INTERNAȚIONAL
Punctul de cotitură al întâlnirii Trump – Macron la Casa Albă: “Dacă furnizăm garanții Ucrainei, iar Rusia va încălca acordul, atunci va fi în conflict cu cei implicați în procesul de pace”
Published
2 months agoon

Președinții Statelor Unite și Franței, Donald Trump și Emmanuel Macron, au încheiat luni la Casa Albă prima lor întâlnire bilaterală de la revenirea lui Trump în Biroul Oval, cu liderul american afirmând că președintele rus Vladimir Putin a acceptat conceptul de forțe de menținere a păcii ca parte a acordului de pace cu Ucraina și cu cel francez evocând “un punct de cotitură” în ceea ce privește legătura dintre capacitatea de descurajare americană și disponibilitatea europeană de a se angaja cu forțe constituite în garanții de securitate. “Dacă furnizăm garanțiile, iar Rusia va încălca înțelegerea, atunci va fi în conflict cu oricine e angrenat în procesul de pace!“, a spus Macron, în vreme ce Trump a admis, în premieră, că s-ar putea înșela cu privire la intențiile președintelui rus Vladimir Putin de a ajunge la un acord de pace.
Trump și Macron s-au întâlnit la Washington în aceeași zi în care Ucraina a marcat trei ani de la începutul invaziei militare a Rusiei, cu președintele Volodimir Zelenski primind la Kiev mai mulți lideri occidentali aliați. După ce au participat la o reuniune virtuală G7 cu omologii lor, inclusiv cu cei aflați la Kiev și cu Zelenski însuși, liderii SUA și Franței au demarat dialogul bilateral, în ceea ce reprezintă prima vizită a unui lider european la Casa Albă în cel de-al doilea mandat al președintelui republican.
Trump susține că Putin este dispus să accepte trupe de menținere a păcii în Ucraina
“Da, va accepta asta. I-am pus în mod special această întrebare. Nu are nicio problemă cu asta”, a spus Trump despre acceptarea de către Putin a unei forțe de menținere a păcii.
Macron, primul lider european care l-a vizitat pe Trump de când acesta și-a recăpătat puterea în urmă cu o lună, a declarat că Europa are un rol de jucat în furnizarea de garanții de securitate. El a spus că mai întâi trebuie negociat un armistițiu și apoi un acord de pace susținut de garanții de securitate.
“Suntem pregătiți și dispuși să oferim aceste garanții de securitate, care ar putea include poate trupe, dar acestea ar fi acolo pentru a menține pacea”, a declarat Macron în timp ce el și Trump au răspuns întrebărilor reporterilor în Biroul Oval.
Mai mult, liderul de la Elysee l-a corectat pe omologul său american cu privire la diferența de sprijin financiar pe care SUA și Europa o acordă Ucrainei, Macron subliniind că alocările sunt în jurul a 120-130 de miliarde de euro din partea fiecărui țărm al Atlanticului de Nord și sunt compuse din subvenții și împrumuturi de ambele părți, deși Trump susține că SUA au investit cel puțin 350 de miliarde de dolari.
După întrevederea bilaterală, Macron și Trump au participat la o conferință de presă, în cadrul căreia președintele american s-a arătat mulțumit că președintele francez “este de acord că costul și povara asigurării păcii trebuie să fie suportate de națiunile Europei, nu doar de Statele Unite”.
“Europa trebuie să își asume acest rol central în asigurarea securității pe termen lung a Ucrainei”, a spus Trump, dublat de Macron, care a descris această situație drept o “chestiune existențială” pentru Europa.
În ziua în care s-au împlinit trei ani de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, liderul francez a precizat că au fost făcuți “pași foarte importanți înainte” în timpul discuțiilor sale cu Donald Trump.
Liderul SUA admite în premieră că s-ar putea înșela în privința disponibilității lui Putin de a încheia pacea
Răspunzând întrebărilor reporterilor, președintele american a descris discuțiile dintre oficialii americani și ruși de la Riad de săptămâna trecută ca fiind “fantastice”, deși a recunoscut în premieră că s-ar putea înșela cu privire la disponibilitatea liderului de la Kremlin de a ajunge la un acord de pace.
“S-ar putea să mă înșel, dar cred că vrea să facă o înțelegere”, a spus Trump despre Putin, atenționând că este în “beneficiul” Moscovei să încheie o înțelegere.
Macron respinge o capitulare a Ucrainei și sugerează un punct de cotitură în discuțiile cu Trump privind garanțiile de securitate
Referindu-se la consultările pe care le-a demarat cu liderii europeni pe fondul întâlnirii Rusia – SUA de la Riad, Emmanuel Macron a avertizat că un acord de pace “nu trebuie să însemne o capitulare a Ucrainei”.
Pacea “nu trebuie să însemne o încetare a focului fără garanții”, a insistat el, subliniind că Franța și Marea Britanie au discutat despre desfășurarea de forțe de pace pe teritoriul ucrainean și că “alte țări” sunt gata să se alăture acestui efort.
Dar, a punctat Macron, “solidaritatea și sprijinul din partea SUA vor fi cruciale în acest sens”.
Evocând “un punct de cotitură” în ceea ce privește legătura dintre capacitatea de descurajare americană și disponibilitatea europeană de a se angaja cu forțe constituite în garanții de securitate, președintele francez a avertizată că “dacă furnizăm garanțiile, iar Rusia va încălca înțelegerea, atunci va fi în conflict cu oricine e angrenat în procesul de pace! Aceasta este o schimbare pe care n-am văzut-o în trecut”.
Emmanuel Macron a întrebuințat în acest sens experiența anterioară cu Rusia și cu Vladimir Putin, care au încălcat acordurile de la Minsk, negociate de Rusia și Ucraina sub medierea Franței și Germaniei, din cauza lipsei garanțiilor de securitate.
Ucraina și SUA se apropie de un acord privind mineralele după o săptămână de dispute declarative dure
Totodată, Donald Trump a declarat că Statele Unite sunt “foarte aproape” de un acord privind mineralele cu Ucraina și că s-ar putea întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskii la sfârșitul acestei săptămâni sau săptămâna viitoare pentru a sigila acordul.
“Ar putea veni săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare pentru a semna acordul, ceea ce ar fi frumos”, a spus Trump despre Zelenski.
Trump și administrația sa au negociat un acord de împărțire a veniturilor din minerale cu Ucraina pentru a recupera o parte din banii pe care administrația Biden i-a trimis Kievului sub formă de ajutor militar pentru a se apăra în fața Rusiei. Președintele ucrainean a respins solicitările de 500 de miliarde de dolari în bogății minerale la care Ucraina ar trebui să renunțe pentru a rambursa Washingtonului ajutorul pe timp de război, afirmând că Statele Unite nu au furnizat nici pe departe această sumă până în prezent și nu au oferit garanții specifice de securitate în cadrul acordului.
Premierul britanic Keir Starmer urmează să îl viziteze pe Trump la sfârșitul săptămânii, în contextul în care Europa este alarmată de înăsprirea poziției lui Trump față de Ucraina și de deschiderile către Moscova cu privire la un acord de încetare a conflictului.
Macron și Starmer sunt așteptați să încerce să îl convingă pe Trump să nu se grăbească să încheie cu orice preț un acord de încetare a focului cu președintele rus Vladimir Putin, să mențină Europa implicată și să discute despre garanții de securitate pentru Ucraina.
Trei ani de război al Rusiei împotriva Ucrainei marcați cu mai puțină unitate occidentală la debutul administrației Trump
În urmă cu exact trei ani, Rusia a lansat în zorii zilei de 24 februarie 2022 o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Într-o schimbare de abordare după instalarea la 20 ianuarie 2025 a administrației Trump, Statele Unite și Rusia au decis, în Arabia Saudită, să instituie un mecanism de dialog pentru pace în Ucraina, normalizarea relațiilor și oportunități economice post-conflict, discuții pe care președintele ucrainean l-a descris ca având loc “pe la spatele Ucrainei“.
Ulterior, într-o schimbare profundă de discurs la Casa Albă, Donald Trump a dat vina pe Ucraina și Zelenski pentru declanșarea războiului.
Drept reacție, Zelenski a precizat că președintele SUA „trăiește într-o bulă de dezinformare” și a criticat faptul că, prin discuțiile dintre secretarul de stat Marco Rubio și ministrul de externe Serghei Lavrov, Washington-ul a scos Rusia lui Putin din “izolare”.
Comemorarea a trei ani de război are loc pe fondul unei rupturi tot mai mari între Trump și Zelenski, care i-a alarmat aliații europeni ai Kievului, dar care ar putea fi pusă și pe seama reticenței liderului ucrainean de a semna un acord cu SUA privind accesul la mineralele din pământurile rare, acesta condiționând discuțiile cu partea americană în schimbul unor garanții că SUA nu vor bate palma cu Rusia. Acest subiect a fost abordat de liderul ucrainean și la discuțiile cu emisarul special Keith Kellogg, iar Zelenski a afirmat duminică faptul că americanii și ucraineni negociază pentru o înțelegere în acest sens.
Totodată, în ajunul zilei de 24 februarie 2025, Zelenski a anunțat că este dispus să renunțe la poziția de președinte în schimbul păcii și aderării țării sale la NATO ca garanție de securitate în fața Rusiei.
Relațiile transatlantice sunt fragile și fragmentate la trei ani de război ruso-ucrainean și la nivelul unicului for global, Adunarea Generală a ONU, care a respins rezoluția SUA ce nu menționa agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a votat un text sponsorizat de Ucraina și aliații europeni, document care solicită încetarea agresiunii Rusiei și retragerea trupelor Federației Ruse de pe teritoriul ucrainean.
Comemorarea a trei ani de la declanșarea agresiunii armate la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei s-a petrecut luni la Kiev, cu 13 lideri occidentali prezenți în capitala Ucrainei alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu Uniunea Europeană anunțând o nouă tranșă de ajutor de 3,5 miliarde de euro și cu miniștrii de externe europeni reuniți la Bruxelles, unde au adoptat cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Totodată, Comisia Europeană a anunțat la Kiev un pachet prin care Ucraina și Republica Moldova vor fi integrate complet la piața de energie electrică europeană până în 2027, iar președinta executivului european Ursula von der Leyen a încheiat ziua cu un mesaj de optimism potrivit căruia Ucraina ar putea adera la UE până în anul 2030.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre
Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări
Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru
Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite
Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate
Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei
INTERNAȚIONAL
Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări
Published
6 hours agoon
April 29, 2025By
Andreea Radu
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit marți la Roma pentru convorbiri cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni destinate să impulsioneze comerțul și cooperarea între cele două țări mediteraneene, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Meloni și Erdogan vor aborda de asemenea războiul în Ucraina și situația din Orientul Mijlociu înaintea unui summit în cursul căruia miniștri italieni și turci vor semna o serie de acorduri, în special în domeniile energiei și apărării, potrivit unei surse guvernamentale italiene.
„Obiectivul este de a consolida cooperarea și parteneriatul strategic între cele două națiuni și de a încuraja relațiile economice și comerciale care s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani”, a indicat sursa citată.
Această reuniune intervine în timp ce invazia rusă în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să caute legături mai strânse în materie de securitate cu Turcia, aliată în cadrul NATO și candidată de mult timp la aderarea la UE.
Războiul în Ucraina a propulsat industria de apărare spre noi culmi, iar compania italiană de apărare Leonardo a ajuns la un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru dezvoltarea în comun a dronelor.
Pe agenda discuțiilor se află și lupta împotriva imigrației ilegale, un subiect fierbinte pentru guvernul premierului Meloni, care conduce partidul post-fascist Fratelli d’Italia (FDI).
Ankara a jucat în ultimii ani un rol de prim-plan în lupta împotriva sosirilor ilegale în Europa, primind în schimb miliarde de euro din partea Bruxellesului.
NATO
Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite
Published
7 hours agoon
April 29, 2025
Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri, a declarat marți ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, după ce Statele Unite au aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete Patriot în variantă modernizată pentru a înlocui sistemul de apărare aeriană donat Ucrainei de către România și va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup țări aliate.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unei unități de tragere MIM-104 PATRIOT. Sistemul MIM-104 PATRIOT include un set radar AN/MPQ-65 și două stații de lansare M903, a transmis și Ambasada SUA într-un comunicat.
Această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care România l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024. PATRIOT poate detecta și doborî o gamă largă de amenințări cu rachete balistice și aeropurtate, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre.
“Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a alianței NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri. Statele Unite apreciază sprijinul continuu pe care România l-a acordat Ucrainei, incluzând donarea unui sistem Patriot pentru a sprijini apărarea Ucrainei”, a declarat, în context, ambasadoarea Kathleen Kavalec.
Având un cost estimat de 262 de milioane de dolari, sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor granturi de la un grup de donatori NATO.
INTERNAȚIONAL
Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate
Published
7 hours agoon
April 29, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat pe premierul canadian Mark Carney pentru câştigarea alegerilor parlamentare.
“Felicitări premierului Canadei, Mark Carney, pentru câştigarea alegerilor! România aşteaptă cu nerăbdare să continue dezvoltarea dinamică a relaţiilor noastre bilaterale şi să lucrăm împreună pentru un parteneriat puternic în domeniile economiei, energiei, securităţii şi relaţiilor interumane”, a scris Ilie Bolojan, marți pe rețeaua X.
Congratulations to PM @MarkJCarney on winning the elections! Romania looks forward to continuing the development of our dynamic bilateral relations 🇷🇴-🇨🇦 and working together towards a strong partnership in the areas of economy, energy, security, and people-to-people ties.
— Ilie Bolojan (@Bolojan) April 29, 2025
Proiecțiile rezultatelor scrutinului furnizate de filialele CNN CTV și CBC arată liberalii vor câștiga suficiente locuri pentru a forma un al patrulea guvern consecutiv.
Dar, în timp ce voturile sunt încă numărate, CBC News a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă va fi un guvern minoritar sau majoritar – un partid are nevoie de 172 de locuri pentru a forma o majoritate.
Liderul opoziției conservatoare, Pierre Poilievre, și-a recunoscut înfrângerea marți seara, afirmând că Carney a câștigat suficiente locuri pentru a forma un “guvern minoritar foarte subțire”.
Fostul bancher central al Băncii Canadei și Băncii Angliei, în vârstă de 60 de ani, a condus un val de sentimente anti-Trump de când a obținut conducerea partidului său într-o victorie zdrobitoare ca urmare a demisiei fostului prim-ministru Justin Trudeau.
El a mobilizat publicul împotriva amenințărilor președintelui american de a anexa țara ca “al 51-lea stat” și a făcut din apărarea Canadei o parte centrală a platformei sale.
În discursul său de victorie, Carney a transmis națiunii că a ales să intre în politică pentru că a crezut că Canada are nevoie de mari schimbări ghidate de valori canadiene puternice: smerenie, ambiție și unitate.
El a promis să colaboreze cu toți canadienii pentru progresul țării și protejarea Canadei și a lansat un atac împotriva președintelui american.
“America ne vrea pământul, resursele, apa. Acestea nu sunt amenințări deșarte. Trump încearcă să ne distrugă pentru ca America să ne poată deține. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a spus Mark Carney, care a numit SUA un vecin “uneori ostil”.
“Cumpărăm canadian, ne sprijinim prietenii și vecinii aflați în vizorul președintelui Trump. Vom câștiga acest război comercial și vom construi cea mai puternică economie din G7”, a conchis el.
Canada deține în acest an și președinția G7.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice