NSA operează în mod ilegal. Cine spune asta

edward snowdenColectarea sistematică de metadate telefonice în Statele Unite de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) încalcă legea, afirmă o comisie independentă de control, al cărei raport a fost publicat joi şi care a fost salutat de către Edward Snowden în cadrul unui chat, potrivit Mediafax.

Însă fugarul american, care riscă 30 de ani de închisoare pentru spionaj şi care s-a refugiat în Rusia, a exclus orice revenire în Statele Unite, unde apreciază că “nu există nicio şansă” să beneficieze de un proces echitabil, deoarece autorităţile americane nu îl consideră drept o persoană care trage semnalul de alarmă (whistleblower), un statut protejat prin lege.

Secretarul american al Justiţiei Eric Holder a reiterat joi poziţia Guvernului, potrivit căreia Edward Snowden nu va fi graţiat vreodată.

Cea mai radicală dintre concluziile raportului, susţinută de trei dintre cei cinci membri ai Comisiei, este fără apel, şi anume acest program este ilegal şi este necesar ca Guvernul să îl închidă.

“Nu am identificat măcar un caz de ameninţare la adresa Statelor Unite prin care programul să fi permis afectarea în mod concret a vreunei anchete antiteroriste”, subliniază Comisia.

În plus, autorii îşi exprimă îngrijorarea faţă de potenţiale atingeri aduse vieţii private de către această bază de date “monumentală”.

“În pofida faptului că riscurile unui abuz par îndepărtate, date fiind exemple de exploatare abuzivă a unor informaţii persoanle de către Guvern în secolul al XX-lea, riscul este mai mult decât teoretic”, avertizează ei.

Mai multe informatii, aici.
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.