Cancelarul german, Olaf Scholz, va efectua în perioada 21-23 august o vizită în Canada pentru a aborda împreună cu premierul acestui stat, Justin Trudeau, chestiuni legate de ”sprijinul de neclintit pentru Ucraina, protejarea păcii și securității în Europa și în întreaga lume și abordarea impactului global mai larg al invaziei ilegale și nejustificate a Rusiei”.
Vizita oficialului german prevede opriri în Montreal, Toronto și Stephenville.
Potrivit unui comunicat al Guvernului canadian, cei doi lideri vor discuta despre ”modalitățile prin care cele două țări pot lucra împreună pentru a proteja securitatea energetică și pentru a accelera tranziția globală către o energie curată, inclusiv prin accesul sigur la resurse-cheie precum hidrogenul curat și mineralele critice”.
”Aceștia vor discuta despre luarea unor măsuri ferme în domeniul climei prin politici precum stabilirea prețurilor la emisii și despre promovarea relațiilor comerciale dintre Canada și Germania pentru a aduce beneficii tuturor și pentru a dezvolta clasa de mijloc în ambele țări, inclusiv prin intermediul Acordului comercial economic și cuprinzător dintre Canada și Uniunea Europeană (CETA), despre consolidarea relațiilor în domeniul științei și al inovării și despre atragerea de investiții, inclusiv în sectoare precum producția de automobile și de vehicule electrice, hidrogenul și energia curată, precum și științele vieții”, mai menționează Ottawa.
În comunicat este amintit că cele două țări ”au o istorie îndelungată de colaborare pentru a avansa dezvoltarea unei economii curate, iar această vizită va fi o ocazie de a aprofunda în mod oficial această colaborare. Cercetătorii canadieni și germani au fost în prima linie a avansării tehnologiilor curate pe bază de hidrogen, iar companiile canadiene și-au implementat tehnologiile pe piața germană și companiile germane au investit în creșterea capacităților de producție în Canada”.
”Germania și Canada sunt prieteni apropiați pe scena globală. Suntem legați de angajamentele noastre comune față de democrație, pace și securitate, inclusiv de sprijinul nostru pentru Ucraina, un viitor curat și sănătos și o economie care funcționează pentru oameni. Aștept cu nerăbdare să îi arăt cancelarului Scholz ce are de oferit Canada, în timp ce ne consolidăm în continuare relația, creăm locuri de muncă și contribuim la creșterea clasei de mijloc în ambele țări”, a fost mesajul transmis de premierul canadian, Justin Trudeau.
Vizita cancelarului german vine după ce Ottawa a acordat Siemens Canada o scutire temporară de la sancțiunile impuse împotriva Rusiei pentru a permite returnarea turbinei reparate a Nord Stream 1, gazoduct prin care Moscova furnizează Germaniei gaze naturale.
Motorul economiei europene are peste 820 de filiale ale companiilor în Canada, care angajează aproape 70.000 de canadieni.
Pentru Canada, Germania este cea mai mare piață de export de mărfuri din Uniunea Europeană și al șaselea partener comercial la nivel global, cu un comerț bidirecțional de mărfuri în valoare totală de 25,9 miliarde de dolari în 2021.
Exporturile canadiene către Germania au fost în valoare de 6,9 miliarde de dolari în 2021, în timp ce importurile canadiene din Germania au totalizat 19,0 miliarde de dolari. Printre sectoarele de interes se numără industria aerospațială, producția avansată, industria auto, științele vieții, tehnologiile informației și comunicațiilor și industria agroalimentară.
Principalele exporturi de mărfuri ale Canadei includ pietre prețioase, mașini, minereuri minerale, instrumente științifice și de precizie, mașini și echipamente electrice și electronice și produse chimice anorganice.
Parteneri cu istorie bogată în cadrul NATO, cele două țări cooperează îndeaproape în domeniul securității și apărării, fiind, de asemenea, membre ale G7 și G20, ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
Canada și Germania își aduc contribuția la operațiunile și activitățile NATO desfășurate de-a lungul flancului estic al Alianței prin conducerea grupurilor de luptă cu prezență înaintată consolidată din Letonia și Lituania.