Premierul Australiei, mesaj din Washington pentru SUA: Păstrați rolul de lider global

Premierul australian Malcolm Turnbull a făcut apel sâmbătă la Statele Unite să îşi menţină rolul de lider global şi le-a cerut ţărilor membre NATO să îşi respecte angajamentele de creştere a bugetelor militare, relatează Agerpres citând dpa.

Secretary of Defense Ash Carter and Australia’s Prime Minister Malcolm Turnbull pose for a photo together at Pentagon on Jan. 18, 2016. (DoD photo by U.S. Army Sgt. First Class Clydell Kinchen)(Released)

La o întâlnire cu guvernatori ai statelor americane la Washington, Turnbull a spus că leadership-ul american în perioada de după război “a permis cele mai mari explozii de creştere economică şi progrese umane înregistrate vreodată în lume”.

“Unii uită că nimic din aceste lucruri nu ar fi fost posibil fără ancora de salvare a puterii strategice americane. În prezent, acest angajament este la fel de important ca şi până acum”, a spus el.

Turnbull a precizat că poate “înţelege frustrarea multor americani” cauzată de faptul că multe state membre ale NATO nu şi-au îndeplinit angajamentul de a spori cheltuielile pentru apărare la 2% din produsul intern brut până în 2020, adăugând că Australia este pe punctul să facă acest lucru.

Declaraţiile vin la o zi după ce Turnbull a salutat leadership-ul global şi reforma fiscală ale preşedintelui american Donald Trump, după discuţii cu acesta la Casa Albă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.