La doar câteva zile distanţă până la alegerile europene, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron se implică şi mai mult în campania electorală. Acesta a primit un grup de 9 jurnalişti din presa regională franceză, la Palatul Elysée, pentru a apăra viziunea sa asupra Europei. Absenteism, mediu, economie, agricultură, combaterea populismului și a influențelor externe sunt subiectele abordate, iar în acest interviu preşedintele Emmanuel Macron dă semnalul mobilizării pentru votul din 26 mai, relatează RFI.
În viziunea lui Macron, Uniunea Europeană se confruntă cu ,,un risc existențial” care transformă momentul alegerilor europene de peste câteva zile într-un punct de cotitură în ultimii 40 de ani. Liderul de la Paris consideră că opțiunea de vot ar trebui să reprezinte răspunsul la următoarea întrebare: ,,dorim să fim divizaţi în faţa Statelor Unite şi a Chinei sau preferăm unitatea pentru a apăra viitorul european?”.
Absenteismul, eșec pentru democrație
În opina sa, absenteismul reprezintă un eşec pentru democraţie. Și explică: ,,există un paradox: a nu vota înseamnă a da votul celor care doresc să distrugă. Este ceea ce s-a întâmplat în urmă cu trei ani cu votul britanicilor, în cazul Brexit. Iar pentru a ne exprima alegerea, este 26 mai ori niciodată”.
Președintele francez face trimitere la posibilitatea foarte ridicată ca extrema dreaptă naţionalistă, conservatorii eurosceptici şi populiştii să obţină un rezultat confortabil la alegerile din 2019 destinate să reînnoiască Parlamentul European.
Potrivit ultimelor estimări, sunt anunțați 173 de deputaţi aleşi sub culorile acestor formaţiuni, faţă de 154 în PE actual, rezultat după alegerile din 2014, dintr-un total de 751 de locuri, informează Agerpres.
Migrația și reforma Schengen, prioritare în următorii 5 ani
Emmanuel Macron doreşte organizarea unei ,,Convenţii fondatoare europene”, după alegeri, unde ,,şefii de stat şi de guvern, cu noul executiv şi responsabilii PE, împreună cu cetăţenii, să îşi acorde timp ca să definească strategia Europei pentru următorii cinci ani, inclusiv schimbarea tratatelor.” Emmanuel Macron susţine că este pregătit să deschidă dezbaterea în ceea ce priveste migraţia. Liderul de la Elysée doreste reformarea spațiului Schengen, deoarece, în opinia sa, ,,frontierele comune nu sunt protejate suficient iar diferenţele sunt prea mari în ceea ce priveşte dreptul la azil”. Astfel, el și-ar dori o mai bună protecţie a frontierelor comune şi o armonizare a dreptului la azil.
Investiții europene pentru protecția mediului
Macron și-ar dori creșterea investițiilor în proiecte de mediu, iar o soluție în acest sens ar fi înființarea unei bănci europene de mediu. În opinia sa, trebuie taxate societăţile cele mai poluante şi instituită o taxă de carbon la frontieră.
Menținerea ambițiilor modelului agricol european
Preşedintele Emmanuel Macron consideră că existența Politicii Agricole Comune este vitală pentru dezvoltarea proiectelor agricultorilor și fermierilor datorită finanțării pe care o pune la dispoziție. În acest sens, Brexit-ul nu ar trebui să determine o reducere a ambiţiilor modelului agricol european. Totodată, naționaliștii care ,,doresc renaţionalizarea agriculturii şi sunt împotriva politicii agricole comune” ar trebui combătuți, deoarece ,,renaţionalizarea ar însemna o eroare profundă pentru agricultorii europeni”.
Coaliție inamică pentru subminarea UE
De asmenea, preşedintele francez a afirmat că vede pentru ,,prima dată o complicitate între naţionalişti şi interesele străine” pentru dezmembrarea Europei, vizându-l pe lobbyistul Steve Bannon, ,,apropiat puterii americane”, precum şi pe ruşi, care ,,nu au fost niciodată atât de intruzivi”, relatează Agerpres.
,,Nu pot fi decât tulburat. Nu trebuie să fim naivi. Dar nu confund statele şi anumiţi indivizi, deşi grupurile de influenţă americane sau oligarhii ruşi afişează relaţii apropiate cu guvernele”, a adăugat Emmanuel Macron într-un interviu acordat presei regionale franceze.