Connect with us

ROMÂNIA

Organizația neguvernamentală INACO dotează în premieră o unitate de învățământ din România cu un laborator SMART LAB 4.0

Published

on

Școala gimnazială nr. 45 Titu Maiorescu din București este prima unitate de învățământ din România dotată cu un laborator inteligent 4.0 de către organizația neguvernamentală INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. Proiectul a fost creat de Andreea Paul, conferențiar universitar doctor la ASE, coordonatoarea Ghidului Meseriilor Viitorului, președintele INACO, în parteneriat cu Carmen Avganți, directoarea școlii Titu Maiorescu, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

,,Andreea, fă ceva!” a fost reacția elevilor inspirați de Ghidul Meseriilor Viitorului care au înțeles că alfabetizarea digitală și tehnologică este esențială pentru ei. Acești elevi își doresc să poată practica noile tehnologii 4.0 încă din școală. Și am făcut “ceva”. Am donat câte o imprimantă 3D în patru licee diferite din țară. Dar am considerat că nu e suficient și am creat un model inovativ de laborator inteligent pentru elevi, la fel de necesar azi în școli ca și sala de sport, laboratorul de fizică, chimie, biologie sau geografie, în plină revoluție digitală a omenirii. Așa s-a născut primul SMART LAB 4.0 din școlile României creat de INACO, cu cinci imprimante 3D, un scanner 3D, un robot educațional multifuncțional, programele aferente de software, materiale consumabile necesare primului an de funcționare și urmează să completăm cu zece echipamente externe de realitate virtuală”, a declarat președintele INACO.

Tinerele generații sunt digitale, iar școala și metodele pedagogice sunt chemate să se adapteze noilor oportunități tehnologice pentru a captiva elevii de azi, pentru a le stimula creativitatea, imaginația și asimilarea mult mai prietenoasă, pragmatică a cunoștintelor, pentru dezvoltarea de noi abilități digitale.

,,Aplicațiile educaționale ale noilor tehnologii 4.0 sunt fabuloase, iar librăria online de resurse în acest sens este ofertantă în marea majoritate a materiilor școlare, încă din clasa a doua. Organizația neguvernamentală INACO a asigurat trainingul profesorilor și a învățătorilor timp de o săptămână, câte două ore pe zi, cu multiple exemple de cazuri practice și curriculum 3D adaptat pentru activitățile STEM 8-10 și 11-14 ani, liber accesibile online. Au participat 24 de cadre didactice ale școlii Titu Maiorescu. Totodată, INACO asigură mentenanța pentru primul an de funcționare a laboratorului inteligent 4.0, alături de specialiștii companiei FormWerk”, susține Andreea Paul, coordonatoarea proiectului.

Proiectul a fost dezvoltat de organizația neguvernamentală INACO prin crowd-funding privat, la care au contribuit companii precum Castrol, Neste Automotive și Ingenio Software. Costul proiectului se ridică la 40 de mii de euro, conform reprezentanților INACO.

,,Este important ca acest proiect pilot, care face școala mai atractivă, mai inspirațională și mai pasionantă pentru copii, să devină un proiect național de modernizare a școlilor din România, cu un curriculum inovativ, adaptat la nevoile generațiilor actuale și viitoare. Am avut discuții cu Ministerul Educației pentru introducerea educației digitale și a Smart Lab 4.0 în școli, cu inspectoratele școlare și autoritățile publice în acest sens. Fondurile europene ar putea fi o sursă de finanțare viabilă. Deși mi s-a cam atrofiat speranța că schimbarea mai poate veni de sus în jos, nu vom renunța la dialogul cu autoritățile publice centrale pe care continuăm să le chemăm să se implice. Ceea ce rămâne cert este că schimbarea vine acum de jos în sus, prin activarea comunităților locale și a spiritului civic. Următorul pas va fi foarte probabil la Măgurele, unde suntem avansati în discuțiile locale cu privire la oportunitatea creării unui Centru Educațional Multifuncțional Smart Lab 4.0. Suntem, așadar, pozitivi și hiperactivi. Ne dorim să multiplicăm acest Smart Lab 4.0 în cât mai multe comunități locale și unități de învățământ din țară”, a declarat Andreea Paul, președintele comunității de profesioniști INACO.

INACO vă invită. în data de 17 mai 2019, de ziua școlii nr. 45, să descoperiți acest proiect pilot educațional, în premieră pentru țara noastră.

