea Mării Negre, dar și în interiorul Alianței din care face parte. Am demonstrat că țara noastră este un aliat solid care îndeplinește toate cele trei condiționalități NATO referitoare la cash – alocarea de 2% pentru bugetul apărării, contribuții cu trupe și capabilități. În acest context, am punctat nevoia unei coerențe în planificarea apărării, subliniind că eforturile întreprinse de România în ultimul an înseamnă deopotrivă cantitate și calitate. Așadar, am insistat asupra faptului că întreaga logică a achizițiilor în domeniul apărării are o componentă importantă de investiții serioase în industria națională de apărare, transfer de tehnologie și know-how, cooperare industrială și offset, toate acestea dovedind că Ministerul Apărării Naționale este un stimulator pentru creșterea și dezvoltarea economiei naționale“, a declarat Mihai Fifor.

De asemenea, în data de 24 septembrie, ministrul Mihai Fifor s-a întâlnit cu generalul Joseph Lengyel, comandantul Gărzii Naționale a Statelor Unite ale Americii, la reședința oficială a acestuia. La convorbiri au fost prezenți și alți oficiali americani, respectiv generalul-maior Sheryl Gordon, comandantul Gărzii Naționale a Statului Alabama, Thomas Goffus, adjunctul asistentului secretarului american al Apărării pentru Europa și NATO, reprezentanți ai Congresului SUA, ai Departamentului Apărării și Departamentului de Stat al SUA. Discuțiile s-au concentrat pe modalitățile concrete de cooperare dintre România și SUA în domeniul apărării, precum și rolul important pe care România și l-a asumat în regiunea Mării Negre.

La Forumul CEPA, România a mai fost reprezentată ce viceprim-ministrul pentru parteneriate strategice, Ana Birchall, care a subliniat că România a sprijinit în mod constant și prin toate mijloacele dezvoltarea unui veritabil parteneriat eficient între NATO și Uniunea Europeană, ca pilon strategic al relației transatlantice.

CEPA Forum 2018, aflat la 10-a ediție, a avut loc pe 24 septembrie și este conferința anuală de top dedicată relației transatlantice, iar principalii vorbitori din acest an au fostministrul Afacerilor Externe din Europene din Slovacia, Miroslav Lajčák, actualmente președinte al Adunării Generale a ONU, ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Jacek Czaputowicz, ministrul Apărării din România, Mihai Fifor, și viceprim-ministrul României pentru parteneriate strategice, Ana Birchall.

Ediția din acest an s-a desfășurat sub auspiciile președinției slovace a Grupului de la Vișegrad, iar tema forumului s-a referit la “Winning the 21st Century–Allied Strength and Solidarity”. Subiectele de pe agendă au vizat provocările din jurul cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană în perioada unei noi competiții statale, avantajele strategice de a privi dincolo de cerințele de bază ale NATO prin îmbunătățirea apărării colective, securitatea energetică și evoluțiile de pe frontul tehnologic cu amenințări hibride.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.