Noi măsuri ale SUA împotriva Rusiei. Senatul a ajuns la un acord referitor la noi sancțiuni

Senatorii americani au ajuns la un acord referitor la impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu presupusa implicare în alegerile prezidențiale din Statele Unite care au avut loc anul trecut, dar și cu anexarea regiunii ucrainene Crimeea în 2014 și prijinul oferit față de guvernul de la Damasc în războiul din Siria. Setul de măsuri are în vedere și o prevedere care are drept scop împiedicarea Casei Albe de a atenua, suspenda sau elimina sancțiunile fără aprobarea Congresului, informează Reuters, citat de Agerpres.

Noile sancțiuni ar putea să fie supuse votului chiar săptămâna aceasta, sub forma unui amendament la o lege privind sancționarea Iranului. Adoptarea acesteia ar însemna, printre altele, impunerea de sancțiuni suplimentare Rusiei în industrii precum cea minieră, metalurgică, a transporturilor, cea feroviară, dar și unor persoane care au fost găsite vinovate pentru încălcarea drepturilor omului, furnizarea de arme guvenului sirian și comiterea de atacuri informatice din partea guvernului.

Proiectul de lege autorizează totodată acordarea de “asistență robustă” pentru întărirea instituțiilor democratice și combaterea dezinformării în țările europene care ar putea fi vizate de ceea ce autorii textului au calificat drept agresiunea rusă.

În cazul în care lideru lde la casa Albă va refuza să promulge noile sancțiuni după ce acestea vor fi fost adoptate de Congres, există posibilitatea să ca acesta să fie contracrat de legislatori, care, comform spuselor susținătorilor proiectului, marea parte din ei și-au arătat sprijinul.

Noul proiect de sancțiuni survine în contextul în care relațiile cu Rusia fac obiectul unor intense dezbateri la Washington, unde Ministerul justiției și o serie de comisii din Congres anchetează dacă Moscova a încercat să intervină pentru a influența alegerile din 2016 din SUA în sensul de a-l ajuta pe Trump să ajungă președinte și dacă asociați ai acestuia au contribuit la acest proces

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.