Connect with us

NEWS

Noi măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului, adoptate prin ordonanță militară: Circulația între orele 06.00-22:00 este restricționată, grupurile din afara locuințelor mai mari de trei personae sunt interzise, intrarea cetățenilor străini și apatrizilor în România, interzisă

Published

on

© Marcel Vela/ Facebook

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat sâmbătă seara ordonanța militară numărul 2 care prevedere noi măsuri de limitare a răspândirii pandemiei de coronavirus.

Interzicerea grupurilor mai mari de trei persoane în afara locuintei.

Astfel, potrivit ordonanței care cuprinde 11 articole și care va intra în vigoare parțial de duminică seara, 22 martie, de la ora 22.00, urmând ca toate deciziile să se aplice complet din data de 23 martie, începând cu orele 22.00, circulația în spațiul public a grupurilor mai mari de trei persoane care nu locuiesc împreună este interzisă, informează Digi24. 

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună”, a precizat Marcel Vela. Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Restricționarea circulației pe timpul zilei. Părăsirea domiciliului între orele 22.00-06.00 fără motiv, interzisă

Sunt introduse, de asemenea, recomandări de circulație pe timpul zilei și mai ales pe timpul nopții.

Așadar, autoritățile recomandă cetățenilor ca în intervalul orar 06.00 – 22.00, deplasarea în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  •  deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

În document este precizat că în intervalul orar 22.00- 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

În această situația, cetățenii vor fi nevoiți, în cazul în care se deplasează în interes profesional, să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere, completată în prealabil.

Această declarație trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Intrarea cetățenilor străini și apatrizilor, interzisă pe teritoriul României, dar cu câteva excepții 

Ministrul de interne a anunțat, de asemenea, că intrarea cetățenilor străini și apatrizilor este interzisă pe teritoriul României, excepție făcând situațiile în care aceștia tranzitează teritorul țării noastre, pe culoare de tranzit, organziate prin înțelegeri cu statele vecine.

De asemenea, li se permite intrarea pe teritoriul României cetățenilor străini și apatrizilor care sunt membri de familie ai cetățenilor români sau ai celor din alte state membre UE sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România, celor care au viză de lungă ședere sau care călătoresc din motive medicale sau familiale.

De la această regulă va fi exceptat personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Autoritățile administrației publice, obligate să sprijine vârstnicii pentru a minimaliza expunerea lor în afara locuinței

Marcel Vela solicită autorităților administrației publice locale să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

Autoritățile vor fi nevoite să actualizeze și să raporteze săptămânal la centrul județean/ al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

Persoanele care nu respectă autoizolarea vor fi plasate în carantină instituționalizată, sub pază

Ordonanța militară prezentată sâmbătă de Marcel Vela precizează că persoanele care sunt izolate la domiciliu, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, și care părăsesc locuința unde au fost izolate fără o aprobare prealabilă a autorităților, vor fi conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Totodată, ordonanța a dispus închiderea mallurilor, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie, a cabinetelor dentare. De asemenea, documentul prevede ca preoții să poată oficia slujbe online, din biserică, fără enoriași. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Măsurile expuse sâmbătă de ministrul de interne vin în completarea celor anunțate la 17 martie, când Marcel Vela a dispus suspendarea activității de servire și consum a produselor alimentare, băuturilor în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, precum și supendarea tuturor zborurilor comerciale din și înspre Spania pentru o perioadă de 14 zile, ca parte a măsurilor luate în contextul instituirii stării de urgență națională pe teritoriul României pentru 30 de zile.

Amintim că președintele României Klaus Iohannis a semnat luni, 16 martie, decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României în următoarele 30 de zile pe fondul eforturilor de combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus.

