Connect with us

JAPONIA

Ovidiu Raețchi, acreditat ca ambasador al României în Japonia de către președintele Klaus Iohannis

Published

on

© Ovidiu Raetchi/ Facebook

Ovidiu Raeţchi, președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, a fost acreditat ambasador al României în Japonia, cu reşedinţa la Tokyo, potrivit decretului semnat joi de preşedintele Klaus Iohannis.

Ovidiu Raețchi este președinte al Centrului Euro-Atlantic de Reziliență, cu rang de secretar de stat.

Anterior, a fost vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională în Camera Deputaților și deputat în Parlamentul României pentru Diaspora (2012-2016), respectiv, pentru București (2016-2020).

Este doctor în istorie (Facultatea de Istorie a Universității București) și doctor în științe politice (SNSPA). Deține un master în Cultură Arabă (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București) și un master în Civilizația Ebraică (Facultatea de Litere a Universității București).

Cunoaște limbile engleză și franceză.

Numirea sa ca ambasador în Japonia vine în contextul unor relații bilaterale aflată în plină dezvoltare.

Anul trecut, la 7 martie 2023, președintele Klaus Iohannis și premierul Fumio Kishida au semnat, La Tokyo, Declarația Comună de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia.

Obiectivele României în cadrul Parteneriatului Strategic cu Japonia se raportează la statutul Japoniei de economie majoră și inovativă a lumii și unul dintre principalii investitori la nivel global, precum și în România, Japonia fiind, de altfel, cel mai mare investitor asiatic în țara noastră. Recent, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior anunță un val de investiții japoneze în România de peste 500 de milioane de dolari.

Conform statisticii vamale din România, la data de 31 decembrie 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Japonia a fost de 1,26 miliarde de dolari (în creștere cu 13,50% față de 2022), din care exportul a fost de 824,5 milioane de dolari (în creștere cu 18,35% față de 2022) și importul de 441,2 milioane de dolari (+5,43% față de 2022), soldul fiind de 383,3 milioane de dolari în favoarea României.

În 2023, soldul balanței comerciale a fost favorabil României, pentru al patrulea an consecutiv. 

Conform datelor înregistrate la O.N.R.C., la 31 ianuarie 2024 erau înregistrate în România 407 societăţi comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 405.126,3 mii de dolari.

După valoarea investiției în echivalent valută, Japonia ocupă locul 21 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. 

Se apreciază totuși că investiţiile japoneze în România au un volum mult mai mare, deoarece statistica de mai sus se referă numai la capitalul înregistrat, nu la investiţiile efective; de asemenea, nu include investițiile realizate de firmele japoneze cu sediul în alte ţări, în special din Europa, arată MAE într-o fișă informativă privind relațiile economice româno – nipone.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Ucraina și Japonia au semnat la summitul G7 un acord de securitate pe 10 ani, primul încheiat de Kiev cu o țară non-NATO și din Asia-Pacific

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Ucraina şi Japonia au semnat joi un acord bilateral securitate, în marja summitului G7, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Acesta este primul acord de securitate încheiat de Ucraina în temeiul Declarației comune a G7 cu o țară care nu este membră a NATO și cu o țară din Asia-Pacific, în timp ce pentru Japonia, acest tip de acord și acest nivel de sprijin este fără precedent, a informat președinția ucraineană într-un comunicat.

Documentul stabilește principalele direcții ale sprijinului pe termen lung al Japoniei în domeniile securității și apărării, ajutorului umanitar, redresării și reconstrucției.

În acest an, Japonia va oferi țării noastre 4,5 miliarde de dolari. Japonia va continua să ofere asistență pe toată durata de zece ani a acordului. În total, suma asistenței furnizate de Japonia începând cu martie 2022 va depăși 12 miliarde de dolari.

Documentul prevede transferul de echipamente neletale către Ucraina, sub rezerva restricțiilor constituționale ale Japoniei, și stabilește dezvoltarea în continuare a cooperării în cadrul coalițiilor de capabilități din care Japonia este membră, în special coalițiile IT și de deminare.

Japonia va oferi tratament medical pentru soldații ucraineni răniți, va coopera cu Ucraina în domeniul informațiilor și al protecției informațiilor clasificate, al consolidării protecției și reconstrucției infrastructurii critice, al consolidării securității cibernetice și informaționale și al asigurării liberei navigații și a securității căilor maritime. Partenerii japonezi vor contribui, de asemenea, la redresarea și reconstrucția Ucrainei prin implicarea sectorului privat și a agențiilor guvernamentale japoneze.

Zelenski a mulţumit Japoniei pentru “solidaritatea de neclintit” şi angajamentul său faţă de apărarea dreptului internaţional.

Japonia este cea de-a 16-a țară care semnează un acord bilateral de securitate cu Ucraina, în continuarea Declarației comune adoptate de Ucraina și membrii G7 la Vilnius, la 12 iulie 2023. Un total de 32 de state s-au angajat deja să respecte Declarația comună.

