Obama nu crede în sfârşitul zonei euro şi îndeamnă la adoptarea de “măsuri hotărâte”

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a apreciat luni că zona euro nu se va dezagrega sub greutatea crizei datoriilor, dar că în Europa rămân de adoptat unele “măsuri hotărâte” în faţa acestei ameninţări, notează Mediafax.

Obama, care a făcut aceste declaraţii luni seara la New York în faţa donatorilor Partidului Democrat pentru campania sa în vederea realegerii, a notat că situaţia economică din Statele Unite este în continuare precară şi a avertizat cu privire la un climat nefavorabil în lunile următoare.

“Europa este în continuare o problemă, iar mulţi oameni din această încăpere care fac afaceri în Europa înţeleg acest lucru“, a spus Obama, în faţa unui număr de aproximativ 60 de persoane, inclusiv oficiali de pe Wall Street.

În definitiv, eu nu cred că europenii vor lăsa (zona) euro să se dezagrege. Dar va fi necesar să ia măsuri hotărâte. Petrec enorm de mult timp încercând să lucrez cu ei, iar (secretarul Trezoreriei) Tim Geithner petrece mult timp lucrând cu ei, pentru a face astfel încât ei să recunoască faptul că cu cât mai repede vor adopta măsuri decisive, cu atât mai repede ne va fi mai bine“, a adăugat el.

Obama a explicat ceea ce înţelege el prin “măsuri hotărâte” referindu-se la planul de relansare economică în valoare de aproape 800 de miliarde de dolari pe care l-a adoptat administraţia sa în primăvara lui 2009.

“În pofida impopularităţii sale, (acest plan) arată ceea ce am evitat, (şi anume) această rană prin care sângele continuă să curgă în mod cronic şi care a fost o problemă enormă nu doar pentru Europa, la ora actuală, ci pentru economia mondială în ansamblu”, a spus preşedintele american.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: domepondering.blogspot.com

One Response to Obama nu crede în sfârşitul zonei euro şi îndeamnă la adoptarea de “măsuri hotărâte”

  1. Pingback: “Die Welt”: Euro nu mai are sens. Declarațiile lui Hollande și Merkel sunt un act de disperare | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.