INTERNAȚIONAL
În ajunul a trei ani de la invazia Rusiei, Zelenski anunță că este gata să renunțe la funcția de președinte în schimbul păcii și aderării Ucrainei la NATO
Published
2 months agoon

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică, în ajunul împlinirii a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, că este dispus să renunțe la poziția de președinte în schimbul păcii și aderării țării sale la NATO ca garanție de securitate în fața Rusiei.
Zelenski, care a fost ales în mod democratic președinte al Ucrainei în mai 2019, a fost întrebat dacă ar fi dispus să “renunțe” la funcția de președinte al Ucrainei în schimbul păcii.
“Da, sunt fericit, dacă este pentru pacea Ucrainei”, a declarat el la o conferința de presă organizată cu o zi înainte ca Ucraina să comemoreze trei ani de când Rusia a declanșat un război la la scară largă împotriva țării sale, cea mai amplă operațiune militară pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
“Dacă aveți nevoie ca eu să părăsesc acest scaun, sunt gata să fac acest lucru și, de asemenea, îl pot da la schimb pentru aderarea Ucrainei la NATO”, a adăugat Zelenski, conform The Guardian.
Liderul ucrainean îi așteaptă luni la Kiev pe liderii instituțiilor Uniunii Europene, iar președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va deplasa la Kiev cu întreg Colegiul comisarilor europeni în semn de susținere față de Ucraina într-un moment în care SUA par să facă un pas în lateral.
Comentariile sale au venit după ce Donald Trump l-a numit pe președintele ucrainean un “dictator fără alegeri” la începutul săptămânii.
Legislația ucraineană interzice alegerile în timpul legii marțiale, care este în vigoare de când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022. Puțini ucraineni susțin ideea unui scrutin într-un moment în care invazia Rusiei a forțat milioane de oameni să fugă în străinătate și în care soldații ucraineni luptă și mor pe linia frontului, în timp ce cota de popularitate a lui Zelenski este la peste 60%, deși Donald Trump a afirmat că susținerea populară pentru Zelenski ar fi la 4%.
Disputa Trump – Zelenski a început după ce Statele Unite și Rusia au decis, în Arabia Saudită, să instituie un mecanism de dialog pentru pace în Ucraina, normalizarea relațiilor și oportunități economice post-conflict. O reacție imediată a venit de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aflat la Ankara, acesta a respins orice ultimatum al Rusiei după discuții ce au avut loc “pe la spatele Ucrainei“.
Ulterior, într-o schimbare profundă de discurs la Casa Albă, Donald Trump a dat vina pe Ucraina și Zelenski pentru declanșarea războiului, sugerând că liderul de la Kiev mai are doar 4% susținere, deși sondajele arată mult diferit.
Drept reacție, Zelenski a precizat că președintele SUA „trăiește într-o bulă de dezinformare” și a criticat faptul că, prin discuțiile dintre secretarul de stat Marco Rubio și ministrul de externe Serghei Lavrov, Washington-ul a scos Rusia lui Putin din “izolare”.
Comemorarea a trei ani de război are loc pe fondul unei rupturi tot mai mari între Trump și Zelenski, care i-a alarmat aliații europeni ai Kievului, dar care ar putea fi pusă și pe seama reticenței liderului ucrainean de a semna un acord cu SUA privind accesul la mineralele din pământurile rare, acesta condiționând discuțiile cu partea americană în schimbul unor garanții că SUA nu vor bate palma cu Rusia. Acest subiect a fost abordat de liderul ucrainean și la discuțiile cu emisarul special Keith Kellogg, iar Zelenski a afirmat duminică faptul că americanii și ucraineni negociază pentru o înțelegere în acest sens.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane
Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”
Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”
UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European
Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze
UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029
INTERNAȚIONAL
Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane
Published
12 minutes agoon
April 30, 2025
Președintele american Donald Trump l-a sunat pe prim-ministrul canadian Mark Carney pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile generale din această țară, iar cei doi au convenit să se întâlnească în viitorul apropiat, deși campania electorală s-a desfășurat a fost umbrită de provocările neîncetate și tarifele comerciale abrupte impuse de președintele american Donald Trump.
“Președintele Trump l-a felicitat pe prim-ministrul Carney pentru recenta sa alegere. Liderii au convenit asupra importanței colaborării dintre Canada și Statele Unite – ca națiuni independente și suverane – în vederea îmbunătățirii lor reciproce. În acest scop, liderii au convenit să se întâlnească personal în viitorul apropiat“, a informat guvernul canadian într-un comunicat.
Partidul lui Carney nu a obținut o majoritate absolută la alegerile câștigate, ceea va ar putea influența negocierile cu președintele american și abordarea unor provocări în relațiile bilaterale americano-canadiane.
Liberalii vor trebui să se bazeze pe sprijinul acestor partide pentru a trece legislația prin Camera Comunelor. De asemenea, se confruntă cu o posibilă înfrângere în orice vot de încredere în Cameră.
Cel mai probabil, liberalii vor găsi parteneri dispuși să colaboreze cu Noua Democrație, partid de stânga diminuat, care i-a susținut în trecut pe liberali, și cu Blocul Québécois. Liberalii ar urma să obțină 169 de locuri, cu trei mai puține decât cele 172 necesare pentru o majoritate în Camera Comunelor din Canada.
Fostul bancher central al Băncii Canadei și Băncii Angliei, în vârstă de 60 de ani, a condus un val de sentimente anti-Trump de când a obținut conducerea partidului său într-o victorie zdrobitoare ca urmare a demisiei fostului prim-ministru Justin Trudeau.
El a mobilizat publicul împotriva amenințărilor președintelui american de a anexa țara ca “al 51-lea stat” și a făcut din apărarea Canadei o parte centrală a platformei sale.
În discursul său de victorie, Carney a transmis națiunii că a ales să intre în politică pentru că a crezut că Canada are nevoie de mari schimbări ghidate de valori canadiene puternice: smerenie, ambiție și unitate, relatează The Guardian.
El a promis să colaboreze cu toți canadienii pentru progresul țării și protejarea Canadei și a lansat un atac împotriva președintelui american.
“America ne vrea pământul, resursele, apa. Acestea nu sunt amenințări deșarte. Trump încearcă să ne distrugă pentru ca America să ne poată deține. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a spus Mark Carney, care a numit SUA un vecin “uneori ostil”.
“Cumpărăm canadian, ne sprijinim prietenii și vecinii aflați în vizorul președintelui Trump. Vom câștiga acest război comercial și vom construi cea mai puternică economie din G7”, a conchis el.
Canada deține în acest an și președinția G7.
INTERNAȚIONAL
Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”
Published
1 hour agoon
April 30, 2025By
Andreea Radu
Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său, motiv pentru care avem nevoie de mai multă cooperare în domeniul securității, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.
„Este minunat că formatul celor Trei Mări funcționează. Și cred că, având în vedere tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, vom avea și mai multe motive să rămânem uniți și să cooperăm. Tocmai am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu prietenii noștri din Spania și Portugalia – o criză energetică gravă. Ambele țări au fost aproape în pană de curent. Din fericire, acestea au reușit să restabilească cea mai mare parte a energiei electrice. Dar simplul fapt că o astfel de întrerupere se poate întâmpla este o provocare – o provocare la care trebuie să răspundem, și să răspundem împreună”, a transmis Zelenski.
De asemenea, președintele ucrainean a menționat că a discutat cu prim-ministrul Spaniei despre situația actuală și despre posibilitățile de sprijin, subliniind faptul că experții ucraineni dețin o experiență unică în protejarea și restabilirea aprovizionării cu energie.
„Războiul ne-a învățat multe – nu doar cum să ne recuperăm după rachetele și bombele rusești, ci și cum să gestionăm atacurile cibernetice și alte amenințări. Ucraina are expertiză și experiență unice și suntem pregătiți să le împărtășim. Mai ales acum, când energia este probabil să fie una dintre primele ținte în regiunea noastră. Din păcate, Rusia este încă aproape – și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său. Așa că avem nevoie de mai multă cooperare în domeniul securității. Ucraina sugerează să facem acest lucru prin intermediul formatului celor Trei Mări”, a mai spus Zelenski.
Acesta a pledat pentru protejarea infrastructurii energetice, în special în apropierea frontierelor rusești, precum și pentru elaborarea unor planuri comune de urgență.
„Ar trebui să verificăm cât de pregătiți suntem să apărăm și să reparăm sistemele energetice dacă se întâmplă ceva. Avem nevoie de mai multe modalități de a ne sprijini reciproc. Rețelele energetice, conductele, sistemele de comunicații – toate infrastructurile critice – ar trebui construite cu rute de rezervă. Astfel încât fiecare țară să le poată ajuta pe celelalte în caz de criză. Haideți să lucrăm la asta”, a insistat Zelenski.
Ukrainian experts have unique experience in protecting and restoring energy supply. The war has taught us a lot – not just how to recover after Russian missiles and bombs, but also how to handle cyberattacks and other threats. Ukraine has unique expertise and experience, and we… pic.twitter.com/0mNG7XhdsQ
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 29, 2025
În încheierea discursului său, președintele ucrainean a subliniat că regiunea are nevoie de legături logistice mai eficiente, explicând că, așa cum Marea Baltică poate oferi sprijin în situații de criză din Marea Neagră, și Marea Neagră ar trebui să joace un rol similar în sprijinul țărilor din regiune.
„Este vorba despre mai mult decât comerț – este vorba despre siguranța oamenilor noștri. Și ar trebui să avem cu toții acces rapid la Marea Adriatică – în cazul în care se întâmplă ceva în regiune. Trebuie să învățăm din modul în care se comportă Rusia și să ne pregătim mai bine. Și pentru ca acest lucru să se întâmple cu adevărat, avem nevoie de pace. Una durabilă. Și putem ajunge la ea doar acum, împreună, rămânând uniți”, a punctat liderul de la Kiev.
INTERNAȚIONAL
Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale
Published
2 hours agoon
April 30, 2025By
Teodora Ion
Italia și Turcia vor continua să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare cu noi proiecte, stimulând în același timp schimburile comerciale, au declarat premierul italian Giorgia Meloni și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după discuțiile desfășurate marți la Roma, informează Reuters, citat de Agerpres.
Erdogan s-a aflat la Roma pentru a participa la un al patrulea așa-numit summit interguvernamental între Italia și Turcia, care are ca scop stimularea comerțului și a cooperării, conform AP.
Vizita sa vine într-un moment în care Turcia și Italia au extins parteneriatele în domeniul apărării. În martie, Baykar, principalul producător de drone din Turcia, a încheiat un memorandum de înțelegere pentru o societate mixtă cu Leonardo din Italia pentru producția de vehicule aeriene fără pilot. Anul trecut, Baykar a cumpărat producătorul italian de aeronave Piaggio Aerospace.
Vorbind după întâlnirea lor, Meloni și Erdogan au declarat că Turcia și Italia și-au atins cu succes obiectivul de 30 de miliarde de dolari în ceea ce privește volumul schimburilor comerciale și au stabilit acum un nou obiectiv de 40 de miliarde de dolari, semnalând continuarea colaborării economice.
”Vom continua să întărim cooperarea noastră în industria de apărare cu Italia, care a făcut progrese semnificative, cu noi parteneriate și proiecte”, a afirmat Erdogan, într-o declarație comună cu Meloni, în fața reporterilor.
Italia consideră Turcia drept un partener-cheie în gestionarea numărului de migranți și în menținerea stabilității în regiune.
Marți, Meloni i-a mulțumit lui Erdogan, afirmând că măsurile comune ale Turciei și Italiei au dus la scăderea numărului de migranți originari din Turcia la „zero”.
”Vom continua cooperarea noastră cu Italia în domeniul combaterii migrației ilegale în perioada următoare”, a declarat Erdogan.
Liderul turc a mai spus că părțile au discutat despre o posibilă cooperare în vederea redezvoltării Siriei și că vor avea loc mai multe consultări pe această temă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități

Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice