Connect with us

U.E.

Oligarhii ruşi, „îngroziţi“: „Ceasul s-a întors în anii ‘80“. Dacă SUA trec la sancţiuni împotriva sectorului financiar, economia Rusiei e în colaps în şase luni 5

Published

on

Bogaţii Rusiei sunt din ce în ce mai panicaţi că politicile preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina vor duce la sancţiuni împovărătoare şi sunt prea speriaţi de represiuni pentru a spune asta în mod public, scrie Bloomberg, care citează o serie de miliardari şi foşti oficiali ruşi.

Dacă Putin nu va pune capăt războiului din Ucraina ca urmare a doborârii avionului Malaysia Air pe teritoriul controlat de rebeli, riscă să ajungă un proscris ca Aleksandr Lukashenko, liderul din Belarus, poreclit ultimul dictator al Europei, a afirmat un miliardar rus sub acoperirea anonimatului.

Ce se întâmplă acum este afectează afacerile şi e rău pentru Rusia, a mai spus el.
„Elita economică şi de afaceri este îngrozită“, spune şi Igor Bunin, care conduce Centrul pentru Tehnologie Politică în Moscova. Nimeni nu vorbeşte de frica răzbunării. „Orice fel de rebeliune şi vor fi îngenunchiaţi“, a mai spus el.
rp_VladimirPutin-300x187.jpg
Marea Britanie:„Putin sponsorizează terorismul“Doborârea avionului malaysian, care a dus la moartea a 298 de oameni, duce la noi ameninţări pentru adâncirea sancţiunilor luate de către SUA şi Uniunea Europeană, care deja au pus pe listă o serie de indivizi li companii considerare complici în alimentarea insurgenţei proruse din Ucraina.
Secretarul american de Stat John Kerry a declarat ieri că datele disponibile sugerează că Rusia a furnizat rachetele folosite de către rebeli în doborârea avionului comercial. Michael Fallon, secretatul britanic al Apărarii, a fost citat de către The Mail on Sunday că Putin „sponsorizează terorismul“.

În vreme ce Uniunea Europeană a impus măsuri mai puţin punitive împotriva Rusiei din cauza opoziţiei unor state ca Italia şi Austria, Marea Britanie şi Olanda cer acţiuni mai puternice la întâlnirea ministrilor de Externe. Cele mai multe victime din avion, 193, erau cetăţeni olandezi. Alte 10 persoane erau de cetăţenie britanică.

Producătorul de gaze Novatek resimte sancţiunile

SUA au impus deja o serie de sancţiuni unor companii de stat şi firmelor unor oligarhi apropiaţi de Putin, incluzând aici miliardarii Ghennadi Timcenko şi Arkady Rotenberg.

Ultima rundă de sancţiuni, adoptată înainte de atacarea avionului, a interzis împrumuturile împotriva Novatek, al doilea producător de gaze din Rusia după Gazprom, pentru maturităţi mai mari de 90 de zile. Novatek este deţinut parţial de către Timcenko. Acţiunile Novatek, tranzacţionate şi la Londra, au scăzut cu 8%, scăzând valoarea companiei cu 3 miliarde de dolari.

„Rusia riscă să devină un stat paria dacă nu se comportă corespunzător“, a declarat Philip Hammond, secretarul britanic de Externe, citat de către Sky News. „Noi acum trebuie să folosim indignarea care este clar că va merge mai departe pentru o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei“, a spus el.
Sancţiuni împotriva sectorului financiar

O serie de măsuri adiţionale ar putea fi impuse în săptămânile următoare, iar sancţiuni împotriva unor sectoare întregi sunt probabile în luna septembrie, dacă investigatorii determină oficial că rebelii au lansat rachetele, Europa urmând să ia probabil măsuri mai puţin puternice deoarece are legături economice mai strânse cu Rusia, consideră Eurasia Group, companie de cercetare şi consultanţă cu sediul la New York.

„Ameninţarea de sancţiuni împotriva unor sectoare întregi ale economiei este acum foarte reală şi există baze serioase pentru ca societăţilor să le fie frică“, crede Mihail Kasianov, fost premier al Rusiei în primul mandat de preşedinte al lui Putin, din 2000 până în 2004. „Dacă vor fi sancţiuni împotriva întregului sector financiar, economia se va prăbuşi în şase luni“, mai spune el.

Andrey Kostin, şeful băncii ruse VTB Group, a afirmat săptămâna trecută că sancţiunile actuale ar putea împinge economia de 2 trilioane de dolari a Rusiei în recesine şi ar putea transforma ţara într-un proscris al capitalismului. Gazprombank, braţul financiar al gigantului Gazprom, este deja sub sancţiuni, ca şi gigantul petrolier de stat Rosneft, condus de Igor Sechin, considerat mâna dreaptă a lui Putin.
Acesta, acuzat de repetate ori că livrează arme separatiştilor, nu va da înapoi, potrivit Eurasia Group, din cauză că vrea să reziste incursiunilor americane şi europene.

Putin crede că are drept de veto în Ucraina

„El încă vede influenţa rusă asupra estului Ucrainei şi un drept de veto asupra intrării Ucrainei în NATO drept interese naţionale vitale ale Rusiei“, arată Eurasia Group. „Ajutoarele militre către rebeli vor continua“, se mai spune în nota firmei de consultanţă.

Putin, fost colonel KGB de 61 de ani, este impulsionat de creşterea popularităţii sale, care a ajuns la 86% în luna martie, după anexarea Crimeei. El a afirmat că guvernul ucrainean este responsabil.
Aliatul său, Sergei Naryshkin, preşedintele camerei inferioare a Parlementului rus, a acuzat autorităţile ucrainene de „neglijenţă criminală“ pentru că au permis cursei MH17 al Malaysia Airlines să treacă peste o zonă de conflict.

Cercul intim de prieteni ai lui Putin, din care majoritatea au lucrat în serviciile secrete, „resping complet posibilitatea ca Rusia să fie responsabilă pentru asta şi arată cu degetul către americani“, afirmă Olga Kryshtanovskaya, sociolog la Academia Rusă de Ştiinţe.Un aliat vechi al lui Putin, care conduce o companie de stat, a afirmat că forţele ucrainene au doborât avionul cu complicitatea SUA. Acest lucru va duce la un război împotriva Rusiei fără o declaraţie formală, potrivit directorului, care a cerut să nu fie identificat din cauza senzitivităţii problemei.

Lebedev: „Ceasul s-a întors în anii ‘80“

Alexander Lebedev, un miliardar rus care deţine ziarele britanice The Independent şi Evening Standard, este foarte pesimist. El spune că Rusia nu va putea să-şi repare relaţiile sale cu SUA şi aliaţii europeni.
„Ceasul s-a întors în anii ‘80“, la maximul Războiului Rece, spune Lebedev, care a fost şi el ofiţer de informaţii. „Dar în anii ’80 cele două părţi se anulau una pe cealaltă. Acum avem un război, aşa că este mai rău“, crede el.

U.E.

Letonia, a treia țară din UE care organizează o strângere de fonduri pentru a cumpăra Ucrainei o dronă militară

Published

on

© Wikipedia

Letonia a dat marți, 16 august, startul unei campanii publice de strângere de fonduri pentru achiziționa Ucrainei o dronă militară Bayraktar TB2, a anunțat ministrul apărării Artis Pabriks, într-un mesaj pe Twitter. Letonia este cea de-a treia țară a UE după Lituania și Polonia care organizează un astfel de eveniment. 

„Este important să arătăm sprijin Ucrainei pe termen lung -până când este complet eliberată de forțele de ocupație ruse”, a declarat ministrul leton.

 

În contextul continuării agresiunii rusești în Ucraina, cetățenii letoni sunt invitați să doneze pentru o dronă Bayraktar, pe care Ministerul Apărării intenționează să o achiziționeze din Turcia pentru a o dona Ucrainei.

„Bayraktar TB2″ (în turcă “purtător de steag”) este un vehicul aerian de luptă pilotat de la distanță (UAV)/dronă fabricată în Turcia. 

„Donând pentru Bayraktar-ul leton, avem, de asemenea, ocazia de a ne arăta sprijinul pentru Ucraina în acest război crud și, cu mâinile ucrainenilor, de a-i saluta pe ocupanții ruși!” spune Ralfs Eilands, unul dintre inițiatorii campaniei. Prietenul său ucrainean Volodymyr Biryukov, care este și ambasadorul proiectului, adaugă: „Sunt veșnic recunoscător pentru tot ceea ce a făcut deja Letonia pentru Ucraina! O vedem și o apreciem din adâncul inimii noastre. Acest sprijin este, de asemenea, foarte necesar pentru poporul meu. Ocupanții ruși și Vladimir Putin nu vor reuși niciodată, pentru că puternica armată ucraineană a dovedit deja că poate apăra nu numai Ucraina, ci și întreaga lume civilizată, democratică și, mai presus de toate, liberă!”

Letonia nu este prima țară ai cărei cetățeni au decis să își arate sprijinul pentru Ucraina prin colectarea de donații pentru această aeronavă de luptă fără pilot. Campanii similare au avut deja loc în țări precum Polonia, Lituania, Norvegia și Canada.

Continue Reading

U.E.

Eurostat: În iunie, UE a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 34 miliarde de euro, în urma majorării importurilor de energie

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană-Zaim Diana

Uniunea Europeană a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 34 miliarde de euro, faţă de un excedent de 14 miliarde de euro în perioada similară din 2021, în principal în urma majorării importurilor de energie, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 224,9 miliarde de euro, în creştere cu 19,4% faţă de iunie 2021, în timp ce importurile UE au urcat cu 48,5%, până la 258,9 miliarde de euro.

În primele şase luni din 2022, cele mai mari creşteri au fost înregistrate la importurile şi la exporturile de energie (care au o valoare mai scăzută), astfel încât UE a înregistrat un avans semnificativ al deficitului comercial în domeniul energiei (minus 290,8 miliarde de euro în perioada ianuarie – iunie 2022, comparativ cu minus 105,6 miliarde de euro în ianuarie – iunie 2021), scrie Agerpres.

În perioada ianuarie – iunie 2022, exporturile de bunuri ale UE au urcat la 1.237,3 miliarde de euro (o creştere de 17,9% faţă de perioada similară din 2021), iar importurile s-au majorat la 1.438 miliarde de euro (un avans de 48,9% faţă de perioada ianuarie – iunie 2021).

Ca rezultat, UE a înregistrat un deficit în perioada ianuarie – iunie 2022 de 200,7 miliarde de euro, faţă de un excedent de 83,2 miliarde de euro în perioada similară din 2021.

© Eurostat

Zona euro a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 24,6 miliarde de euro, faţă de un excedent de 17,2 miliarde de euro în perioada similară din 2021, în principal în urma majorării importurilor de energie.

În perioada ianuarie – iunie 2022, exporturile de bunuri ale zonei euro au urcat la 1.393,1 miliarde de euro (o creştere de 18,7% faţă de perioada similară din 2021), iar importurile la 1.533,6 miliarde de euro (un avans de 43% faţă de perioada ianuarie – iunie 2021). Ca rezultat, zona euro a înregistrat un deficit în ianuarie – iunie 2022 de 140,4 miliarde de euro, faţă de un excedent de 100,6 miliarde de euro în perioada similară din 2021.

© Eurostat

În perioada ianuarie – iunie 2022, China şi SUA au fost principalii parteneri comerciali ai UE. Exporturile UE în China au scăzut cu 0,4%, iar cele în SUA au crescut cu 29,1%, în timp ce importurile UE din China şi SUA au urcat cu 43,3% şi, respectiv, cu 51,1%. De asemenea, exporturile UE în Rusia au scăzut cu 30,4%, în timp ce importurile UE din Rusia s-au majorat cu 78,9%.

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că, în perioada ianuarie – iunie 2022, exporturile au crescut cu 25% (la 44,8 miliarde de euro), în timp ce importurile au urcat cu 29% (la 60,2 miliarde de euro). În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României s-a situat la 15,4 miliarde de euro, comparativ cu 11,1 miliarde de euro în primele şase luni din 2021.

Continue Reading

U.E.

Letonia trimite Ucrainei încă șase obuziere autopropulsate M109 și patru elicoptere militare Mi-17 și Mi-2

Published

on

© Artis Pabriks/Twitter

Ucraina a primit din partea Letoniei încă șase obuziere autopropulsate M109 și patru elicoptere militare Mi-17 și Mi-2, au anunțat luni Ministerul ucrainean al Apărării și ministrul Oleksii Reznikov, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Cele șase obuziere M109 care au ajuns recent în Ucraina din Letonia dau deja rezultate pe câmpul de luptă. Sunt sincer recunoscător colegului meu leton (Artis) Pabriks și poporului din Letonia pentru sprijinul lor de neclintit”, a scris ministrul ucraineana al apărării Oleksii Reznkov, într-un mesaj de mulțumire pe Twitter.

 

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit şapte tipuri diferite de obuziere cu calibru NATO de 155 de milimetri, înlocuind tunurile grele de fabricaţie sovietică, care sunt mai puţin precise şi pentru care stocurile de muniţie s-au redus.

De asemenea, Forțele Aeriene Ucrainene au primit patru elicoptere donate de Letonia, care în curând vor fi incluse în totalitate în flota de aviație a Armatei Ucrainene, a informat Ministerul Apărării.

Două elicoptere Mi-17 și două elicoptere Mi-2 au ajuns în Ucraina parțial dezasamblate. Elicopterele au fost vopsite, iar un Mi-17 a fost reparat fundamental în Letonia. Forțele aeriene ale Ucrainei vor începe să le folosească pentru a îndeplini sarcini după finalizarea asamblării lor.

Sistemele Stinger donate de Letonia în urmă cu jumătate de an au ajutat armata ucraineană să descurajeze invazia rusă. Acum, când soldații ucraineni contraatacă în multe locuri, elicopterele noastre donate vor ajuta la desfășurarea operațiunilor militare și la salvarea de vieți. Asistența acordată Ucrainei de către țările occidentale nu ar trebui să se oprească până când aceasta nu-și va elibera întregul teritoriu de sub ocupația forțelor rusești”, a declarat Artis Pabriks, ministrul apărării din Letonia.

Letonia este una dintre țările care a oferit Ucrainei cea mai importantă asistență raportat la PIB-ul său. Letonia a furnizat Ucrainei armament și echipament individual, drone, rații uscate, muniție, arme antitanc și rachete Stinger în valoare de peste 200 milioane de euro.

Letonia participă, de asemenea, la Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, conceput pentru a sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Continue Reading

Facebook

U.E.4 mins ago

Letonia, a treia țară din UE care organizează o strângere de fonduri pentru a cumpăra Ucrainei o dronă militară

euro bani moneda
U.E.46 mins ago

Eurostat: În iunie, UE a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 34 miliarde de euro, în urma majorării importurilor de energie

U.E.48 mins ago

Letonia trimite Ucrainei încă șase obuziere autopropulsate M109 și patru elicoptere militare Mi-17 și Mi-2

U.E.1 hour ago

Pompierii români își continuă misiunea specială în Franța și își ajută colegii francezi să stingă incendiile de vegetație

U.E.3 hours ago

Eurostat: Gazele cu efect de seră generate de activitățile economice din UE sunt încă sub nivelurile pre-pandemie

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Teheranul a răspuns „textului final” al UE, menit să relanseze dosarul nuclear iranian: „Un acord va fi încheiat dacă SUA reacționează cu realism și flexibilitate”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ucraina va putea exporta 3 milioane de tone de cereale din porturile sale începând din septembrie

INTERNAȚIONAL5 hours ago

UE și Indonezia au desfășurat primul lor exercițiu naval comun în Marea Omanului

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au organizat exerciții de apărare antirachetă pentru a proteja securitatea comună

U.E.5 hours ago

Finlanda susține interzicerea intrării turiștilor ruși în UE. Sanna Marin: Nu cred că este corect ca cetățenii ruși să viziteze obiective turistice în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA5 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending