Washington Post: NSA interceptează doar 30% dintre apeluri pentru că nu poate face faţă exploziei telefoniei mobile

Agenţia de Securitate Naţională din Statele Unite, NSA, nu interceptează decât datele a 30 la sută dintre apelurile telefonice din cauza exploziei traficului pe mobil, a anunţat vineri presa americană, citată de AFP, scrie gandul.info.nsa

Această colectare de metadate telefonice este în centrul criticilor formulate împotriva atotputernicei NSA pentru atingerile aduse vieţii private de la începutul dezvăluirilor datorate fostului său consultant Edward Snowden în iunie 2013.

Această strângere de date care în trecut a reprezentat aproape toate apelurile telefonice, nu mai reprezintă decât 20-30 la sută dintre ele, NSA având dificultăţi în a urmări explozia telefoniei mobile, afirmă Wall Street Journal şi Washington Post pe site-ul lor de Internet.

Interceptările apelurilor iniţiate de pe linii fixe sunt potenţial exhaustive dar agenţia de informaţii se confruntă cu probleme tehnice şi logistice privind telefonia mobilă, afirmă cele două publicaţii, citând surse sub acoperirea anonimatului.

“Noi nu discutăm metodele noastre de colectare a informaţiilor, dar ne evaluăm constant activităţile pentru a ne asigura că ele se adaptează schimbărilor tehnologice”, a reacţionat o purtătoare de cuvânt a NSA, Vanee Vines, contactată de AFP.

NSA intenţionează în acest fel să obţină ordine judiciare pentru a forţa operatorii de telefonie să îi transmită bazele lor de date, dacă acest lucru nu s-a întâmplat deja, potrivit celor două ziare.

Programul actual de colectare a datelor nu ar acoperi cel puţin doi operatori – Verizon Wireless şi T-Mobile – şi nu este clar dacă apelurile telefonice efectuate pe Internet sunt vizate, potrivit WSJ.

Acest procentaj relativ slab de interceptare reprezintă totuşi colectarea a zeci de miliarde de metadate în ultimii cinci ani.

Aflat sub tirul criticilor, preşedintele Barack Obama a ordonat o reformă a colectării de metadate. El a propus în special ca nu administraţia să fie cea care stochează datele, o perspectivă care îngrijorează operatorii de telefonie, ci ca această misiune să le revină acestora din urmă. Un plan urmează să fie propus până la 28 martie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.