Premieră pentru monarhia spaniolă: fiica regelui compare în faţa unui judecător, acuzată de fraudă fiscală

Fiica regelui Spaniei, infanta Cristina, a ajuns sâmbătă la tribunalul din Palma de Mallorca, în insulele Baleare, pentru a se explica în faţa unui judecător care a inculpat-o pentru fraudă fiscală, o situaţie judiciară fără precedent pentru o monarhie slăbită, relatează AFP, citată de gandul.info. Juan_Carlos_da_Espanha

După ce a coborât cu maşina rampa de acces ce duce la tribunal, infanta, zâmbitoare şi purtând o vestă neagră şi cămaşă albă, a salutat scurt jurnaliştii, după care a intrat în clădire.

Aşezată pe un fotoliu din catifea roşie, într-o sală de audieri dominată de portretul oficial al tatălui ei, Juan Carlos, Cristina, în vârstă de 48 de ani, a început la ora 09.00 GMT (11.00 ora României) să răspundă la întrebările judecătorului Jose Castro, care instrumentează acest dosar exploziv.

Magistratul o suspectează că a cooperat cu soţul ei, fostul campion olimpic de handbal Iñaki Urdangarin, pus sub acuzare la 29 decembrie 2011 şi suspectat că a deturnat, cu un fost asociat, 6,1 milioane de euro bani publici.

Infanta a primit permisiunea excepţională ca, din motive de securitate, să meargă la tribunal cu maşina.

În apropierea clădirii înconjurate de poliţie, câteva zeci de manifestanţi se reuniseră cu pancarte ostile monarhiei sau cerând “dreptate”.

“Justiţia nu este egală pentru toţi”, a declarat Rafaela Garcia, o pensionară în vârstă de 70 de ani. “Sunt oameni care suferă mult, care câştigă 400 de euro. Ei au suficienţi bani şi ai spune că vor şi mai mulţi. Dacă ar avea conştiinţă, ar trebui să înţeleagă că sunt oameni care nici măcar nu le pot plăti cărţile copiilor”.

Detaliată într-o hotărâre de 227 de pagini, inculparea infantei a căzut ca o bombă: multă vreme ultraprotejată, dar în prezent asaltată de scandaluri, monarhia spaniolă descoperă că nu mai este de neatins.

La vârsta de 76 de ani, după 38 de ani de domnie, Juan Carlos pare un rege obosit, sprijinindu-se în cârje după mai multe operaţii la şold.

Dacă “dosarul Urdangarin” i-a adus în urmă cu doi ani o scădere catastrofală a popularităţii, scandalul din 2012, privind costisitoarea sa escapadă în Botswana, unde a fost la vânătoare de elefanţi, a şocat Spania devastată de criză.

Scandalul a mers până în punctul în care, în prezent, s-a renunţat la tabuul unei posibile abdicări a regelui în favoarea prinţului Felipe, care încarnează, la vârsta de 46 de ani, speranţa monarhiei.

Îngropată în scandal, Casa Regală speră acum să termine cât mai repede cu ceea ce şeful său, Rafael Spottorno, a calificat public drept un “martiriu”.

Flancat de procurorul antircorupţie Pedro Horrach şi de avocaţii ambelor părţi, judecătorul Castro ar urma să îi impună infantei un interogatoriu detaliat.

În primăvara lui 2013, o primă punere sub acuzare pentru trafic de influenţă, a fost anulată la cererea Parchetului.

Judecătorul s-a orientat atunci către suspiciunile de fraudă fiscală şi spălare de bani prin intermediul companiei Aizoon, deţinută în proporţie de 50 la sută de infantă împreună cu soţul eu şi ale cărei conturi ar fi fost alimentate cu aproximativ un milion de euro bani publici deturnaţi de acesta din urmă.

Contabilitatea Aizoon a făcut să apară, începând din 2004, cheltuieli în valoare de 436.703,87 de euro consacrate renovării vilei familiale din Barcelona sau alte cheltuieli private în valoare de 262.120,87 de euro.

Jose Castro a examinat cu atenţie aceste cheltuieli într-o hotărâre stufoasă, plină de referinţe la facturi suspecte, şi punctată cu accente de ironie. Ca acest “curs de salsa şi merengue oferit la domiciliul familial” a cărui legătură cu activităţile Aizoon “pare dificil de demonstrat”.

“Delictele împotriva fiscului care îi sunt reproşate lui Iñaki Urdangarin ar fi putut fi comise cu greu dacă, cel puţin, nu ar fi fost cunoscute şi aprobate de soţia sa”, conchide judecătorul.

În opinia Parchetului, dimpotrivă, “este imposibil ca frauda să atingă pragul de 120.000 de euro anual” necesar pentru a constitui un delict în Spania.

După această audiere, judecătorul Castro ar urma să închidă rapid dosarul deschis în 2010: el va putea să decidă apoi dacă “afacerea Noos”, de la numele fundaţiei non-profit prezidată între 2004 şi 2006 de Iñaki Urdangarin, va conduce sau nu la un proces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.