Presă. Premierul Viorica Dancilă ar putea merge zilele viitoare în Israel pentru a discuta despre mutarea ambasadei României la Ierusalim

Viorica Dăncilă va efectua, miercuri şi joi, o vizită-fulger în Israel, după ce săptămâna trecută Guvernul a adoptat un memorandum pentru mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, notează Digi24 citând Mediafax.

FOTO: Guvernul Romaniei

Vizita premierului vine după ce, săptămâna trecută, Liviu Dragnea a anunţat că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat vineri că Executivul a adoptat un memorandum privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, precizând că se vor purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că nu a fost informat sau consultat cu privire la intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers (intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim – n.r.). Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia”, a transmis Administrația Prezidențială.

Anul trecut, pe 22 decembrie, România s-a numărat printre cele 35 de țări care s-au abținut de la o rezoluție a Adunării Generale în care s-a solicitat Statelor Unite ale Americii să își retragă decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului IsraelRezoluția a trecut, însă, cu 128 de voturi pentru. Pe de altă parte, numele României a fost inclus de presa israeliană pe lista ţărilor care ar putea lua în calcul mutarea ambasadei din Tel Aviv în Ierusalim.

Citiți și Premierul Viorica Dăncilă despre memorandumul privind Ambasada din Israel: Se vor purta discuţii inclusiv cu Klaus Iohannis

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.