Republica Moldova: Președintele Timofti a respins candidatura lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru

nicolae-timofti1Președintele Nicolae Timofti respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Nicolae Timofti consideră că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare pentru această funcție.

Timofti face trimitere la Hotărârea Curții Constituționale din 22 aprilie 2013, care stipulează clar că persoanele asupra cărora planează dubii de integritate, nu pot ocupa funcţii de conducere în stat.

Anunțul a fost făcut print-un comunicat de presă al Președinției, citat de Unimedia.info.

„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, se menționează în comunicat.

„Președintele Timofti își motivează decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”, se menționează în comunicat.

Citiți și O nouă propunere de premier la Chișinău. Cetățenii protestează în stradă

Citiți și Siegfried Mureșan (PPE), semnal de alarmă: ”Dacă situația politică de la Chișinău nu se îmbunătățește de urgență, singurul câștigător este Vladimir Putin”

„Nicolae Timofti consideră că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”.

Astfel, șeful statului propune majorității parlamentare să identifice un alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunțate, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00.

La consultările de astăzi au participat Marian Lupu, Andian Candu și Dumitru Diacov, reprezentând Patridul Democrat, și Mihai Ghimpu, Corina Fusu și Valeriu Munteanu, reprezentând Patridul Liberal.

.

One Response to Republica Moldova: Președintele Timofti a respins candidatura lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru

  1. Pingback: Joseph Daul, președintele PPE: Respect pentru decizia lui Timofti de a-l refuza pe Plahotniuc | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.