Papa Francisc va vizita orașele nipone Hiroshima și Nagasaki, singurele unde s-au folosit bombele nucleare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte a misiunii sale de interzicere a armelor nucleare, anunță Reuters.
Turneul său de șapte zile în Japonia și Thailanda îi oferă Suveranului Pontif oportunitatea de a sprijini și încuraja mica comunitate catolică din cele două state, care însumează mai puțin de 1% din populația fiecărei țări.
Papa Francisc merge, astfel, pe urmele Sfântului Ioan Paul al II-lea, care a făcut o călătorie apostolică în Japonia în luna februarie a anului 1981, vizitând, de asemenea, Hiroshima și Nagasaki, și în Thailanda, în luna mai a anului 1984, potrivit Japan Times.
Nu este, însă, prima călătorie a pontifului argentinian în estul Asiei: în 2014 a fost în Coreea de Sud, în 2015 în Sri Lanka și Filipine, iar în 2017 în Myanmar și Bangladesh.
Papa Francisc, în Thailanda – 19-23 noiembrie – ”Discipoli ai lui Cristos, discipoli misionari”
Astfel, Sfântul Părinte va pleca de la Roma în cea de-a 32 sa călătorie de când a devenit papă, în 2013, cu direcția Bangkok marți, 19 noiembrie, la ora 19.00, de pe aeroportul Fiumicino și ajunge pe aeroportul militar din capitala Thailandei miercuri, 20 noiembrie a.c., la ora locală 12.30, când are loc primirea oficială.
Motto-ul vizitei în Thailanda – ”Discipoli ai lui Cristos, discipoli misionari” – este formulat în engleză și scoate în evidență cea de-a 350-a aniversare a înființării, în 1669, a Vicariatului apostolic de Siam.
Vizita sa în Thailanda se va întinde până la 23 noiembrie, perioadă în care Papa Francisc are programate întâlniri cu primul ministru și, succesiv, în Sala ”Inner Santi Maitri”, cu autoritățile, societatea civilă și membrii Corpului Diplomatic, potrivit Vatican News.
De asemenea, este așteptat ca Suveranul Pontif să abordeze flagelul sexual și cel al traficului de persoane.
Într-o notă fără precedent, de traducerile oficiale, din spaniolă în thailandeză, se va ocupa verișoara Papei Francisc, călugăriţa misionară Ana Rosa Sivori, care trăiește de 50 de ani în Thailanda.
Papa Francisc, în Japonia – 23-26 noiembrie – ”A proteja orice viață”
După o vizită de patru zile în Thailanda, Francisc va pleca de la Bangkok la ora locală 9.30 urmând să ajungă pe aeroportul Tokyo-Haneda, în Japonia, pentru cea de-a doua etapă a acestei călătorii apostolice, în jurul orei locale 17.40. Astfel, Papa Francisc va fi primul papă din ultimii 38 de ani care efectuează o vizită în Japonia.
Se așteaptă ca politica internă și internațională să ocupe un loc central al vizitei, cu precădere pe data de 24 noiembrie, când Suveranul Pontif va vizita orașele Hiroshima și Nagasaki.
Aproape 400.000 de persoane au fost ucise, unele au decedat pe loc, altele din cauza complicațiilor provcate de radiații sau rănile rezultate în urma bombelor atomice pe care Statele Unite le-au lansat în Hiroshima, la 6 august 1945, și Nagasaki, trei zile mai târziu, în încercarea de a pune capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.
Papa Francisc militează pentru interzicerea completă a armelor nucleare. Să nu uităm spusele sale din 2017, când a menționat că țările nu ar trebui să stocheze astfel de arme nici măcar în scopul descurajării.
Această poziția a provocat critici din partea conservatorilor din interiorul și afara Bisericii Catolice, care argumentează că descurajarea a funcționat timp de 75 de ani.
Japonia puntează statutul său unic de stat care a fost ținta atacurilor atomice și pledează pentru dezarmare, dar se bazează, în același timp, pe umbrela nucleară a Statelor Unite ca element extins de descurajare.
Papa Francisc se va întâlni cu supraviețuitori ai acelui moment, se va ruga și va citi un ”mesaj important privind armele nucleare” la monumentul din orașul Nagasaki. Ulterior, Suveranul Pontif va vizita Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima.
În Japonia, motto-ul călătoriei este exprimat în limba engleză și scoate în evidență cuvintele ”Protect all life” – ”A proteja orice viață”.
Sfântul Părinte se va întâlni și cu victimele ”întreitului dezastru”, după cum este numită în Japonia explozia centralei nucleare de la Fukushima. Succesiv, Suveranul Pontif va merge la Palatul Imperial pentru o vizită de curtoazie la Împăratul Naruhito.
Vizita Papei Francisc în Thailanda și Japonia este cea de-a 32-a călătorie apostolică internațională a pontificatului și cea de-a șaptea a anului curent, după cele efectuate în Panama, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Bulgaria și Macedonia de Nord, România și, în zilele 4-10 septembrie, Mozambic, Madagascar și Mauritius.