Petro Poroșenko salută decizia Senatului SUA de a aproba furnizarea de arme letale Ucrainei. Kremlin: Nu va favoriza stabilitatea

Senatul Statelor Unite ale Americii au aprobat proiectul de lege care prevede acordarea unui ajutor în valoare de 150 de milioane de dolari în anul financiar 2018 pentru a spriji Ucraina în domeniul apărării și securității, informează Unian.

Foto: Captura/ www.congress.gov

Pentru prima oară la nivel legislativ, se propune livrarea către Ucraina de mijloace defensive precum radare de apărare antiaeriană și supraveghere, mine antinavale, nave de coastă“, menționează Poroșenko în mesajul său pe Twitter.

Acesta a ținut să completeze că “apreciază faptul că SUA sunt alături de noi în această luptă”, a spus liderul de la Kiev în cadrul unui discurs pe care l-a susținut la Academia Militară, West Point, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, moment de care s-a folosit pentru a deplânge amplele discuții care au fost generate în SUA de ideea asigurării sprijinului militar Ucrainei, care, în viziunea sa, au fost bazate pe o serie de mituri, conform aceleiași surse. “Primul, acela că furnizarea de arme de către SUA va determina Rusia să trimită arme în Donbas. Dar Rusia nu a încetat niciodată să facă acest lucru. Al doilea aspect, că echipamentele americane nu vor rezolva situația per ansamblu. Dar acest lucru sigur va contribui la rezolvarea situației, coroborat cu sancțiunile și presiunea diplomatică. Cel de-al treilea- că furnizarea de arme de către Statele Unite va alimenta tensiunea în zonă. Dar acest lucru va genera o creștere a costurilor agresiunii ruse. În fața unei astfel de descurajări severe, Moscova se va gândi de două ori înainte de a porni o nouă ofensivă”, a completat Poroșenko.

Decizia Senatului american a atras imediat reacții din partea Kremlinului, care a spus că “alocarea de credite din partea SUA Ucrainei ține de planul relațiilor bilaterale dintre cele două țări, dar furnizarea de arme letale nu va contribui, desigur, la soluționarea conflictului din estul Ucrainei”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

“Aceasta este declarația președintelui Poroșenko, nu am auzit nicio declarație de partea americană cu privire la acest subiect”, a spus el, fără alte comentarii.

Problema privind livrarea de arme letale Ucrainei de către Statele Unite a fost punctată și de Kurt Volker, noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina, în cadrul vizitei sale din iulie în fosta republică sovietică.

Kurt Volker a declarat pentru BBC că înarmarea forţelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei, dar nu crede că măsura ar fi una provocatoare.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa Ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, când proteste de amploare în Ucraina au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ucrainean. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în luna martie a anului 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă.

Potrivit datelor ONU, aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.