Ghidul Meseriilor Viitorului este un proiect on-line, elaborat de organizația neguvernamentală INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, liber accesibil aici

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană reiterează sprijinul pentru România în implementarea cadrului financiar multianual 2021-2027 în cadrul unei întâlniri între ministrul Adrian Câciu și director general interimar al DG EMPL

Published

on

© MIPE/ Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a avut joi o întâlnire cu Andriana Sukova, Director General interimar al Direcției Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene.

Conform unui comunicat al ministerului, discuțiile s-au axat pe următoarele teme cheie:

  • Implementarea Fondului Social European +

Ministerul anunță că au fost depuse 2.083 de proiecte, în valoare totală eligibilă de cca. 3,5 miliarde de euro și au fost semnate 135 de contracte de finanțare cu beneficiarii, în valoare totală eligibilă de 347 de milioane de euro.

Se estimează că, în 2024, autoritățile de management pentru Programul Educație și Ocupare, Programul Incluziune și Demnitate Socială, Programul Sănătate vor lansa 126 de apeluri în valoare totală de cca. 6,8 miliarde de euro, din care cca. 5,6 miliarde de euro, cât reprezintă contribuția UE.

  • Utilizarea platformei STEP care își propune să acopere investițiile pentru o forță de muncă calificată și reziliență, prin proiecte de învățare și de educație pe tot parcursul vieții și prin proiecte de formare/training.
  • Situația privind îndeplinirea condițiilor favorizante legate de prioritatea 4 – O Europă mai socială a Politicii de Coeziune 2021-2027.

România a acordat o mare atenție condițiilor favorizante tematice, înregistrând progrese semnificative pentru elaborarea și implementarea strategiilor în domenii precum piața muncii, educația, incluziunea socială și reducerea sărăciei, politica pentru incluziunea romilor și sănătatea.

În cadrul întâlnirii, oficialul Comisiei Europene a apreciat gradul de absorbție de 97% al României pentru perioada 2014-2020 și a reiterat sprijinul oferit de Comisie pentru implementarea cadrului financiar multianual 2021-2027.

Din partea MIPE au participat secretarul de stat Teodora Elena Preoteasa, Irina Radu – director general Direcția Generală Programare și Coordonare Sistem, Ivona Batali – director general Direcția Generală Informare, Transparentizare şi Dialog Social şi Cătălina Bădănace – director general adjunct Direcția Generală Programe Europene Capital Uman.

Din delegația DG EMPL au mai făcut parte Maria Luisa Cabral, director al Direcției C – Condiții de muncă și dialog social și Ana-Maria Coscotin, team leader pentru România.

Potrivit unei informări a Comisiei Europene, UE va investi 7,3 miliarde de euro din fondurile Fondul Social European+ în România pentru a îmbunătăți accesul la ocuparea forței de muncă, în special în rândul tinerilor, la o educație de calitate și favorabilă incluziunii, la noi competențe și formare profesională, pentru a promova incluziunea socială și pentru a spori accesul la asistență medicală. 

România pune în aplicare FSE+ prin intermediul a patru programe naționale, care cuprind investiții din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și sunt completate de un program al Fondului pentru o tranziție echitabilă (JTF).

De altfel, pentru acest ultim program, România a încasat în luna martie 642 milioane de euro de la Comisia Europeană , reprezentând prefinanţare unică excepţională în cadrul platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP). 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Klaus Iohannis, vizită în Coreea de Sud, la invitația omologului său: Va fi adoptată Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația președintelui Yoon Suk Yeol, context în care cei doi șefi de stat vor adopta Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, Coreea de Sud fiind prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum și multitudinea domeniilor în care există potențial și interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de șef de stat din ultimii 16 ani. De altfel, cei doi lideri au avut o întrevedere bilaterală anul trecut, cu prilejul summitului NATO de la Vilnius, discuție ce a avut loc în contextul în care sud-coreenii au anunțat o finanțare de 75 de milioane de euro pentru reactoarele modulare din România

În acest context, va fi adoptată la cel mai înalt nivel „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani.

Vizita în Coreea de Sud va debuta luni, 22 aprilie 2024, cu ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul Național din Seoul și un tur informativ al Panmunjom (Joint Security Area) din Zona Demilitarizată.

Marți, 23 aprilie 2024, președintele Klaus Iohannis va fi primit de Președintele Yoon Suk Yeol. Consultările politice dintre cei doi șefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică și în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional și global, precum și impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerțului și a investițiilor în domeniul energiei verzi și nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului și gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătății, al educației sau alte noi domenii. Va fi evidențiată și legătura specială pe care schimburile interumane și culturale, care se bucură de o creștere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state.