Joi, 19 martie, Parlamentul României a votat încuviințarea stării de urgență decretate de președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că hotărârea de încuviinţare a măsurii adoptate de preşedintele României privind instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României a fost aprobată în unanimitate. Astfel, 445 de parlamentari s-au exprimat în favoarea hotărârii. Votul s-a desfăşurat electronic la distanţă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NEWS

Raport oficial: Nereguli grave în locurile unde sunt cazați angajații abatorului din Germania unde aproape 1.000 de români s-au infectat cu COVID-19

Published

on

© Tönnies Dialog/ Twitter

Ministrul sănătății din landul Renania de Nord-Westfalia, Karl-Josef Laumann, a atras atenția că s-au consemnat aproape 1900 de deficiențe la cazarea angajaților est-europeni de la abatorul Tonnies din Rheda-Wiedenbrueck, în urma unei inspecții, abator unde aproape 1.000 de români au fost infectați cu COVID-19, informează DPA, citat de Agerpres.

Potrivit raportului prezentat de ministru în parlamentul landului, s-au constatat supraaglomerare, mucegai, pericol de cădere, scurgeri la acoperișuri, instalații sanitare ”catastrofale”, nereguli privind prevenirea incendiilor și lipsa dezinfectantului.

Peste 1500 de muncitori de la Toennies, marea majoritate din Bulgaria, Polonia și România, au fost depistați ca purtători de coronavirus.

Miercuri, la trei săptămâni după ce abatorul a fost închis, municipalitatea din Rheda-Wiedenbrueck a anunţat că a permis firmei să îşi reia treptat activitatea. Personalul administrativ – circa 400 de angajaţi – poate reveni la serviciu, dar compania a comunicat că iniţial va fi vorba doar de un număr mic de persoane. ”Mulţi dintre angajaţii noştri sunt încă în carantină”, a declarat agenţiei dpa purtătorul de cuvânt al Toennies, Andre Vielstaedte, în seara aceleiaşi zile.

Laumann a menționat că la finalul lunii mai au fost supuse insecției aproximativ 650 de clădiri, unde erau cazați 5.300 de oameni.

Oficialul german a informat că, din cauza deficiențelor structurale grave și a pericolelor pentru sănătate, patru apartamente au trebuit evacuate.

În ceea ce privește cazarea muncitorilor agricoli, cu precădere est-europeni, s-au constatat mai puține neajunsuri.

Laumann a precizat că inspecţiile au fost posibile doar în contextul epidemiei de COVID-19, în mod obişnuit autorităţile din subordinea sa neputând face astfel de verificări.

În acest context, premierul a cerut modificarea legislaţiei în această privinţă. Până la finalul lunii mai, 250 de unități agricole și clădiri unde erau cazați aproximativ 5.800 de muncitori sezonieri din acest domeniu au fost inspectate. În urma acestei verificări, s-au constatat aproximativ 170 de deficiențe minore.

Continue Reading

NEWS

Temperaturile au atins valori record în Siberia, în luna iunie, pe fondul unui val de căldură care alimentează incendiile de vegetație din zonă (programul UE Copernicus de monitorizare a Pământului)

Published

on

©Wikipedia

Temperaturile din regiunea arctică dinSiberia au crescut până la o medie record pentru luna iunie, pe fondul unui val de căldură care alimentează unele dintre cele mai grave incendii de vegetație din această zonă, potrivit programului UE Copernicus de monitorizare a Pământului, informează Reuteres, conform Agerpres.

Temperaturile la nivel mondial consemnate luna trecută au egalat recordul din 2019, însă o ”căldură excepțională” a fost înregistrată în Siberia, o tendință pe care oamenii de știință au catalogat-o drept un ”strigăt de avertizare”.

Temperaturile medii din regiune au depăşit cu peste 5 grade Celsius valorile normale şi cu peste un grad temperaturile înregistrate în cele mai călduroase luni iunie anterioare, în 2018 şi 2019, conform datelor.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) încearcă totodată să confirme raportările privind o temperatură recentă de 38 de grade Celsius în Siberia, care ar fi cea mai ridicată temperatură înregistrată la nord de cercul polar arctic.

”Ceea ce este îngrijorător este faptul că Arctica se încălzeşte mai repede decât restul lumii”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului pentru Schimbări Climatice din cadrul Copernicus.

Conform agenției forestire ruse, la 6 iulie existau 246 de incendii de vegetație active, pe o suprafață de 140.073 de hectare, în șapte regiuni fiind decretată stare de urgență. Televiziunea de stat a difuzat săptămâna aceasta imagini cu aeronave pentru stingerea incendiilor care decartează apă în proximitatea unor coloane imense de fum alb.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Regatul Unit publică prima ”listă neagră” post-Brexit prin care sancționează 49 de persoane şi entităţi, în majoritate din Rusia şi Arabia Saudită, acuzate de încălcarea drepturilor omului

Published

on

© Dominic Raab/ Twitter

Regatul Unit a anunțat luni impunerea de sancțiuni împotriva a 49 de persoane și organizații, în mare parte din Rusia și Arabia Saudită, în cadrul uni nou mecanism creat de Londra pentru a sancționa încălcarea drepturilor omului, anunță The Guardian.

Măsurile anunțate luni de ministrul britanic de externe Dominic Raab împotriva acestor persoane și organizații din Rusia, Arabia Saudită, Myanmar și Coreea de Nord, primele după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, la 31 ianuaurie 2020, implică înghețarea activelor și interdicții de călătorie.

”Cei care au mâinile pătate cu sânge nu vor fi liberi … să se plimbe în această țară, să cumpere proprietăți pe Kings Road, să își facă cumpărăturile de Crăciun pe Knightsbridge sau să-şi sifoneze banii murdari prin intermediul băncilor britanice”, a precizat Raab în fața parlamentarilor britanici.

Sancțiunilor acoperă amenințările la adresa ”dreptului la viață al individului”, tortură sau omoruri și vor viza nu doar persoanele care încalcă drepturile omului, dar și persoanele care au comandat astfel de abuzuri.

Raab a precizat că pe această listă neagră apar numele a 25 de entități ruse, acuzate de faptul că sunt implicate în moartea avocatului Serghei Magnițki în 2009, 20 de persoane din Arabia Saudită care se fac răspunzătoare de moartea jurnalistului  Jamal Khashoggi, doi generali implicați în uciderea sistematică a minorității rohingyas din Myanmar, și două organizații care aplică munca forțată în Coreea de Nord.

Printre cei 25 se află Aleksandr Bastrîkin, care a fost coleg de facultate cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin și care ocupă postul de şef al puternicei Comisii de anchetă, organism ce depinde direct de Kremlin, responsabil cu principalele anchete în Rusia, potrivit The Guardian.

Sancțiunile, care poartă și numele de amendamentul Magnițki, după avocatul rus decedat în închisoare în 2009, arestat în 2008, după ce a dezvăluit o vastă fraudă fiscală implicând funcționari, constituie o premieră după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020 și au loc pe fondul tensiunilor recurente între Londra și Moscova după tentativa de asasinare a fostului dublu agent rus Serghei Skripal, în martie 2018, gest care a atras după sine expulzarea a peste 150 de diplomați ruși din SUA, Canada, Australia, Norvegia și alte 19 țări UE.

Într-o primă reacție, Statele Unite, prin vocea secretarului de stat american, Mike Pompeo, a salutat primele sancțiuni anunțat de Regatul Unit post-Brexit, potrivit AFP, citat de Agepres.

”Aceste sancţiuni marchează începutul unei noi ere pentru politica de sancţiuni britanică şi cooperarea dintre cele două democraţii ale noastre”, a afirmat şeful diplomaţiei americane, potrivit unui comunicat.

De cealaltă parte, Rusia a amenințat că va răspunde sancțiunilor ”ostile” anunțate de Londra. ”Rusia îşi păstrează dreptul de a lua măsuri de represalii în legătură cu decizia ostilă a Regatului Unit”, a indicat într-un comunicat ambasada Rusiei la Londra.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending