Connect with us

ENERGIE

Premierul Nicolae Ciucă: Depozitele de gaz din România au depășit cota de umplere de 90%

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a informat în această dimineață că depozitele de gaz din România au depășit, azi, cota de umplere de 90 la sută.

„Avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitatți deja în plus față de anul trecut, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde. Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferența este acoperită de cantitățile din depozite. Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populație, industrie, mediu de afaceri”, a transmis prim-ministrul într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului. 

Potrivit șefului Executivului, „românii și economia noastră vor avea la dispoziție întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea”, a mai adăugat acest.

De asemenea, acesta a cerut instituțiilor responsabile să continue ritmul intens de depozitare a gazelor și să gestioneze cu mare atenție cantitățile necesare pentru a trece cu bine peste această iarnă.

„Având prețuri plafonate la gaze pentru români și suficient gaz pentru funcționarea economiei, Guvernul va continua să sprijine activ atât cetățenii, cât și industriile noastre”, a conchis Nicolae Ciucă. 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ENERGIE

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, la primul Summit al Energiei Nucleare: România este admirată pentru curajul asumării tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

România este respectată în sectorul nuclear, la nivel mondial, pentru tradiţia de excelenţă de la Cernavodă şi în cercetarea de vârf, şi este admirată pentru curajul asumării tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, a afirmat joi ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a participat, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la primul Summit al Energiei Nucleare la Bruxelles.

“Începe Summitul Energiei Nucleare la Bruxelles, cel mai important eveniment global la nivel înalt pentru sectorul nuclear. Este prima ediţie şi o zi istorică, în care şefi de state din întreaga lume se reunesc pentru a transmite un mesaj clar: lumea are nevoie de energie nucleară – energie sigură, la un preţ competitiv şi cu emisii zero. Sunt onorat să fiu aici alături de E.S. Klaus Iohannis, preşedintele României, şi delegaţia ţării noastre, inclusiv conducerea Nuclearelectrica”, a scris ministrul, joi, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că, de la începutul mandatului de ministru al Energiei, şi-a asumat accelerarea programului nuclear românesc ca prioritate zero.

În sectorul nuclear, la nivel mondial, România este respectată pentru tradiţia de excelenţă de la Cernavodă (Unităţile 1 şi 2) şi în cercetarea de vârf (reactorul ALFRED de generaţie IV). România este admirată pentru curajul asumării tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR), fiind printre statele care au şansa să găzduiască energia viitorului. România este recunoscută pentru generaţiile de experţi de prim rang, iar la Politehnica Bucureşti se formează deja, în singurul simulator de profil din Europa, viitorii specialişti şi operatori ai reactoarelor modulare. România îşi recapătă, treptat, ciclul nuclear integrat, inclusiv producţia de uraniu şi de apă grea, fiind capabilă să inoveze. La Cernavodă se construieşte a treia instalaţie de detritiere din lume, iar tritiul este combustibil candidat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune nucleară – energia viitorului“, a punctat Sebastian Burduja.

Citiți și Klaus Iohannis, la primul Summit al Energiei Nucleare: România își propune să devină un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, împreună cu o delegaţie a României, la Bruxelles, la Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de Belgia, ce are are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

Evenimentul a oferit şefilor de stat şi de guvern participanţi ocazia de a-şi împărtăşi viziunea cu privire la rolul-cheie al energiei nucleare în atingerea neutralităţii climatice, securităţii energetice şi dezvoltării economice.

În cadrul summitului, liderii au adoptat o declaraţie, prin care se reafirmă angajamentul ferm pentru susţinerea energiei nucleare ca parte a procesului global de limitare a schimbărilor climatice şi pentru crearea de condiţii favorabile sectorului nuclear prin promovarea inovaţiei tehnologice, educarea forţei de muncă şi mai ales lărgirea accesului la finanţare publică şi privată pentru energia nucleară.

Continue Reading

ENERGIE

R. Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de gaze naturale din care fac parte Grecia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia

Published

on

© Ministerul Energiei din Republica Moldova

Republica Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Memorandumul de înțelegere în acest sens a fost semnat de către Vestmoldtransgaz, operatorul de sistem de gaze naturale din Republica Moldova, în cadrul Ședinței Ministeriale privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) care a avut loc vineri, la Atena.

Un pas important în vederea activării unui coridor bidirecţional al fluxurilor de gaze naturale din Grecia în Ucraina şi vice-versa a fost făcut, vineri, de către operatorii de infrastructură de gaze naturale participanţi la iniţiativa Coridorului Vertical, prin semnarea Memorandumului de Înţelegere de către operatorii din Republica Moldova (Vestmoldtransgaz), Ucraina (GTSO) şi Slovacia (Eustream), a transmis și compania românească Transgaz.

Memorandumul de Înţelegere care stabileşte un flux bidirecţional de gaze din Grecia către Ucraina a fost semnat în marja reuniunii ministeriale a Grupului la nivel înalt CESEC. Din partea SNTGN Transgaz SA, Memorandumul a fost semnat de către directorul general, Ion Sterian, iar pentru celelalte companii au semnat directorii generali respectivi.

Potrivit Transgaz, documentul validează cooperarea intensă dezvoltată de operatorii de sisteme de transport gaze şi GNL din Grecia (DESFA, Gastrade), Bulgaria (ICGB, Bulgartrangaz), România (Transgaz), Ungaria (FGSZ) şi Slovacia (Eustream), în urma reuniunii organizate la Bucureşti de către Transgaz în 11 ianuarie 2023.

“Acest coridor va aduce prestigiu României şi securitate energetică pentru ţările din estul Europei, Republica Moldova şi Ucraina, dar şi pentru centrul Europei. Transgaz este un susţinător constant şi puternic al Coridorului Vertical, acţionând permanent prin respectarea angajamentelor asumate şi prin dezvoltarea unui dialog constructiv şi a unei cooperării strânse. Transgaz are încredere în sinergia Operatorilor Tehnici de Sistem din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi Slovacia, în impactul semnificativ pe care aceştia îl pot aduce în creşterea şi consolidarea securităţii energetice a ţărilor respective, a regiunii şi a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor ţări şi a capacităţilor de interconectare poate contribui la transformarea regiunii şi continentului din perspectiva securităţii aprovizionării cu gaze şi să permită României să devină un pol de dezvoltare economică a Europei”, a declarat Ion Sterian.

Activarea completă a Coridorului Vertical, prin modernizarea corespunzătoare a reţelelor din ţările menţionate, va permite transportul gazelor dinspre sud spre nord şi viceversa, prin intermediul sistemelor europene de transport de gaze naturale şi GNL, valorificând capacităţile sporite ale FSRU-urilor noi şi în curs de dezvoltare din zonă. Acest potenţial poate fi extins şi mai mult prin utilizarea infrastructurilor menţionate pentru gazele regenerabile şi hidrogen.

Citiți și România, Bulgaria și Grecia au semnat o declarație comună care transformă cele trei țări într-un pol energetic regional

Operatorii care au semnat Memorandumul îşi exprimă angajamentul de a promova PCI şi alte proiecte necesare, împreună sau individual, pentru activarea Coridorului Vertical, subliniind în acelaşi timp intenţia de a se sprijini reciproc în vederea obţinerii de fonduri din surse europene şi din alte surse de finanţare pentru aceste proiecte. De asemenea, acestea convin să solicite, dacă este cazul, facilitarea şi îndrumarea Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte paşii următori, participanţii consideră că cea mai bună cale de urmat este coordonarea acestora, în conformitate cu soluţiile bazate pe piaţă şi cu legislaţia europeană. În acest context, ei convin să efectueze simultan, în iulie 2024, cu un an mai devreme decât calendarul prevăzut, un test de piaţă cu caracter angajant pentru alocarea de capacităţi la punctele lor de interconectare respective, în conformitate cu Regulamentul CAM (UE) al Comisiei Europene. Ulterior, pe baza interesului utilizatorilor, vor identifica şi dimensiona cele mai adecvate şi mai bine orientate proiecte de extindere a capacităţii necesare pentru a satisface cererea de-a lungul traseului coridorului vertical.

Continue Reading

ENERGIE

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

Published

on

Consiliul Director al Asociației Române pentru Energie Eoliană (Romanian Wind Energy Association RWEA) l-a ales pe George Agafiței, Director Afaceri Instituționale și Sustenabilitate al Grupului PPC România, în funcția de Președinte al Asociației, potrivit unui comunicat al companiei.

Agafiței preia conducerea de la Carlo Pignoloni, cel care a condus Asociația în ultimii trei ani.

George Agafiței și-a început cariera în mediul privat, iar în ultimii 11 ani a activat în sectorul public în cadrul Guvernului României unde a fost, începând din 2016, Consilier Personal al Viceprim-ministrului și Ministrului Economiei, Consilier al Ministrului Apărării Naționale, precum și Consilier de Stat pentru sectorul economic și energetic în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, coordonând comitetul interministerial pentru energie în perioada decembrie 2021 – iulie 2023.

Sub coordonarea lui George Agafiței, RWEA va continua promovarea energiei regenerabile și a Tranziției Energetice în România, capitalizând experiența internațională a membrilor Asociației, arată comunicatul.

“Este un context  celebrativ și un moment special pentru asociație, astfel că vreau să îi felicit pe toți cei care au ajutat la parcursul neîntrerupt și plin de dinamism al asociației. Este o onoare să preiau poziția de președinte în RWEA și sper ca acest moment reper să marcheze intrarea asociației într-o noua etapa, în care să predomine stabilitatea, dezvoltarea sustenabilă și buna funcționare a pieței. RWEA are multe motive de celebrare: a 15-a aniversare, un număr de peste de membri, buna reprezentativitate în peisajul industriei și implicarea continuă în definirea unor politici strategice pentru dezvoltarea energiei regenerabile.” a declarat George Agafitei.

“În perioada următoare, RWEA va continua  promovarea energiei regenerabile şi a tranziţiei energetice în România. Asociația are ca mandat să continue expansiunea, să rămână receptivă la nevoile industriei și mereu prezentă în dezbaterile la nivel naţional şi european. Reglementările și actele legislative care stau la baza dezvoltării surselor regenerabile necesită consecvență și armonizare cu liniile directoare europene, iar RWEA va semnala și aborda în mod continuu discrepanțele care ar putea perturba sau periclita dezvoltarea surselor regenerabile”, mai arată asociația.

RWEA este prezentă în România din 2008, fiind vocea tranziției energetice și a industriei energiei eoliene din România. RWEA reprezintă membri ce dețin caoacități cu o putere instalată în România de aproximativ 3 GW de energie eoliană, realizate prin investiţii de peste 5 miliarde de euro.  Asociaţia și-a mărit numărul de membri în ultimul an la peste 50 de companii – producători de energie electrică, producători de turbine, dezvoltatori, case de avocatură, bănci și furnizori de servicii conexe acestei industrii.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO15 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu15 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE15 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA18 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.18 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending