Premierul israelian Benjamin Netanyahu califică ”scandaloase” afirmațiile omologului polonez legate de ”autori evrei” ai Holocaustului

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu,  a apreciat sâmbătă ca ”scandaloase” afirmațiile omologului său polonez, Mateusz Morawiecki, după ce acesta a invocat ”autori evei” ai Holocaustului pentru a justifica legea controversată destinată să apere Polonia de acuzaţii privind complicitate cu naziştii la genocid, anunță Agerpres.

Șeful guvernului polonez a fost întrebat în Germania de un jurnalist israelian, Ronen Bergman, dacă ar fi pedepsit în Polonia în eventualitatea în care ar relata istoria unor membri ai familiei sale, deportaţi după ce fuseseră denunţaţi Gestapoului de către vecini ai lor polonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Aceasta nu va fi pedepsit, nu va fi considerat criminal să se spună că au existat autori polonezi (ai genocidului evreiesc), la fel cum au existat şi autori evrei, autori ucraineni şi germani”, a declarat Mateusz Morawiecki în limba engleză, în contextul Conferinţei de securitate de la Munchen.

”Bineînţeles că nu vor exista urmăriri penale împotriva oamenilor care spun că au existat autori polonezi, pentru că ei au existat. Dar nu putem să amestecăm autori şi victime pentru că aceasta ar fi o insultă adusă tuturor evreilor şi tuturor polonezilor care au suferit atât de mult în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a completat acesta.

Benjamin Netanyahu, care a participat și el la Conferința de Securitate de la Munchen, a calificat afirmațiile omologului său polonez drept ”scandaloase”.

Există o problemă legată de incapacitatea de a înţelege istoria şi o lipsă de sensibilitate faţă de tragedia poporului nostru”, a declarat el într-un comunicat al serviciilor sale.

Benjamin Netanyahu a adăugat că doreşte să aibă urgent o întrevedere cu Mateusz Morawiecki pe această temă.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat la 7 februarie contestata lege privind Holocaustul, menită să apere imaginea ţării şi care a provocat tensiuni cu Israelul, SUA şi Ucraina.

Legea impune amenzi şi pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv în cazul cetăţenilor străini, pentru formularea sintagmei „tabere poloneze ale morţii” şi pentru sugerarea „în mod public şi împotriva realităţii” a faptului că naţiunea şi statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

„Am decis să semnez legea şi să sesizez prin urmare Tribunalul Constituţional. Este o soluţie care, pe de o parte, protejează interesele Poloniei, demnitatea noastră şi interesul istoric, pentru ca aprecierile despre noi făcute în lume să fie oneste şi să nu fim defăimaţi ca stat şi naţiune. Pe de altă parte, ea ţine cont de sensibilitatea persoanelor pentru care problema amintirii istorice a Holocaustului rămâne extrem de importantă”, a declarat Duda, citat de postul public de televiziune polonez.

Proiectul de lege a provocat ample reacții la nivel internațional. Potrivit diplomaţiei israeliene, „proiectul de lege nu va ajuta la restabilirea adevărului istoric şi ar putea dăuna libertăţii de cercetare (asupra Holocaustului), împiedicând în acelaşi timp discuţia asupra mesajului istoric şi moştenirii celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.