În prezența celor doi lideri vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relației bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul exterior, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului și sportului.

Din delegația oficială care îl însoțește pe șeful statului la Seul fac parte și membri ai Guvernului României, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea, președintele Iohannis va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relației economice bilaterale și pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seoul, 25 martie 2024).

Miercuri, 24 aprilie 2024, șeful statului va vizita Complexul de producție Doosan Enerbility, Changwon (Busan), unde va avea o serie de discuții cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări și oportunități în domeniul energiei regenerabile și al reactoarelor modulare mici (SMR).

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, șeful statului va avea întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri și va vizita expoziția de artă tradițională românească „Insight Romania”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Proiectele de parteneriat public-privat sunt viitorul, subliniază ministrul Marcel Boloș în cadrul unor întâlniri cu reprezentanți ai FMI și Băncii Mondiale

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a continuat cea de-a doua zi a vizitei sale la Washington cu discuții cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, având întâlniri cu o echipă a Departamentului pentru afaceri fiscale (FAD) din cadrul Fondului Monetar Internațional și cu domnul Alfonso Garcia Mora, vicepreședinte IFC (International Finance Corporation), însoțit de echipa sa.

Joi a avut loc IMF/WB Constituency Meeting 2024, organizată de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional la care au participat miniștri de finanțe și guvernatori ai băncilor centrale din constituenta Olandeză și Belgiană.

”Prețuim consultările cu echipa IFC pentru îmbunătățirea cadrului legal și instituțional de pregătire a proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP), discuții purtate și în contextul implicării IFC în pregătirea mai multor proiecte, precum construirea unui nou spital de 1000 de paturi în Municipiul Timișoara și extinderea noii părți a spitalului existent. De asemenea, noi proiecte în managementul energiei reziduale în Brașov și Constanța sunt foarte importante pentru comunitățile locale. Apreciem sprijinul constant al IFC pentru sectorul financiar și bancar românesc în ultimii ani. Proiectele de parteneriat public-privat (PPP) sunt viitorul”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

IFC a jucat un rol important în consolidarea sustenabilității financiare a României, acordând inclusiv de linii de finanțare pentru măsuri sociale și de mediu îndreptate spre reducerea impactului schimbărilor climatice sau sprijinirea antreprenoriatului feminin.

Citiți și: Ministrul Finanțelor, întâlniri cu oficiali din cadrul Băncii Mondiale cu prilejul vizitei la Washington: România va continua să își mențină echilibrul macroeconomic și angajamentul ferm să continue reformele

Anterior, IFC a structurat primul proiect de parteneriat public-privat în domeniul apei din ţară, care a îmbunătățit semnificativ accesul la apă în București. Instituția a sprijinit o serie de instrumente financiare inovatoare, în sectoare importante, printre care schimbări climatice, apă, locuințe, întreprinderi mici şi incluziune socială.

România este prima țară ca portofoliu IFC, cu 2,1 miliarde de dolari, având a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiți în diverse sectoare, încă din anul 1991. Totodată, suntem beneficiarii primului ”împrumut albastru”, de 100 milioane de euro, acordat de IFC în Europa Centrală și de Est, în iulie 2002.

Reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale (BM) se desfășoară între 15-20 aprilie 2024. Printre temele abordate în cadrul reuniunilor se numără perspectivele economice mondiale, eradicarea sărăciei, dezvoltarea economică.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA31 mins ago

Comisia Europeană reiterează sprijinul pentru România în implementarea cadrului financiar multianual 2021-2027 în cadrul unei întâlniri între ministrul Adrian Câciu și director general interimar al DG EMPL

INTERNAȚIONAL57 mins ago

Klaus Iohannis, vizită în Coreea de Sud, la invitația omologului său: Va fi adoptată Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral

ROMÂNIA1 hour ago

Proiectele de parteneriat public-privat sunt viitorul, subliniază ministrul Marcel Boloș în cadrul unor întâlniri cu reprezentanți ai FMI și Băncii Mondiale

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Emiratelor Arabe Unite: Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în zonele noastre va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Argentina cere să devină “partener global” NATO: Ministrul argentinian al apărării i-a înmânat lui Mircea Geoană o scrisoare de intenție în acest sens

SUA3 hours ago

“Mișcă-te Europa!”: Donald Trump cere Europei să furnizeze mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina

SCHENGEN3 hours ago

Schengen: Comisia Europeană a propus Consiliului UE să stabilească data eliminării controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria

ROMÂNIA DIGITALĂ12 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

ROMÂNIA20 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending