Connect with us

MAREA BRITANIE

Rishi Sunak solicită ”pauze concrete” în conflictul dintre Israel și Hamas pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în Gaza

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Rishi Sunak a solicitat ”pauze concrete” în conflictul dintre Israel și Hamas pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în Gaza, dar a făcut o distincție clară între acestea și solicitările mai extinse de încetare a focului, conform Politico Europe.

Acesta a luat cuvântul în Camera Comunelor pentru a răspunde întrebărilor adresate de membrii acestei instituții. Prim-ministrul a declarat că Marea Britanie dorește ca ostaticii reținuți de militanții Hamas să fie eliberați și ca ”ajutorul umanitar să ajungă, și recunoaștem că, pentru ca toate acestea să se întâmple, trebuie să existe un mediu mai sigur, ceea ce, desigur, necesită pauze specifice, spre deosebire de o încetare a focului”.

Într-o discuție ulterioară cu jurnaliștii, purtătorul de cuvânt al premierului a menționat că ”trebuie să existe un nivel de securitate pentru ca lucrătorii umanitară să poată intra în Gaza pentru distribuirea ajutoarelor umanitare, iar cea mai bună modalitate de a continua să facem acest lucru este în curs de discuție”.

Declarația premierului britanic parte să fie în linie cu cea a secretarului de stat american.

Luând cuvântul în Consiliul de Securitate al ONU, Antony Blinken a menționat că Israel ”trebuie să ia toate măsurile de precauție pentru a evita rănirea civililor” și că ”asistența umanitară esențială trebuie să poată ajunge în Gaza și la oamenii care au nevoie”.

O astfel de solicitare a înaintat și Uniunea Europeană. Într-o rezoluție adoptată săptămâna trecută, Parlamentul European a condamnat cu fermitate atacurile brutale ale Hamas și a cerut ”o pauză umanitară” și o anchetă cu privire la rolul Iranului și al unor țări precum Qatar și Rusia în finanțarea terorismului în regiune.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Downing Street a negat că Brexitul este în pericol, în pofida sugestiilor preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform cărora următoarea generaţie ar putea pune Regatul Unit pe calea readerării la Uniunea Europeană, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În cadrul unui eveniment găzduit Politico Europe la Bruxelles, von der Leyen a spus că ”direcţia călătoriei” este clară şi a sugerat că generaţia mai tânără va putea ”repara” greşeala reprezentată de ieşirea Regatului Unit din UE.

Întrebată dacă premierul Rishi Sunak este de acord cu această afirmaţie, purtătoarea de cuvânt a Downing Street 10 a răspuns: ”Nu. Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit luăm în calcul, chiar acum, cum să ne consolidăm sistemul privind migraţia”.

”Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit le garantăm pacienţilor în Regatul Unit că pot avea acces la medicamente mai rapid, că există o mai mare bunăstare a animalelor. Ne concentrăm foarte mult pe asta”, a adăugat reprezentanta executivului de la Londra.

Întrebată dacă Brexitul este în pericol, ea a răspuns negativ.

Desemnarea fostului premier David Cameron în funcţia de ministru de externe al Regatului Unit şi apelul acestuia ca ţara sa să fie ”un prieten, un vecin şi cel mai bun partener posibil” al Uniunii Europene au cauzat îngrijorări în rândul susţinătorilor Brexitului.

Şeful diplomaţiei britanice a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, care se ocupă de chestiunile privind Brexitul la nivelul executivului european.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la chestiunile care ne interesează pe amândoi, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, Acordul de retragere și maximizarea oportunităților oferite de Acordul de comerț și cooperare”, a scris Cameron, pe platforma X (ex-Twitter).

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Ministrul apărării, la Londra: Angel Tîlvăr și omologul britanic au discutat despre cooperarea pentru întărirea apărării și descurajării pe flancul estic al NATO

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr și omologul său britanic, Grant Shapps, au avut luni, la Londra, o întrevedere bilaterală în cadrul căreia cei doi demnitari au discutat despre întărirea cooperării în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO.

Ministrul român al apărării și secretarul apărării britanic au avut o agendă consistentă de discuții axată pe consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, situația de securitate de la Marea Neagră, războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina şi agenda NATO, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În ceea ce privește relația bilaterală, ministrul Tîlvăr a exprimat determinarea părții române de a implementa liniile de efort din domeniul apărării şi securității, menționate în Declarația Comună România – Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind Parteneriatul Strategic, semnată în luna martie a acestui an.

“Am discutat cu omologul meu despre cum putem întări cooperarea în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, implementarea Conceptului Strategic al NATO, dar şi nevoia de a menține un dialog constant pentru a înțelege mai bine provocările specifice fiecărei regiuni. Am avut, de asemenea, un schimb de opinii despre importanța deosebită pe care noi o acordăm Republicii Moldova şi Balcanilor de Vest“, a declarat ministrul român al apărării.

 

Ministrul Tîlvăr i-a transmis secretarului apărării Shapps îngrijorările în ceea ce privește situația de securitate din regiunea Mării Negre, de pe flancul estic al NATO, generată de o escaladare periculoasă după retragerea Rusiei din Inițiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră.

“Federaţia Rusă poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase din Marea Neagră, acestea reprezentând un risc important pentru stabilitatea și pacea în regiunea Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru NATO”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Oficialul român a apreciat contribuția Marii Britanii la consolidarea posturii aliate de pe flancul estic și în special în regiunea Mării Negre, dovadă concretă a solidarității și unității aliate. Participarea Regatului Unit la misiunile de Poliție Aeriană Întărită din România, angajamentele viitoare şi exercițiile în format bilateral și multilateral sunt doar câteva exemple concrete ale acestor contribuții.

Cu privire la evoluția conflictului din Ucraina, ministrul Tîlvăr a apreciat sprijinul Marii Britanii asigurat forțelor armate ucrainene şi a salutat eficiența misiunii de instruire Interflex la care participă şi România. Potrivit autorităților militare britanice, peste 30.000 de militari ucraineni au fost antrenați cu succes în cadrul acestei misiuni, efort la care contribuie și instructori militari români.

Legat de agenda NATO, ministrul Tîlvăr a amintit de succesul Summit-ului de la Vilnius, prin prisma deciziilor majore adoptate privind continuarea adaptării posturii colective de descurajare și apărare. Oficialul român a exprimat determinarea României de a susține și contribui la continuarea eforturilor de implementare a posturii colective într-o abordare multi-domeniu, pe termen lung.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

MApN: Ministrul Angel Tîlvăr, vizită în Marea Britanie, unde va avea întrevederi cu omologul britanic și cu ministrul de stat pentru înzestrare

Published

on

© Angel Tîlvăr/ Facebook

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, participă, în perioada 27-29 noiembrie, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la Conferința dedicată inițiativei de înzestrare a NATO cu muniții și rachete, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Programul vizitei include și întrevederi cu omologul britanic, Grant Shapps, și ministrul britanic de stat pentru înzestrare, James Cartlidge. 

De asemenea, oficialul român va avea convorbiri și cu șeful Apărării din Marea Britanie, amiral Sir Tony Radakin.

Citiți și Marea Britanie a vândut României două nave “vânător de mine” capabile să elimine mine rusești: Prin acordul cu România, contribuim la securitatea în Marea Neagră

Agendele de discuții aferente întâlnirilor bilaterale au incluse subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice din perspectiva implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Vilnius, aspecte curente și de perspectivă referitoare la cooperarea în plan bilateral dintre cele două armate, cu accent asupra programelor de înzestrare ale Armatei Române.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE3 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA22 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA22 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA22 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE1 day ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA1 day ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA22 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA22 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending