Connect with us

ROMÂNIA

Organizația neguvernamentală INACO dotează în premieră o unitate de învățământ din România cu un laborator SMART LAB 4.0

Published

on

Școala gimnazială nr. 45 Titu Maiorescu din București este prima unitate de învățământ din România dotată cu un laborator inteligent 4.0 de către organizația neguvernamentală INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. Proiectul a fost creat de Andreea Paul, conferențiar universitar doctor la ASE, coordonatoarea Ghidului Meseriilor Viitorului, președintele INACO, în parteneriat cu Carmen Avganți, directoarea școlii Titu Maiorescu, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

,,Andreea, fă ceva!” a fost reacția elevilor inspirați de Ghidul Meseriilor Viitorului care au înțeles că alfabetizarea digitală și tehnologică este esențială pentru ei. Acești elevi își doresc să poată practica noile tehnologii 4.0 încă din școală. Și am făcut “ceva”. Am donat câte o imprimantă 3D în patru licee diferite din țară. Dar am considerat că nu e suficient și am creat un model inovativ de laborator inteligent pentru elevi, la fel de necesar azi în școli ca și sala de sport, laboratorul de fizică, chimie, biologie sau geografie, în plină revoluție digitală a omenirii. Așa s-a născut primul SMART LAB 4.0 din școlile României creat de INACO, cu cinci imprimante 3D, un scanner 3D, un robot educațional multifuncțional, programele aferente de software, materiale consumabile necesare primului an de funcționare și urmează să completăm cu zece echipamente externe de realitate virtuală”, a declarat președintele INACO.

Tinerele generații sunt digitale, iar școala și metodele pedagogice sunt chemate să se adapteze noilor oportunități tehnologice pentru a captiva elevii de azi, pentru a le stimula creativitatea, imaginația și asimilarea mult mai prietenoasă, pragmatică a cunoștintelor, pentru dezvoltarea de noi abilități digitale.

,,Aplicațiile educaționale ale noilor tehnologii 4.0 sunt fabuloase, iar librăria online de resurse în acest sens este ofertantă în marea majoritate a materiilor școlare, încă din clasa a doua. Organizația neguvernamentală INACO a asigurat trainingul profesorilor și a învățătorilor timp de o săptămână, câte două ore pe zi, cu multiple exemple de cazuri practice și curriculum 3D adaptat pentru activitățile STEM 8-10 și 11-14 ani, liber accesibile online. Au participat 24 de cadre didactice ale școlii Titu Maiorescu. Totodată, INACO asigură mentenanța pentru primul an de funcționare a laboratorului inteligent 4.0, alături de specialiștii companiei FormWerk”, susține Andreea Paul, coordonatoarea proiectului.

Proiectul a fost dezvoltat de organizația neguvernamentală INACO prin crowd-funding privat, la care au contribuit companii precum Castrol, Neste Automotive și Ingenio Software. Costul proiectului se ridică la 40 de mii de euro, conform reprezentanților INACO.

,,Este important ca acest proiect pilot, care face școala mai atractivă, mai inspirațională și mai pasionantă pentru copii, să devină un proiect național de modernizare a școlilor din România, cu un curriculum inovativ, adaptat la nevoile generațiilor actuale și viitoare. Am avut discuții cu Ministerul Educației pentru introducerea educației digitale și a Smart Lab 4.0 în școli, cu inspectoratele școlare și autoritățile publice în acest sens. Fondurile europene ar putea fi o sursă de finanțare viabilă. Deși mi s-a cam atrofiat speranța că schimbarea mai poate veni de sus în jos, nu vom renunța la dialogul cu autoritățile publice centrale pe care continuăm să le chemăm să se implice. Ceea ce rămâne cert este că schimbarea vine acum de jos în sus, prin activarea comunităților locale și a spiritului civic. Următorul pas va fi foarte probabil la Măgurele, unde suntem avansati în discuțiile locale cu privire la oportunitatea creării unui Centru Educațional Multifuncțional Smart Lab 4.0. Suntem, așadar, pozitivi și hiperactivi. Ne dorim să multiplicăm acest Smart Lab 4.0 în cât mai multe comunități locale și unități de învățământ din țară”, a declarat Andreea Paul, președintele comunității de profesioniști INACO.

INACO vă invită. în data de 17 mai 2019, de ziua școlii nr. 45, să descoperiți acest proiect pilot educațional, în premieră pentru țara noastră.

Ghidul Meseriilor Viitorului este un proiect on-line, elaborat de organizația neguvernamentală INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, liber accesibil aici

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

POLITICĂ

Klaus Iohannis, la Zagreb: Cu noua configurație politică, președinte și premier de la PPE, vom avea o mai mare greutate politică pentru aderarea României la Schengen

Published

on

România va relua discuțiile privind un nou impuls dat aderării sale la spațiul Schenge și adoptării monedei euro în noua configurație politică în care atât președintele, cât și prim-ministrul provin din aceeași familiei politică european, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Zagreb, cu prilejul sosirii sale la summitul liderilor PPE.

Întrebat de corespondentul CaleaEuropeană.ro despre faptul că România participă, pentru prima dată, la un Congres PPE atât la nivel prezidențial, cât și la nivel de prim-ministru, Iohannis a răspuns: ”este o situație foarte, foarte bună pentru noi în cadrul PPE-ului”.

”Și pentru a sublinia acest lucru am venit la summitul șefilor de stat și de guvern din PPE. Cu siguranță, în această nouă configurație în care dacă voi reuși în turul doi al alegerilor prezidențiale ne duce în situația să avem la sfârșit de an și președinte și premier din PNL, din PPE. Evident, influența României în cadrul PPE-ului și în toate structurile Uniunii Europene va fi una considerabil mai bună și avem intenția să folosim această situație în beneficiul României și românilor”, a detaliat președintele.

Întrebat dacă aceste beneficii vizează un nou impuls dat aderării țării noastre la spațiul Schengen și pentru adoptarea monedei euro, șeful statului a spus că noua configurație politică de la București oferă ”o mai mare greutate”.

”Cu siguranță, în noua configurație discuțiile se vor relua și vom avea o mult mai mare greutate politică”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă miercuri, la Zagreb, la Summitul Partidului Popular European, organizat în marja Congresului PPE găzduit de premierul croat Andrej Plenkovic și de actuala conducere a popularilor europeni, în fruntea președintele Joseph Daul și secretarul general Antonio Lopez.

La Congresul PPE este prezent și premierul Ludovic Orban, fiind pentru prima dată în ultimii șapte ani când România este reprezentată la nivel de președinte și prim-ministru de lideri cu aceeași apartenență politică. De altfel, Orban va susține și un discurs în plenul Congresului și va avea mai multe întrevederi bilaterale, inclusiv cu Angela Merkel, Ursula von der Leyen și Donald Tusk.

Miercuri seară, popularii europeni l-au ales în cadrul Congresului pe Donald Tusk pentru funcția de președinte PPE, acesta devenind primul est-european care ocupă această poziție.

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis îl felicită pe Donald Tusk pentru alegerea în funcția de președinte PPE: Popularii europeni vor continua să joace un rol decisiv în viitorul UE

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a salutat miercuri, într-o postare pe Twitter, alegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al Partidului Popular European.

”Felicitări Donald Tusk pentru alegerea în funcția de președinte PPE! Sub conducerea ta, PPE va continua să joace un rol decisiv în configurarea viitorului proiectului european”, a scris Iohannis, pe Twitter.

 

Președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, a fost ales președintele Partidului Popular European, cea mai mare familie politică pan-europeană, devenind primul est-european deținător al acestei funcții.

Tusk, singurul candidat, a fost ales cu 93% din voturi la Congresul PPE de la Zagreb.

Continue Reading

NATO

Întâlnire la nivel înalt România-SUA la NATO: Bogdan Aurescu și Mike Pompeo au discutat despre sporirea prezenței navale aliate la Marea Neagră

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o întrevedere cu secretarul de stat american, Michael Pompeo, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările NATO, desfăşurată la Bruxelles.

Cei doi înalţi oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO şi au evidenţiat importanţa avansării procesului de adaptare a Alianţei, în pas cu evoluţiile din contextul de securitate din spaţiul euro-atlantic.

“În acest context, ministrul român a subliniat importanţa implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniştrii de Externe aliaţi în luna aprilie a acestui an, la Washington. În acest cadru, a menţionat importanţa creşterii participării aliate la Brigada Multinaţională din România, precum şi sporirea prezenţei navale aliate în Marea Neagră, respectiv a patrulărilor aeriene”, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro.

Aurescu a apreciat “sprijinul constant al SUA pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic şi a argumentat necesitatea creşterii prezenţei militare americane în România, în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre”.

Totodată, subliniază sursa citată, el “a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern de la Bucureşti pentru partajarea echitabilă a responsabilităţilor, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare şi participarea României la misiuni militare externe, aspect apreciat în mod deosebit de secretarul de stat Pompeo”.

Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la prioritatea acordată de noul Guvern operaţionalizării celor două memorandumuri de înţelegere semnate recent de România şi SUA în materie de cooperare în domeniul nuclear civil şi infrastructură 5G.

Ministrul român de Externe a făcut, de asemenea, o prezentare sintetică a situaţiei politice din Republica Moldova şi a subliniat importanţa dosarului transnistrean pentru securitatea României şi a NATO.

Şeful diplomaţiei române “a argumentat, totodată, în favoarea accederii României, partener strategic şi aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending