Preşedintele Klaus Iohannis participă la Sofia la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul UE – Balcanii de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se vor desfăşura la Sofia, în Bulgaria.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda reuniunii informale a Consiliului European de miercuri se află subiecte care vizează domeniile digital, cercetare şi inovare. De asemenea, pe fondul evoluţiilor recente în plan internaţional, se va discuta despre situaţia privind retragerea Statelor Unite ale Americii din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), dar şi despre decizia adoptata de SUA privind instituirea unor taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu.

FOTO: Administrația Prezidențială

În ceea ce priveşte cercetarea şi inovarea, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că acestea reprezintă elemente esenţiale ale menţinerii Uniunii Europene în vârful competiţiei economice şi industriale globale. În acest sens, el va susţine viitorul program-cadru dedicat cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării – Horizon Europe, menit să contribuie la consolidarea capacităţii Uniunii de a produce şi exploata cunoştinţele.

„Preşedintele României va accentua ideea necesităţii creşterii investiţiilor în domeniul digital, pentru că o Piaţă Unică Digitală puternică este esenţială în vederea menţinerii forţei şi credibilităţii Europei în cadrul economiei globale şi a competitivităţii Pieţei Interne”, se arată în comunicat.

Joi, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, şefii de stat şi de guvern vor dezbate subiecte de interes comun, precum conectivitatea, securitatea şi fenomenul migraţiei.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, în prima sesiune, preşedintele Iohannis va sublinia importanţa proiectelor în domeniul conectivităţii, în infrastructură, energie şi reţelele digitale, întrucât acestea au capacitatea de a creşte convergenţa între Uniunea Europeană şi regiunea Balcanilor de Vest.

În acest context, el va susţine acordarea unui sprijin sporit strategiilor macro-regionale, cum ar fi proiectele dezvoltate sub egida Strategiei UE pentru regiunea Dunării.

În cadrul celei de-a doua sesiuni cu tema „Abordarea provocărilor comune”, şeful statului va evidenţia faptul că, în virtutea proximităţii geografice, Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest sunt în relaţie de interdependenţă, fiind importantă, astfel, dezvoltarea, în continuare, a cooperării, în vederea asigurării securităţii naţionale şi a stabilităţii regionale.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis va pleda pentru acordarea unei atenţii sporite întăririi statului de drept şi luptei împotriva corupţiei.

De asemenea, preşedintele se va pronunţa pentru creşterea investiţiilor în educaţie, ca unul dintre cele mai eficiente mijloace pe termen lung pentru realizarea unui spaţiu comun de securitate, se mai arată în comunicat.

Citiți și: Summit UE – Balcanii de Vest în Bulgaria, pe fondul tensiunilor cu SUA. Politicile lui Donald Trump „se vor confrunta cu o abordare europeană unită”

Obiectivele Summitului UE- Balcanii de Vest

Summitul va avea ca obiectiv „să insufle o nouă energie în relația dintre UE și Balcanii de Vest”, se arată pe site-ul Consiliului. Acesta va urmări:

  • să reafirme angajamentul UE față de partenerii săi din Balcanii de Vest și să reitereze apartenența regiunii la familia europeană
  • să consolideze legăturile dintre UE și Balcanii de Vest în materie de infrastructură, conectivitate digitală și umană
  • să conlucreze mai strâns pentru a face față provocărilor comune, cum ar fi securitatea, migrația, evoluțiile geopolitice și relațiile de bună vecinătate

Summitul se va axa pe tema conectivității în scopul îmbunătățirii legăturilor cu Balcanii de Vest și în cadrul regiunii.

Summitul UE-Balcanii de Vest va reuni șefii de stat sau de guvern din statele membre ale UE și lideri din partea celor 6 parteneri din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia și Kosovo. 

Reuniunea va fi găzduită de Boiko Borisov, premierul  Bulgariei, care deține în prezent Președinția Consiliului. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea și va reprezenta UE împreună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Este așteptată, de asemenea, prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, și a comisarului pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn.

 

 

.

One Response to Preşedintele Klaus Iohannis participă la Sofia la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul UE – Balcanii de Vest

  1. Camelian Propinatiu 16/05/2018 at 13:06

    România, Cehia şi Ungaria ar trebui sa-si continue în Balcani curajoasa lor cooperarea diplomatică si sa protesteze vehement la summit, arătând occidentalilor de ce nu e bună segregarea Republicii Moldova, lăsată expusă capitalului ruso-turc.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.