Anterior, Ucraina a semnat acorduri bilaterale cu Regatul UnitGermaniaFranțaDanemarcaCanadaItaliaOlandaFinlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Norvegia, și Islanda.

Un acord similar cu SUA a fost semnat mai târziu în cadrul summitului G7 din Italia, Statele Unite devenind cel de-al 17-lea stat cu care Kievul a semnat un pact de securitate de acest tip.

De altfel, Zelenski a convenit și cu omologul său român, Klaus Iohannis, demararea discuțiilor pentru angajamente de securitate bilaterale pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius. Astfel, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Bucureștiul și Kievul au început negocierile pentru un acord bilateral de securitate, România, fiind a noua țară din lume după statele G7 și Olanda care a inițiat astfel de tratative cu Ucraina, dar încă nefinalizate.

Acordurile sunt menite să consolideze securitatea Ucrainei până când aceasta își va putea atinge obiectivul de a deveni membră a NATO.

Continue Reading

JAPONIA

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

Published

on

© Thierry Breton/ X

Uniunea Europeană și Japonia au organizat la Bruxelles cel de-al doilea Consiliu de parteneriat digital.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Consiliul a fost coprezidat de comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, și de ministrul japonez pentru transformare digitală, Taro Kono, de ministrul afacerilor interne și comunicațiilor, Takeaki Matsumoto, și de viceministrul parlamentar al economiei, comerțului și industriei, Taku Ishii.

UE și Japonia au reafirmat importanța parteneriatului lor strategic pentru a-și promova valorile comune și viziunea pentru o transformare digitală care să plaseze oamenii în centrul atenției și să respecte drepturile fundamentale.

”Astăzi am reafirmat parteneriatul nostru strategic din ce în ce mai strâns cu Japonia. Împreună, promovăm interoperabilitatea și cooperarea în ceea ce privește identitatea digitală, datele, tehnologiile emergente, semiconductorii, IA și platformele online. Eforturile în direcția unor standarde comune vor facilita schimburile digitale fără sincope, vor sprijini inovarea și competitivitatea și vor crea noi oportunități pentru economiile noastre”, a subliniat Thierry Breton, comisar pentru piața internă.

Partenerii au salutat punerea în aplicare cu succes a parteneriatului digital și au trecut în revistă progresele înregistrate de la primul Consiliu de parteneriat digital din 2023.

Aceștia au convenit asupra unei liste de noi rezultate pentru a coopera în continuare cu privire la tehnologiile digitale de bază, cum ar fi inteligența artificială (IA), 5G, 6G, semiconductorii, calculul de înaltă performanță (HPC) și tehnologia cuantică, consolidând colaborarea în economia datelor și a platformelor, cablurile submarine, identificarea electronică și securitatea cibernetică.

UE și Japonia au semnat astăzi un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere.

Acest memorandum va crea o înțelegere comună a inițiativelor privind identitatea digitală între UE și Japonia, generând beneficii pentru comerțul electronic și oportunități de afaceri prin reducerea birocrației și sporirea eficienței.

Memorandumul va facilita libera circulație a datelor în condiții de încredere prin cooperare și cazuri de utilizare pe baza portofelului de identitate digitală al UE și a serviciilor de încredere. Se preconizează că acesta va fi prezentat ca o ”bună practică comună” la următoarea reuniune ministerială a OCDE, care va avea loc la 2 și 3 mai 2024.

În domeniul semiconductorilor, UE și Japonia au decis să înființeze o echipă de experți care să dezvolte un program de cercetare pentru punerea în aplicare a Memorandumului de cooperare privind semiconductorii din iulie 2023. Acestea pregătesc, de asemenea, un acord administrativ pentru a încuraja schimbul de informații privind schemele de sprijin public.

UE și Japonia își vor continua activitatea comună privind calculul de înaltă performanță ( HPC) și au identificat aplicații hibride cuantice și cazuri de utilizare pentru a coopera în continuare. Aceștia vor lua în considerare subiecte pentru proiecte comune în domeniul cercetării de bază în domeniul cuantic. Cei doi parteneri explorează, de asemenea, cooperarea în materie de securitate cibernetică, inclusiv standarde și modalități de abordare a lacunelor în materie de competențe.

În ceea ce privește tehnologia 6G, UE și Japonia au lansat proiecte de cercetare în colaborare și intenționează să sprijine inițiativele globale de standardizare, esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor 6G. Ambele părți și-au reafirmat viziunea comună asupra unor rețele deschise și reziliente.

În plus, partenerii și-au anunțat intenția de a intensifica cooperarea dintre Biroul UE pentru Inteligență Artificială și Institutul japonez pentru Siguranța Inteligenței Artificiale.

