Reacții internaționale în care este criticată decizia lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului

Mai multe state europene au criticat miercuri seara decizia președintelui Statelor Unite Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, acestea fiind de părere că statutul orașului în cauză trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, potivit agențiilor de presă internaționale, anunță Agerpres.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a apreciat hotărârea liderul de la Casa Albă ca fiind una ”unilaterală”. ”Franța se distanțează de decizia Statelor Unite. Franța susține soluția cu două state, care trăiesc în pace și securitate, cu Ierusalimul drept capitală a celor două state”, a completat șeful statului francez în cadrul unei postări pe pagina sa de Twitter.

  La rândul său, Italia a susținut că statutul Ierusalimului trebuie să fie ”definit în cadrul unui proces de pace”.

”Ierusalimul — Orașul Sfânt, unic în lume. Viitorul său trebuie să fie definit în cadrul unui proces de pace bazat pe (coexistența a) două state, Israel și Palestina”, a reacționat pe Twitter premierul italian Paolo Gentiloni.

Ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski, citat de PAP, a afirmat că Polonia ”încă privește Tel Aviv drept capitala Israelului”. ”Acolo este locul unde se află ambasada noastră. Dar ne dăm seama că principalele instituții ale Israelului sunt localizate în Ierusalim”, a spus șeful diplomației de la Varșovia.

Potrivit DPA, Margot Wallstrom, ministrul de externe al Suediei, țară care în prezent este membră a Consiliului de Securitate al ONU, a avertizat că o ”acțiune unilaterală privind Ierusalimul amenință pacea și stabilitatea în regiune și în afara ei”.

Reacții de dezaprobare au venit și din partea statelor din regiune. În vreme ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către omologul său american Donald Trump va așeza regiunea Orientului Mijlociu ”într-un cerc de foc”, președintele iranian Hassan Rohani a declarat că mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este ilegală și va duce la sporirea instabilității în Orientul Mijlociu.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.