Opiniile cetățenilor au ajuns în raportul despre impactul politicilor Troika

grecia proteste antiausteritateCând deputatul Alejandro Cercas (S&D, Spania) a început să scrie raportul despre impactul social al politicilor Troika în țările care au beneficiat de pachete de salvare, acesta a cerut cetățenilor să participe în cadrul unui grup de discuții pe LinkedIn.

Unele amendamente aprobate de comisia pentru ocuparea forței de muncă pe 13 februarie și-au avut originea în ideile primite astfel.

Printre acestea se numără sugestii pentru reducerea numărului persoanelor care nu au locuință și cererea de consultare a societății civile în reforma sectorului sănătății, a declarat Cercas dupa vot.

Din decembrie 2013 are loc o discuție deschisă asupra raportului, în cadrul subgrupului „Rândul dumneavoastră: dați sfaturi Parlamentului despre impactul social în țările ajutate financiar”. De mai mult de două luni, raportorul Cercas primește feedback direct de la participanți. Cercas a spus că unele persoane au distribuit chiar studii despre sărăcie și drepturile omului, acestea fiindu-i foarte utile, noteaza PE.

Cele 79 de comentarii publicate înaintea votului ilustrează îngrijorări legate de subminarea drepturilor sociale fundamentale în țările care au beneficiat de pachete de salvare, de lipsa legitimității democratice a măsurilor luate și de dificultățile create de măsurile de austeritate, care au dus la creșterea șomajului, a sărăciei, a excluziunii sociale și a numărului de persoane fără adăpost.

Ce m-a surprins cel mai mult în dezbaterea de pe LinkedIn a fost mânia împotriva Europei”, a spus Cercas într-o conferință de presă după vot. „Parlamentul European a fost exclus complet din procesul de luare de decizii, iar cetățenii cred că Europa a făcut acest lucru. Mulți spun că Europa este în mâna bancherilor. UE nu este văzută ca posibil ajutor în rezolvarea problemei, ci ca parte a problemei”, a adăugat el.

Raportul, adoptat joi, 13 februarie, în comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, cere statelor membre și UE să inițieze planuri de recuperare a locurilor de muncă și de redresare a standardelor de protecție socială în țările afectate – Grecia, Irlanda, Portugalia și Cipru – și cere Comisiei să facă un studiu detaliat privind consecințele sociale și economice ale crizei și ale programelor de ajustare ale grupului Troika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.