Raport ONU: Guvernul sirian a folosit arme chimice de peste 25 de ori, inclusiv în luna aprilie când au murit zeci de civili

Forțele siriene au folosit arme chimice de peste douăzeci de ori în timpul războiului civil al țării, inclusiv în atacul din Khan Sheikhoun din luna aprilie soldat cu peste 80 de morți, au transmis miercuri anchetatorii ONU privind crime de război, potrivit site-ului agenției Reuters.

Un avion al guvernului a aruncat asupra provinciei Idlib gaz sarin provocând moartea a peste 80 de civili, a transmis Comisia de anchetă asupra Siriei.

În armele folosite în atacul din Khan Sheikhoun fusese identificat anterior gazul sarin, un agent nervos inodor. Însă această concluzie, a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, nu preciza cine este responsabil.

Forțele guvernamentale au continuat modelul folosirii armelor chimice împotriva civililor din zonele controlate de opoziție. În cel mai grav incident de acest fel, forțele aeriene siriene au folosit sarin în Khan Sheikhoun, Idlib, ucigând zeci de persoane, majoritatea fiind femei și copii”, se arată în raportul ONU, care descrie atacul drept o crimă de război.

În acest al 14-lea raport, anchetatorii din SUA au declarat că au investigat 33 de atacuri din 2011 pân acum. Douăzeci și sapte au fost efectuate de guvernul președintelui Bashar al-Assad, iar în celelalte șase cazuri responsabilii nu au fost identificați.

Pe data de 4 aprilie, oraşul Khan Sheikhoun din nordul Siriei a fost vizat de un atac aerian în care au fost folosite arme chimice. Acestă acţiune a provocat un răspuns dur din partea SUA care au acuzat regimul Assad de folosirea de arme chimie.

Forţele americane au efectuat un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, de unde, potrivit Washingtonului, ar fi fost lansat raidul aerian.

Citiți și: Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice confirmă utilizarea gazului sarin în atacul chimic din Siria

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.