România va deveni prima țară din Uniunea Europeană care va găzdui un summit al liderilor UE chiar de Ziua Europei

În timp ce un sondaj publicat de Parlamentul European arată faptul că mai puțin de jumătate dintre români consideră că apartenența la UE este un lucru bun, România ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care vă găzdui un summit al șefilor de stat sau de guvern chiar de Ziua Europei – 9 mai – în contextul unui anunț făcut de președintele Consiliului European, Donald Tusk, privind lansarea unei agende a liderilor UE.

FOTO: Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Twitter

Anunțul șefului Consiliului European cuprinde un ambițios program de 13 summituri în doi ani pentru a relansa Uniunea Europeană după șocul Brexit-ului și provocările care pun la grea încercare evoluția și dezvoltarea Uniunii. În contextul președinției române a Consiliului UE din 2019, dar și a solicitării președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker de a organiza un summit post-Brexit la Sibiu pe 30 martie 2019, Donald Tusk a propus ca summitul de la Sibiu să aibă loc pe 9 mai 2019, de Ziua Europei, atunci când vor fi aniversați 69 de ani de la Declarația Schuman.

În agenda propusă de Donald Tusk summitul de la Sibiu ar urma să se concentreze pe implementarea agendei liderilor propusă de președintele Consiliului European și pe pregătirea agendei strategice pentru perioada 2019-2024, un nou ciclu politic în Europa cu o nouă configurație a Parlamentului European și a Comisiei Europene.

Potrivit unui document care include istoricul summiturilor șefilor de stat sau de guvern consultat de CaleaEuropeana.ro, nicio reuniune a Consiliului European, fie ea summit extraordinar sau întrunire informală, nu a avut loc de Ziua Europei, de 9 mai.

Cea mai apropiată reuniune de data în care aniversăm anual Ziua Europei a avut loc pe 7 mai 2010, Spania găzduind la acea dată un summit al zonei euro. (Documentul poate fi citit aici.)

România aniversează anul acesta 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană și se pregătește de preluarea, în premieră, a președinției Consiliului UE, la 1 ianuarie 2019.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.