Connect with us

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Primarii Atenei și Varșoviei punctează nevoia fructificării crizei COVID-19 prin dezvoltarea durabilă a orașelor cu ajutorul finanțării directe în vederea finalizării proiectelor concrete din teren

Published

on

© EPP Group in the European Committee of the Regions/ Facebook

Primarii Atenei și Varșoviei, Kostas Bakoyannis, respectiv Rafał Trzaskowski, evocă nevoia de a fructifica acestă criză prin transformarea orașelor cu ajutorul finanțării directe în vederea finalizării proiectelor concrete din teren și sprijinirii Uniunii Europene în atingerea obiectivelor cuprinse în Pactul verde european.

În cadrul unei dezbateri intitulate ”Reînnoirea urbană: rolul orașelor europene în viitorul nostru”, organizată de Centrul de studii europene Wilfied Martens, Kostas Bakoyannis, primarul Atenei a punctat că orașele reprezintă nucleul culturii umane, aducând împreună oamenii. ”Avem o oportunitate unică în viață în are putem să ne redresăm. S-au întâmplat multe și avem ocazia de a transforma orașele”, a precizat edilul.

Bakoyannis a reamintit că autoritățile locale și regionale sunt cele care implementează 70% din legislația UE, reprezintă 1/2 din ocuparea forței de muncă, 1/3 din cheltuielile publice și 2/3 din investiții. În acest sens, primarul Atenei a făcut trimitere la trei aspecte esențiale care trebuie abordate, în viziunea sa, atunci când vine vorba despre viitorul orașelor: 1) democrație, drepturi, responsabilitate și fapte; 2) mediul înconjurător; și 3) politica de integrare, incluziune și perspectivă pentru orașe echitabile. El a adăugat că acum este momentul pentru a împărtăși experiențe și pentru a învăța unii de la alții.

Bakoyannis a vorbit și despre guvernarea pe mai multe niveluri. El a spus că politica bidimensională nu are viitor și că autoritățile locale și regionale (ALR) care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor trebuie să fie implicate pe deplin în luarea deciziilor. El s-a referit la grupul la nivel înalt privind democrația înființat de Comitetul European al Regiunilor, care va fi prezidat de Herman van Rompuy. ”Avem un sistem democratic unic în UE. CoR îl consideră <<casa europeană a democrației>>. Autoritățile locale și regionale sunt fundamentele sale și trebuie să fie pe deplin angajate”, a completat primatul Atenei.

La rândul său, primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, a precizat că familia popularilor europeni trebuie să exploateze potențialul orașelor, făcând în aces sens apel la o cooperare mai strânsă. El a cerut o mobilizare mai mare din partea primarilor PPE astfel încât vocea lor să fie mai bine auzită.

”Orașele vor juca din nou un rol important în viața cetățenilor (…). Trebuie să ne gândim la schimbările pe care această pandemie le-a produs în viețile noastre. Trebuie să ne adaptăm și să ne asigurăm că orașele vor rămâne centrele vieții socio-culturale și dezvoltării economice. Trebuie să colaborăm cu cetățenii noștri pentru a avea o redresare rapidă”, a completat Trzaskowski.

Făcând referire la redresarea durabilă, primarul Varșoviei a punctat că orașele sunt cei mai mari poluatori.

În acest context, Trzaskowski a subliniat nevoia ”finanțării directe din partea Uniunii Europene pentru a finaliza proiectele care dau rezultate”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Președintele CoR Apostolos Tzitzikostas, după prima reuniune a Comitetului executiv al Conferinței privind viitorul Europei: Suntem pregătiți să susținem Declarația Comună în numele aleșilor locali și regionali din UE

Published

on

© EPP CoR/ Twitter

Comitetul European al Regiunilor este pregătit să semneze și să susțină Declarația comună a Conferinței privind viitorul Europei, în numele tuturor celor 1 milion de lideri aleși la nivel local și regional, reprezentând votul cetățenilor care trăiesc în 300 de regiuni și peste 90.000 municipii, a declarat miercuri președintele CoR, Apostolos Tzitzikostas (PPE), guvernator al regiunii Macedonia Centrală, informează Comitetul European al Regiunilor într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

„Salut referința din Declarația comună privind regiunile, orașele și parlamentele regionale și naționale. Suntem pregătiți să începem activitatea, prin intermediul dialogurile noastre politice și locale”, a menționat Apostolos Tzitzikostas.

Făcând trimitere la grupul înființat recent privind democrația, acesta a subliniat că va face echipa cu sectorul de afaceri și cu societatea civilă, cu asociațiile teritoriale europene și naționale, cu Mișcarea Europeană Internațională și Forumul European al Tineretului, printre altele.

„În calitate de guvernatori, președinți de regiuni, primari, am fost în prim-plan, luptând împotriva pandemiei, iar acum suntem pregătiți să începem redresarea. Astăzi, Europa și cetățenii săi au nevoie de încredere și de conducere, iar Conferința trebuie să permită acest lucru”, a adăugat acesta. 

„Obiectivul nostru comun este să ne implicăm sincer cu oamenii și, în special, cu tinerii. Vrem mai puțină complexitate instituțională și birocrație. Vrem o reprezentare democratică mai bună a încrederii oamenilor prin votul lor la alegerile europene, naționale, regionale și locale. Să ne consolidăm Casa comună a democrației europene prin consolidarea acoperișului său – UE, zidurile sale – statele noastre membre și fundațiile sale – regiunile, orașele și satele. Să aducem Europa mai aproape de oameni”, a conchis Apostolos Tzitzikostas. 

Declarațiile președintelui CoR vin la doar două săptămâni după ce Declarația comună privind Conferința a fost semnată la Bruxelles de președintele Parlamentului European, David Sassoli, de prim-ministrul portughez António Costa, în numele Președinției Consiliului și de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, precum și la o zi distanță după ce Comitetul executiv al Conferinței a avut o primă întrevedere, arată un comunicat de presă publicat de cele trei instituții.

Comitetul executiv va supraveghea activitatea, procesul și organizarea Conferinței privind viitorul Europei. La prima reuniune, acesta a convenit asupra unor elemente esențiale necesare pentru începerea Conferinței și a făcut primii pași pentru a se asigura că cetățenii pot începe să contribuie la Conferință, în special pe platforma digitală multilingvă.

De asemenea, Comitetul executiv a discutat despre posibilitatea unui eveniment oficial pe 9 mai la Strasbourg, precum și organizarea primei sesiuni plenare a Conferinței pe 10 mai, în funcție de condițiile de sănătate publică (sau sub rezerva restricțiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19).

La reuniune au participat cei trei co-președinți ai Comitetului executiv: Guy Verhofstadt (Renew Europe), din partea Parlamentului European, Ana Paula Zacarias, secretar de stat pentru afaceri europene al Guvernului Portugaliei, țara care asigură președinția Consiliului UE, Dubravka Šuica, vicepreședintele Comisiei Europene.

Ceilalți membri ai Comitetului sunt Manfred Weber (PPE) și Iratxe Garcia (S&D) din partea Parlamentului European, miniștrii pentru afaceri europene ai Sloveniei și Franței și vicepreședinții Comisiei Europene Maroš Šefčovič și Věra Jourová.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Alianța pentru Coeziune cere statelor membre să implice administrațiile locale și regionale în procesul de pregătire a planurilor naționale de redresare și atrage atenția asupra riscului unei competiții pentru vaccinuri

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Alianța pentru Coeziune (Cohesion Alliance) din Comitetul European al Regiunilor (CoR), o alianță la nivel european formată din 12.000 de semnatari care militează pentru o politică de coeziune mai puternică după 2020, face apel la statele membre să coopereze cu administrațiile locale și regionale în conceperea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență.

Potrivit unui comunicat dat publicității înaintea reuniunii șefilor de stat sau de guvern, ce va avea loc joi și vineri în format de videoconferință, Alianța pentru Coeziune cere, în egală măsură, parlamentelor naționale să ratifice Decizia (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, ce permite Comisiei Europene să împrumute de pe piețele de capital 750 de milirde de euro, bani ce vor fi folosiți de statele membre pentru a combate efectele negative ale pandemiei de COVID-19.

În plus, Alianța pentru Coeziune atrage liderilor UE atenția asupra unui risc de competiție pentru vaccinuri, fapt ce va crește inegalitățile între regiunile, orașele și satele europene.

În comunicatul mai sus amintit este explicat că administrațiile locale și regionale s-au aflat în prima linie a crizei de sănătate și vor juca un rol cheie în asigurarea unei redresări corecte, sustenabile și reziliente în întreaga Europă.

Cu toate acestea, semnalează Alianța pentru Coeziune, pe măsură ce statele membre pregătesc planurile naționale de redresare și reziliență, a devenit clar că în multe state regiunile, orașele și municipalitățile, dar și partenerii socio-economici nu sunt pe deplin implicați în procesul de concepere a acestor planuri.

”Redresarea Europei va fi atât de rezilientă pe cât va fi redresarea în toate regiunile, orașele și localitățile sale. Nevoile lor sunt diverse, iar o redresare eficientă este posibilă doar dacă ne adresăm numeroaselor provocări cu care se confruntă toate regiunile Europei, de la cele rurale și cele mai izolate zone, până la cele mai urbanizate, de la regiunile insulare și muntoase, până la regiunile slab populate” semnalează Alianța pentru Coeziune.

”Fără poziția administrațiilor locale și regionale privind conceperea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență, există riscul ca multe regiuni să fie lăsate în urmă. Administrațiile locale și regionale sunt responsabile pentru o treime din cheltuielile publice și pentru jumătate din investițiile publice din Uniunea Europeană. Redresarea pur și simplu nu va putea fi realizată fără acestea”, a argumentat Alianța pentru Coeziune.

Făcând trimitere la campania de vaccinare, aceasta a făcut apel la colaborare pentru o campanie de succes. ”O campanie fragmentată nu aduce beneficii nimănui și ar pune în pericol redresarea prin creșterea inegalităților între regiunile Europei. Acesta este motivul pentru care, înaintea summitului Consiliului European, Alianța pentru Coeziune avertizează liderii UE asupra unui risc de competiție pentru vaccin în teritoriu. Facem apel la coordonare strânsă între UE, administrațiile regionale și locale pentru a ne asigura că sunt satisfăcute nevoile și așteptările tuturor cetățenilor noștri. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a evita o <<divizare>> din cauza lipsei vaccinurilor care ar crește inegalitățile între regiuni și orașe”, a conchis Alianța pentru Coeziune.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Emil Boc, în cadrul unei dezbateri PPE privind redresarea post-pandemie: “Viitorul orașelor europene trebuie bazat pe conceptul Verde.Digital.Rezilient”

Published

on

© European Committee of the Regions

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat marți la dezbaterea “Recovery in the post-pandemic age at local and regional level” organizată de Partidul Popular European și grupul PPE în Comitetul European al Regiunilor al cărui membru este, unde a susținut importanța fondurilor europene în vederea modernizării comunităților locale prin investiții masive în infrastructura verde, educație, sănătate și digitalizare.

“Viitorul orașelor europene trebuie să fie cu certitudine bazat pe conceptul Verde.Digital.Rezilient. Integrarea fondurilor europene, sinergia dintre fondurile pentru redresare și reziliență și fondurile de coeziune și regulile clare și simple pentru accesarea acestora sunt esențiale în vederea unei tranziții verzi și digitale de succes la nivelul orașelor”, a afirmat Boc, în cadrul dezbaterii, conform unei postări de pe pagina sa de Facebook.

El a dat ca exemplu proiectele din Cluj-Napoca.

“mobilitatea sustenabilă este unul dintre principalele obiective ale municipalității pentru tranziția verde. În acest moment 50% din flota de transport public a orașului este electrică, iar obiectivul nostru este ca până în anul 2026 întreaga flotă de transport în comun să fie verde și nepoluantă. O altă politică publică pe care dorim să o implementăm pentru încurajarea mobilității alternative la mașină este Vinerea verde – o zi cu transport public gratuit, în fiecare săptămână. De asemenea , avem în pregătire și implementare proiecte pentru 160 ha de noi spații verzi și de agrement în Cluj-Napoca”, a spus Boc.

În cadrul întâlnirii online au mai participat: Antonio Lopez-Isturiz, parlamentar european, secretar general al Partidului Popular European; Apostolos Tzitzikostas, Președintele Comitetului European al Regiunilor; Olgierd Geblewicz, EPP, CoR President; Markku Markkula, președinte al regiunii Helsinki, președinte al consiliului de administrație al orașului Espoo; Mairead McGuinness, comisar pentru servicii financiare, stabilitate financiară și Uniunea piețelor de capital; Agnès Rampal, vicepreședinte al Métropole Nice-Côte d’Azur, viceprimar al orașului Nice; Ricardo Rio, primarul orașului Braga.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PPE22 mins ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII51 mins ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.1 hour ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

NATO2 hours ago

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

RUSIA2 hours ago

Germania acuză Rusia de provocări prin mobilizarea de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană dezvăluie strategia de finanțare care va permite contractarea împrumuturilor de până la 800 mld. de euro necesare redresării

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Digitalizării, întâlnire de lucru cu echipa președintelui interimar al ADR, Octavian Oprea, pentru a pune la punct detalii legate de colaborare: Digitalizarea este apolitică

U.E.4 hours ago

Sondaj: Peste 50% dintre germani susțin intenția lui Markus Söder de a deveni candidatul CDU-CSU la postul de cancelar al Germaniei

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA7 days ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending