Lumea nu reușește să își respecte angajamentul de a proteja civilii în vreme de război, a declarat marți secretarul general António Guterres în fața Consiliului de Securitate al ONU, îndemnând la o mai mare respectare a dreptului umanitar internațional, potrivit unui comunicat.
Șeful ONU a vorbit în timpul unei dezbateri privind asigurarea securității și demnității persoanelor prinse în schimbul de focuri și abordarea problemei conexe a accesului la alimente și la servicii esențiale.
„Civilii suferă de prea mult timp efectele mortale ale conflictelor armate. Este timpul să ne respectăm promisiunea de a-i proteja”, a declarat Guterres, care a cerut, de asemenea, să se ia măsuri “pentru a rupe ciclul mortal al conflictelor armate și al foametei”.
Anul trecut, civilii au reprezentat 94% dintre victimele armelor explozive desfășurate în zonele populate, a precizat acesta.
De asemenea, peste 117 milioane de persoane din întreaga lume s-au confruntat cu foamete acută în 2022, în principal din cauza războiului și a insecurității, situație pe care secretarul general a calificat-o drept “un scandal”.
Atenuarea impactului
Guterres a subliniat acțiunile recente în vederea atenuării impactului conflictului asupra civililor. De exemplu, unele părți beligerante au luat măsuri pentru a proteja copiii și pentru a permite accesul personalului umanitar la persoanele aflate în nevoie.
Referindu-se la securitatea alimentară, acesta a menționat măsuri precum Inițiativa Mării Negre pentru exportul de cereale din Ucraina în contextul războiului în curs, precum și un memorandum de înțelegere privind introducerea alimentelor și a îngrășămintelor rusești pe piețele globale.
În noiembrie anul trecut, statele au adoptat o declarație politică privind restricționarea sau abținerea de la utilizarea armelor explozive în zonele populate, la care a îndemnat toate țările să adere.
De asemenea, luna următoare, Consiliul a adoptat o rezoluție care urmărește să împiedice ca sancțiunile ONU să dăuneze civililor și să obstrucționeze acțiunile umanitare.
Apel la acțiune
„Aceste măsuri modeste sunt binevenite. Dar adevărul teribil este că lumea nu reușește să își respecte angajamentele de a proteja civilii; angajamente consacrate în dreptul umanitar internațional”, a declarat Guterres, referindu-se la Convențiile de la Geneva. „Avem nevoie de acțiune și de responsabilitate pentru a ne asigura că este respectat. Acest lucru depinde de voința politică”, a adăugat secretarul general.
În acest sens, secretarul general a îndemnat comunitatea internațională să își intensifice eforturile pentru a preveni conflictele, a proteja civilii, a păstra pacea și a găsi soluții politice la război.
„Responsabilitatea specială” a Consiliului de Securitate
„Acolo unde războiul continuă, toate țările trebuie să respecte dreptul umanitar internațional, iar membrii acestui Consiliu au o responsabilitate specială”, a spus acesta.
Guterres a îndemnat guvernele să integreze dreptul umanitar internațional în propriile legi, precum și în regulile și instruirea militară, adăugând că și personalului umanitar trebuie să i se asigure un acces sigur și că atacurile împotriva acestuia trebuie să înceteze.
Consiliul are un rol special de jucat în a îndemna statele să respecte regulile războiului, a spus șeful ONU. Guvernele care au influență asupra părților aflate în conflict ar trebui să se angajeze în dialog politic și să instruiască forțele pentru o mai bună protecție a civililor.
În plus, țările care exportă arme ar trebui să refuze să facă afaceri cu orice parte care nu respectă dreptul umanitar internațional.
De asemenea, cei care comit crime de război trebuie să fie trași la răspundere. „Statele trebuie să investigheze presupusele crime de război, să îi urmărească penal pe făptași și să consolideze capacitatea altor state de a face acest lucru”, a mai afirmat Antonio Guterres.