Președintele Turciei respinge scuzele NATO după ce a fost prezentat ca “inamic” în cadrul unui exercițiu al Alianței în Norvegia: Incidentul nu poate fi justificat cu o simplă scuză

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele NATO după ce a fost prezentat drept “inamic” în cadrul unui exercițiu al Alianței Nord-Atlantice desfășurat în Norvegia și a afirmat că un astfel de comportament lipsit de respect nu poate fi iertat atât de ușor, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Ați văzut comportamentul lipsit de respect la exercițiul NATO. Există unele greșeli care nu sunt făcute de nebuni, ci de oameni josnici“, a spus Erdogan într-un discurs televizat.

Acest incident nu poate fi justificat cu o simplă scuză“, a mai spus el.

Turcia a solicitat retragerea militarilor săi de la un exercițiu NATO în Norvegia, a precizat vineri președintele Recep Tayyip Erdogan, invocând că a fost prezentat drept inamic în cadrul acestui exercițiu.

”Ieri, a avut loc un incident în Norvegia. A fost prezentat un fel de <<stand cu dușmani>>. Pe acest stand, ei au pus fotografia lui (Mustafa Kemal) Ataturk și numele meu”, a declarat Erdogan vineri într-o reuniune la Ankara a partidului său Justiție și Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare, conform ziarului turc. AFP notează că această declarație a fost făcută într-un discurs televizat.

”Când noi am auzit de aceasta, șeful Statului Major și ministrul pentru relația cu UE erau în drum spre Canada. Era un exercițiu NATO, noi aveam 40 de militari acolo. Am decis să retragem aceste trupe și a fost demarat procesul necesar. Am spus că retragem trupele chiar dacă numele sunt scoase. Astfel de lucruri se întâmplă din când în când în diferite locuri. Din nefericire, avem asemenea oameni și printre noi”, a mai spus președintele turc.

“Nu este posibil să avem o astfel de concepție despre o alianță”, a adăugat acesta, indignat.

Imediat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat vineri scuze Turciei.

“Prezint scuzele mele pentru ofensa provocată. Incidentele au fost cauzate de o persoană și nu reflectă opiniile NATO. Turcia este un aliat apreciat al NATO, care are contribuții importante la securitatea Alianței”, a explicat Stoltenberg într-o declarație scrisă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.