Moscova: Referendumurile din Găgăuzia, desfăşurate în februarie, sunt “absolut oportune”

vot referendumPreşedintele Comitetului pentru probleme CSI şi relaţii cu diaspora din cadrul Dumei de Stat, Leonid Sluţki, a declarat în cadrul unei întâlniri, la Moscova, cu başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, că Rusia aprobă referendumurile din regiunea autonomă şi le consideră “absolut oportune”.

“Apreciem colaborarea dintre Găgăuzia şi Rusia şi intenţionăm să o dezvoltăm”, a declarat Sluţki, citat într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Dumei de Stat.

“Considerăm că referendumurile care au avut loc în Găgăuzia, pe 2 februarie, sunt absolut oportune şi vrem să ne exprimăm aprobarea faţă de modul în care au fost formulate întrebările în cadrul acestor plebiscite”, a adăugat el.

Sluţki a apreciat că rata de participare mare la referendum “demonstrează maturitatea sistemului politic al Găgăuziei şi oportunitatea deciziilor luate de regiunea autonomă”. De asemenea, el a subliniat că Rusia este pregătită să consolideze relaţiile cu Găgăuzia şi să-i ofere susţinerea necesară.

Recent, başcanul Găgăuziei a declarat pentru cotidianul moscovit “Nezavisimaia Gazeta” că situaţia din autonomie este tensionată, dupa ce liderii găgăuzi au salutat anexarea peninsulei Crimeea la Rusia, iar în februarie, în cadrul unor referendumuri declarate ilegale de Chişinău, locuitorii Găgăuziei au optat pentru dreptul la autodeterminare şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală dominată de Rusia.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.