Aceștia vor continua să susțină procesul și codul de conduită G7 de la Hiroshima privind IA, în vederea formării unei guvernanțe globale de încredere în materie de IA. De asemenea, UE a încurajat companiile japoneze să participe la Pactul privind IA lansat de Comisie pentru a promova respectarea rapidă a dispozițiilor-cheie ale Legii privind IA pe bază de voluntariat înainte ca aceasta să intre în vigoare și să devină general aplicabilă.

UE și Japonia au confirmat importanța instalării unor infrastructuri de cabluri submarine sigure și reziliente, în conformitate cu Memorandumul de cooperare privind cablurile submarine pentru o conectivitate globală sigură, rezilientă și durabilă, semnat la 3 iulie 2023, între Comisia Europeană și Ministerul Afacerilor Interne și al Comunicațiilor. Ambele părți vor continua cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea legăturilor de conectivitate directă între Europa și Japonia, de exemplu, prin intermediul regiunii arctice, pentru a promova oportunități comerciale, fluxuri transfrontaliere de date fiabile și cercetare oceanografică.

În cele din urmă, pentru a asigura un mediu online sigur în care este garantată libertatea de exprimare, UE și Japonia au convenit să analizeze posibilitatea instituirii unui canal periodic de schimb de informații cu privire la reglementările privind platformele online, cum ar fi Actul legislativ european privind serviciile digitale și piețele digitale.

Continue Reading

BUSINESS

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior anunță un val de investiții japoneze în România de peste 500 de milioane de dolari

Published

on

© Rareș Burlacu/ Facebook

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, Rareș Burlacu, a anunțat marți un val japonez de investiții în România în valoare de peste 500 de milioane de dolari.

Burlacu, care s-a aflat în vizită în Japonia, a scris într-o postare pe Facebook că are încrederea că vizita de lucru recent încheiată în Japonia va marca o nouă etapă în colaborarea economică între România și Țara Soarelui Răsare.

“Discuțiile intense pe care le-am purtat cu mari companii private precum GMB Corporation, IHI Corporation și Toyo Construction Co. au fost extrem de productive, pregătind terenul pentru un val de investiții de peste 500 de milioane de dolari în România”, a subliniat el.

Potrivit lui Rareș Burlacu, aceste investiții nu numai că vor consolida parteneriatele existente, dar vor crea și noi oportunități de afaceri și locuri de muncă în domeniile infrastructurii energetice și de transport, financiar-bancar, manufacturier și mass-media.

 

Aflat în Japonia, președintele ARICE a semnat și un Memorandum de Înțelegere alături de Kenichiro Hayashi, președintele Japan Institute for Overseas Investment (JOI).

“Acest Memorandum de Înțelegere reprezintă o adevărată piatră de hotar în consolidarea investițiilor străine între cele două țări ale noastre și în valorificarea avantajelor competitive ale fiecăreia dintre ele. ARICE va furniza, prin intermediul JOI, informații investitorilor japonezi cu privire la economie, oportunități de investiții, politici aferente, prin documente, seminarii și întâlniri, pentru a facilita investițiile directe japoneze în România. Investițiile japoneze sunt extrem de importante pentru economia românească, prin prisma valorii adăugate mari a domeniilor către care ele sunt în general direcționate, dar și a apetitului manifestat de investitorii japonezi pentru proiectele de lungă durată”, a explicat Rareș Burlacu.

 

Vizita de lucru s-a desfășurat în contextul Declarației de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, semnată în martie 2023 de către președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida.

Obiectivele României în cadrul Parteneriatului Strategic cu Japonia se raportează la statutul Japoniei de economie majoră și inovativă a lumii și unul dintre principalii investitori la nivel global, precum și în România, Japonia fiind, de altfel, cel mai mare investitor asiatic în țara noastră.

Conform statisticii vamale din România, la data de 31 decembrie 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Japonia a fost de 1,26 miliarde de dolari (în creștere cu 13,50% față de 2022), din care exportul a fost de 824,5 milioane de dolari (în creștere cu 18,35% față de 2022) și importul de 441,2 milioane de dolari (+5,43% față de 2022), soldul fiind de 383,3 milioane de dolari în favoarea României.

În 2023, soldul balanței comerciale a fost favorabil României, pentru al patrulea an consecutiv. 

Conform datelor înregistrate la O.N.R.C., la 31 ianuarie 2024 erau înregistrate în România 407 societăţi comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 405.126,3 mii de dolari.

După valoarea investiției în echivalent valută, Japonia ocupă locul 21 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. 

Se apreciază totuși că investiţiile japoneze în România au un volum mult mai mare, deoarece statistica de mai sus se referă numai la capitalul înregistrat, nu la investiţiile efective; de asemenea, nu include investițiile realizate de firmele japoneze cu sediul în alte ţări, în special din Europa, arată MAE într-o fișă informativă privind relațiile economice româno – nipone.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ4 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.7 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.8 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA8 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA9 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA11 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA11 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA13 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending