Recomandarea SIE către demnitari: “Vă rugăm frumos nu vorbiţi pe mobil, mai ales în străinătate”

Teodor_Melescanu gov.roRecomandarea SIE către demnitarii români este de a nu vorbi de pe telefoane mobile obişnuite, mai ales atunci când se află în străinătate, şi de a folosi liniile de comunicaţii de la misiunile diplomatice româneşti.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, la Digi 24, în contextul în care comenta scandalul iscat de dezvăluirile lui Eduard Snowden, că 95% din totalul sateliţilor declaraţi ca fiind “de studiu” sunt sateliţi de spionaj.

“Evident că se ascultă. 95% din sateliţii care se învârt în spaţiul extraatmosferic pentru «studierea paşnică a Cosmosului» sunt sateliţi de spionaj. Dacă lumea s-a supărat pentru asta, înseamnă că e infantilă. Aaa, dacă supărarea a fost de cum a fost posibil să se afle şi aşa mai departe, asta e altceva”, a spus Meleşcanu, citat de Gandul.info.

Directorul SIE a adăugat că nu interceptarea mesajelor este problema, ci decriptarea lor.

“Tot ce este semnal audio, video şi aşa mai departe şi iese în atmosferă este interceptat. Majoritatea sunt însă criptate şi problema e dacă poţi să le decriptezi. Dar de interceptat, se interceptează. Şi noi facem asta, şi toată lumea (…) Sigur, dacă sunt criptate, ajungi mai greu la ele. Înseamnă că au valoare mai mare”, a punctat Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă şi SIE ascultă decidenţi politici din alte ţări, directorul instituţiei a răspuns: “Nu, dar de multe ori ajung asemenea semnale şi la noi”.

Pe de altă parte, Meleşcanu a dat de înţeles că este posibil ca decidenţi români să fi fost ascultaţi de servicii străine, mai ales dacă au avut convorbiri din străinătate, de pe telefoane necodificate.

“Eu, personal, nu exclud. Mai ales dacă au vorbit din străinătate pe telefoane mobile obişnuite, e foarte posibil (…) Noi facem această recomandare tuturor beneficiarilor: vă rugăm frumos nu vorbiţi pe telefonul mobil, mai ales dacă sunteţi în străinătate, într-o deplasare. Aveţi ceva de vorbit? E o ambasadă, sunt posibilităţi de a comunica. Dacă beneficiarul respectă sau nu, sigur că e opţiunea lui”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Sursa: Gandul.info
Foto: gov.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.