Connect with us

INTERNAȚIONAL

ONU: Situația umanitară din nord-vestul Siriei, „probabil cea mai mare criză pe care o avem astăzi în lume”

Published

on

© European Union, 2017

Șeful misiunii regionale a ONU pentru Siria, Kevin Kennedy, a declarat marți că situația din nord-vestul provinciei Idlib, de unde a fugit aproape un milion de persoane pentru a evita escaladarea ostilităților, este „probabil cea mai mare criză pe care o avem astăzi în lume”, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Kennedy a precizat că, în ciuda unei operațiuni masive de ajutorare, nevoile din teren sunt copleșitoare și „avem un drum foarte lung de parcurs”.

Într-un briefing video asupra situației din regiune, pe care a evaluat-o la începutul săptămânii împreună cu reprezentanți ai șase agenții ONU, Kennedy a vorbit despre nevoile imense și „trauma în care trăiesc acești oameni abia strămutați sau cei care locuiesc de ceva timp” în una din taberele de refugiați, aflată la 7 km de granița cu Turcia.

În acest sens, responsabilul ONU pentru Siria a descris condițiile din acest loc ca fiind „foarte, foarte dificile – canalizarea, adăpostul, instalațiile de sănătate fiind inexistente”, iar mii de persoane trăiesc grupate în corturi sau trăiesc sub cerul liber.

Kennedy a mai explicat că un alt fapt „izbitor” este că peste jumătate de milion de persoane strămutate – probabil 600.000 – sunt copii, „captivi într-un peisaj sterp în condiții austere, cu puține lucruri de făcut și cu foarte puțină educație disponibilă” și care „stau acolo sperând că se va întâmpla ceva”.

Potrivit New York Times, săptămâna trecută, ONU a făcut un apel la comunitatea internațională pentru strângerea de fonduri pentru criza umanitară din nord-vestul Siriei, în valoare de 500 de milioane de dolari

Marți, ambasadorul american la ONU, Kelly Craft, care a vizitat unul dintre cele două puncte de trecere turcești pentru livrarea de ajutoare în Siria, a anunțat că administrația Trump acordă un ajutor umanitar suplimentar de 108 milioane de dolari acestei țări.

La rândul său, Regatului Unit s-a angajat să doneze 89 milioane de lire sterline.

Coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar și situații de criză, Mark Lowcock, a declarat recent, că aproximativ 2.8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei, în apropierea frontierei cu Turcia, au nevoie de ajutor umanitar, iar cele 500 de milioane de dolari ar fi de ajuns „doar pentru 1,1 milioane de persoane vulnerabile”. Până în prezent, mai mult de 300 de milioane de dolari au fost strânse din donații și promisiuni de donații.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Belarus: Ciocniri violente între politiție și protestari, după ce președintele Aleksandr Lukaşenko a câștigat cel de-al șaselea mandat

Published

on

© Wikipedia

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, au criticat alegerile în timp ce doi dintre principalii contestatari ai lui Lukaşenko, inclusiv soţul lui Tihanovskaia, au fost încarceraţi în perioada premergătoare votului, relatează Digi24.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Liderii internaționali au mobilizat 252.7 milioane de euro pentru Liban: “În această perioadă oribilă, Libanul nu este singur”

Published

on

© European Union 2020

Cetățenii Libanului vor beneficia de 252.7 milioane de euro în urma exploziei masive din Beirut, acesți bani fiind strânși în urma unei videoconferințe care a reunit aproximativ 30 de lideri internaționali.

Comunitatea internaţională a reuşit să mobilizeze duminică un ajutor de urgenţă în valoare de 252.7 milioane de euro pentru Liban, a promis că acesta va fi distribuit direct populaţiei şi a solicitat o anchetă transparentă a cauzele dezastrului, informează AFP și Agerpres.

“În această perioadă oribilă, Libanul nu este singur”, au asigurat cei treizeci de şefi de stat şi de guvern, miniştri şi oficiali ai unor organizaţii internaţionale, reuniţi la iniţiativa comună a Franţei şi ONU prin videoconferinţă.

Reamintim că Uniunea Europeană a adăugat duminică 30 milioane de euro celor 33 de milioane alocate vineri pentru a finanţa ajutorul de urgenţă destinat Libanului, au anunţat președintele Consiliului European Charles Michel și comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic.

Videoconferinţa a reunit circa 30 de participanţi, între care preşedintele libanez Michel Aoun şi președintele american Donald Trump, care a comunicat sâmbătă dimineaţa prin Twitter că “toată lumea vrea să ajute Libanul”. De asemenea a participat premierul spaniol Pedro Sanchez, omologul său italian Giuseppe Conte, regele Abdullah al Iordaniei, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, Chinei, ai Băncii Mondiale, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Ligii Arabe.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul de Stat al SUA nominalizează România între țările care au decis să permită numai furnizori de încredere pentru tehnologia 5G

Published

on

© US State Department/ Flickr

Țările lumii trebuie să poată avea încredere că echipamentele și software-ul furnizate de tehnologia 5G nu le vor amenința securitatea națională, securitatea economică sau proprietatea intelectuală, a afirmat secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, într-un articol publicat pe pagina Departamentului de Stat și în care șeful diplomației americane laudă aliați precum România pentru faptul că vor permite doar furnizorilor de încredere să construiască rețelele 5G.

Multe țări optează să permită accesul numai al furnizorilor de încredere în rețelele lor 5G. Exemplele includ Regatul Unit, Cehia, Polonia, Suedia, Estonia, România, Danemarca și Letonia. Grecia a fost de acord să utilizeze Ericsson, în loc de Huawei, pentru a-și dezvolta infrastructura 5G“, a spus Pompeo, înaintea unui turneu european care include Cehia, Slovenia, Austria și Polonia.

Șeful diplomației americane a făcut aceste precizări în contextul în care SUA promovează inițiativa “Clean Network”, program al administrației Trump menit să protejeze securitatea națiunii americane și informațiile sensibile ale companiilor împotriva intruziunilor agresive ale unor actori cu influențe maligne precum Partidul Comunist Chinez.

În ce privește România, menționarea țării noastre vine în contextul în care anul trecut, cu ocazia unei vizite a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, Bucureștiul și Washington-ul au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G în care sunt afirmate principii potrivit cărora sistemele critice nu pot fi operate de firme care nu sunt de încredere. 

De asemenea, poziția României în ce privește tehnologia 5G a fost apreciată de Mike Pompeo și în luna iunie, în cadrul unei reuniuni informale cu miniștrii de externe din țările UE. Mai mult, Statele Unite au arătat că îș doresc ca statele UE să colaboreze cu furnizori de încredere precum Ericsson, Nokia sau Samsung în privința tehnologiei 5G.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a afirmat la 28 aprilie că România va lua o decizie la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind licitația pentru rețeaua 5G, însă o hotărâre ca avea drept “criteriu prevalent” aspectele de securitate națională, care este asigurată împreună cu SUA și NATO.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending