Connect with us

ONU

România a prezentat Planul Național de Acțiune pentru Strategia de Dezvoltare Durabilă. Ministrul Mediului: Acțiunea comună reprezintă cheia succesului

Published

on

© Tanczos Barna/ Facebook

România a prezentat Planul Național de Acțiune pentru Strategia de Dezvoltare Durabilă care vizează implementarea Agendei 2030 în cadrul întâlnirii la nivel înalt al ONU de la New York, a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

”Sunt convins că nu putem avea succes decât dacă suntem conștienți cu toții de necesitatea unei acțiuni comune. Este necesar să utilizăm soluții integrate pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, iar dimensiunea de protecție a mediului a Agendei 2030 este extrem de importantă. Trebuie să ne bazăm pe modele de succes prin care reducem poluarea cu plastic, păstrăm biodiversitatea și atenuăm schimbările climatice”, a transmis oficialul român.

Potrivit unui comunicat al instituției, Forumul Politic la Nivel Înalt (High Level Political Forum – HLPF) privind Dezvoltarea Durabilă reprezintă cea mai importantă platformă a Organizației Națiunilor Unite în domeniul dezvoltării durabile care asigură leadership-ul politic, liniile de acțiune, acțiunile următoare, precum și examinarea progreselor realizate de către Statele Membre ONU, în procesul de implementare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) incluse în Agendă.

La sesiunea din acest an a forumului, un număr de 44 de țări vor efectua evaluări naționale voluntare ale implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Tema din acest an a Forumului este „Reconstruirea mai bună după pandemia de  COVID-19, avansând în același timp implementarea deplină a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”. Forumul Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă va reflecta asupra modului în care politicile de redresare pot inversa impactul negativ al pandemiei asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă și pot duce țările pe calea realizării viziunii Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Forumul include și un segment ministerial care se va desfășura în perioada  13 – 15 iulie 2022.

Reuniunea Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă analizează, de asemenea, următoarele obiective de dezvoltare durabilă (ODD): ODD 4 – privind educația de calitate, ODD 5 – privind egalitatea de gen, ODD 14 – privind viața acvatică, ODD15 – privind viața terestră și ODD17 – privind parteneriatele pentru realizarea ODD. Reuniunea va lua în calcul diferitele efecte ale pandemiei COVID-19 asupra tuturor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și de natura integrată, indivizibilă și interconectată a Obiectivelor.

Sesiunile aferente lucrărilor Forumului au următoarele tematici:

  • Reconstruirea mai bună după pandemia de COVID-19 și promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă;
  • ODD 17 -parteneriatele pentru realizarea ODD și interconexiuni cu alte obiective de dezvoltare durabilă;
  • Finanțarea unui răspuns robust la criză și investirea în obiective de dezvoltare durabilă;
  • Mobilizarea și partajarea științei, tehnologiei și inovației pentru o redresare bazată pe obiective de dezvoltare durabilă;
  • Dezvoltarea capacităților și parteneriate pentru maximizarea beneficiilor științei, tehnologiei și comerțului pentru dezvoltarea durabilă;
  • ODD 4 – Educație de calitate și interconexiuni cu alte obiective de dezvoltare durabilă;
  • Acționând la nivel local;
  • Asigurarea accesului egal la vaccinuri și resurse, în țările cele mai sărace -țările africane, țările cel mai puțin dezvoltate și țările în curs de dezvoltare fără ieșire la mare;
  • ODD 5- Egalitatea de gen și interconexiunile cu alte obiective de dezvoltare durabilă
  • Lucrând la Sumit-ul obiectivelor de dezvoltare durabilă din 2023
  • ODD 14 – Viața acvatică și interconexiunile cu alte obiective de dezvoltare durabilă;
  • Prezentarea Raportului privind modelele de consum și producție durabile
  • ODD 15 – Viața pe uscat și interconexiunile cu alte obiective de dezvoltare durabilă;
  • Evaluările naționale voluntare;
  • Viziunea societății civile: să nu lăsăm pe nimeni în urmă în recuperarea mai bună după pandemia de COVID-19;
  • Transmiterea mesajelor din cadrul Forumurilor regionale;
  • Rezultatele Adunării ONU pentru Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu UNEP- UNEA5.2;
  • Declarația ministerială.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ONU

Emmanuel Macron atrage atenția că poluarea cu materiale plastice reprezintă ”o bombă cu ceas” și cere interzicerea celor mai poluante produse ”cât mai curând posibil”

Published

on

© European Union

Președintele francez, Emmanuel Macron, a atras luni atenția că poluarea globală cu materiale plastice reprezintă o ”bombă cu ceas”, în contextul în care negociatorii s-au întâlnit luni la Paris într-o reuniune de cinci zile, în încercarea de a face progrese în privința unui tratat care să pună capăt deșeurilor de plastic, anunță France 24.

Macron a îndemnat națiunile participante să pună capăt modelului actual de producție ”globalizat și nesustenabil”, în care țările mai bogate exportă deșeuri de plastic către cele mai sărace.

”Poluarea cu plastic reprezintă o bombă cu ceas și, în același timp, este deja un flagel în prezent”, a declarat acesta într-un mesaj video, adăugând că acest material bazat pe combustibili fosili reprezintă un risc pentru obiectivele privind combaterea încălzirii globale, precum și pentru biodiversitate și sănătate umană.  

El a adăugat că primele priorități ale negocierilor ar trebui să fie reducerea producției de materiale plastice și interzicerea ”cât mai curând posibil” a celor mai poluante produse, cum ar fi materialele plastice de unică folosință.

Reprezentanții a 175 de națiuni cu ambiții divergente s-au întâlnit la sediul UNESCO cu scopul de a face progrese în vederea încheierii, până anul viitor, a unui acord istoric care să acopere întregul ciclu de viață al materialelor plastice.

În urmă cu un an, la Nairobi (Kenya) a fost convenit un acord de principiu pentru a pune capăt poluării cu plastic în lume, cu ambiţia de a avea, până la finele lui 2024, un tratat oficial sub egida Naţiunilor Unite, informează Agerpres.

Un summit cu miniştri sau reprezentanţi din aproximativ 60 de ţări a fost organizat sâmbătă la Paris, pentru a da un elan negocierilor.

Miza este una de amploare în condiţiile în care producţia anuală de plastic s-a dublat în ultimii 20 de ani pentru a ajunge la 460 milioane de tone. Şi dacă nu se va face nimic ar putea să se tripleze până în 2060.

Continue Reading

ONU

Secretarul general al ONU a îndemnat la mai buna respectare a dreptului umanitar internațional: Lumea nu reușește să își respecte angajamentul de a proteja civilii în vreme de război

Published

on

© United Nations/ Facebook

Lumea nu reușește să își respecte angajamentul de a proteja civilii în vreme de război, a declarat marți secretarul general António Guterres în fața Consiliului de Securitate al ONU, îndemnând la o mai mare respectare a dreptului umanitar internațional, potrivit unui comunicat.

Șeful ONU a vorbit în timpul unei dezbateri privind asigurarea securității și demnității persoanelor prinse în schimbul de focuri și abordarea problemei conexe a accesului la alimente și la servicii esențiale.

„Civilii suferă de prea mult timp efectele mortale ale conflictelor armate. Este timpul să ne respectăm promisiunea de a-i proteja”, a declarat Guterres, care a cerut, de asemenea, să se ia măsuri “pentru a rupe ciclul mortal al conflictelor armate și al foametei”.

Anul trecut, civilii au reprezentat 94% dintre victimele armelor explozive desfășurate în zonele populate, a precizat acesta.

De asemenea, peste 117 milioane de persoane din întreaga lume s-au confruntat cu foamete acută în 2022, în principal din cauza războiului și a insecurității, situație pe care secretarul general a calificat-o drept “un scandal”.

Atenuarea impactului
Guterres a subliniat acțiunile recente în vederea atenuării impactului conflictului asupra civililor. De exemplu, unele părți beligerante au luat măsuri pentru a proteja copiii și pentru a permite accesul personalului umanitar la persoanele aflate în nevoie.

Referindu-se la securitatea alimentară, acesta a menționat măsuri precum Inițiativa Mării Negre pentru exportul de cereale din Ucraina în contextul războiului în curs, precum și un memorandum de înțelegere privind introducerea alimentelor și a îngrășămintelor rusești pe piețele globale.

În noiembrie anul trecut, statele au adoptat o declarație politică privind restricționarea sau abținerea de la utilizarea armelor explozive în zonele populate, la care a îndemnat toate țările să adere.

De asemenea, luna următoare, Consiliul a adoptat o rezoluție care urmărește să împiedice ca sancțiunile ONU să dăuneze civililor și să obstrucționeze acțiunile umanitare.

Apel la acțiune
„Aceste măsuri modeste sunt binevenite. Dar adevărul teribil este că lumea nu reușește să își respecte angajamentele de a proteja civilii; angajamente consacrate în dreptul umanitar internațional”, a declarat Guterres, referindu-se la Convențiile de la Geneva. „Avem nevoie de acțiune și de responsabilitate pentru a ne asigura că este respectat. Acest lucru depinde de voința politică”, a adăugat secretarul general.

În acest sens, secretarul general a îndemnat comunitatea internațională să își intensifice eforturile pentru a preveni conflictele, a proteja civilii, a păstra pacea și a găsi soluții politice la război. 

„Responsabilitatea specială” a Consiliului de Securitate
„Acolo unde războiul continuă, toate țările trebuie să respecte dreptul umanitar internațional, iar membrii acestui Consiliu au o responsabilitate specială”, a spus acesta.

Guterres a îndemnat guvernele să integreze dreptul umanitar internațional în propriile legi, precum și în regulile și instruirea militară, adăugând că și personalului umanitar trebuie să i se asigure un acces sigur și că atacurile împotriva acestuia trebuie să înceteze.

Consiliul are un rol special de jucat în a îndemna statele să respecte regulile războiului, a spus șeful ONU. Guvernele care au influență asupra părților aflate în conflict ar trebui să se angajeze în dialog politic și să instruiască forțele pentru o mai bună protecție a civililor. 

În plus, țările care exportă arme ar trebui să refuze să facă afaceri cu orice parte care nu respectă dreptul umanitar internațional.

De asemenea, cei care comit crime de război trebuie să fie trași la răspundere. „Statele trebuie să investigheze presupusele crime de război, să îi urmărească penal pe făptași și să consolideze capacitatea altor state de a face acest lucru”, a mai afirmat Antonio Guterres.

Continue Reading

ONU

SUA sprijină eforturile depuse de ONU pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Published

on

© Secretary Antony Blinken/ Twitter

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut joi o întâlnire, la Washington, cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, căruia i-a mulțumit pentru ”eforturile sale de prelungire și extindere” a inițiativei prin care Ucraina poate exporta produse agricole prin Marea Neagră.

”Secretarul Blinken și secretarul general Guterres au discutat despre importanța continuării protejării Cartei ONU în lumina războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.  Secretarul și-a exprimat aprecierea față de secretarul Guterres pentru eforturile sale de reînnoire și consolidare a Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.  În ceea ce privește Sudanul, secretarul Blinken s-a angajat să continue să colaboreze cu secretarul general pentru a face presiuni în vederea unei încetări permanente a ostilităților, pentru a proteja civilii și pentru a asigura accesul umanitar al agențiilor ONU.  Secretarul a reiterat sprijinul SUA pentru un guvern incluziv și pentru asigurarea respectării femeilor și fetelor, având în vedere ultimele restricții impuse de talibani femeilor afgane care lucrează cu ONU. Secretarul Blinken i-a subliniat, de asemenea, secretarului general sprijinul hotărât al SUA pentru Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU (ODD)”, precizează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Întâlnirea dintre cei doi are loc după un apel reiterat de Guterres cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, prezidat de Rusia, prin care îi solicita ministrului rus de externe să prelungească această înțelegere privind exportul de produse agricole ucrainene, scoțând în evidență caracterul esențial al ”cooperării pentru a crea securitate și prosperitate pentru toți”, conform Radio Free Europe.

Acordul facilitat de ONU și Turcia,acesta a fost semnat la Istanbul în iulie anul trecut, permițând Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale prin mai multe porturi de la Marea Neagră.

Citiți și: G7 condamnă utilizarea de către Rusia a alimentelor ca ”instrument de coerciție geopolitică” și cere prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Rusia, care și-a invadat vecinul în februarie 2022, a transmis cu fermitate că nu va permite ca acordul să continue după 18 mai, data la care expiră prelungirea acestuia, deoarece nu a fost îndeplinită o listă de cereri pentru facilitarea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL12 hours ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE13 hours ago

Regele Charles al III-lea a mărturisit ce-l leagă de România: Am fost mișcat profund de suferințele românilor după al Doilea Război Mondial. Am vrut să amintesc lumii că România este o țară specială

MAREA BRITANIE13 hours ago

AFP: Transilvania este “onorată” să îl primească regele “său” Charles al III-lea, care a ales România pentru prima sa călătorie în străinătate după încoronare

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE1 day ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.1 day ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO1 day ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO2 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA2 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending