O femeie din regiunea spaniolă Catalonia a contractat virusul Zika după o călătorie în Columbia

zika - el mundoAutoritățile au anunțat vineri că o femeie însărcinată din regiunea spaniolă, Catalonia s-a întors din Columbia, unde a contractat virusul Zika. Există alți doi pacienți în aceeași regiune și alți trei în Spania, informează NewEurope.

Ministrul Sănătății din Spania a anunțat vineri că femeia diagnosticată cu virusul Zika a manifestat simptomele specifice acestuia după ce s-a întors din Columbia. Riscul declanșării unei epidemii este extrem de redus, având în vedere că boala este răspândită de țânțari, dar și prin contact sexual. Ambele pot fi controlate.

Organizația Mondială a Sănătății a catalogat 26 de state ca având un grad ridicat de risc, mare majoritate aflându-se în Americi America de Sud, America de Nord, dar și zona Caraibelor. Printre acestea, se numără și Columbia.

Boala afectează copii nenăscuți, în cazul în care mama contractează virusul în timpul sarcinii. Aceasta provoacă fătului microcefalie, adică  scăderea dimensiunii cutiei craniene. Nu se cunoaște încă în ce etapă a sarcinii riscurile cresc.

Atât Canada, cât și Marea Britanie au specificat că persoanele care s-au întors recent din state unde există un grad ridicat de infecții trebuie să aștepte o perioadă de timp până să doneze sânge.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.