România menţine anul 2015 drept ţintă pentru aderarea la euro

Anul 2015 rămâne ţinta României pentru aderarea la zona euro, a declarat, luni, premierul Emil Boc, într-o întrevedere cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, după ce a condus, la sediul Băncii Naţionale, împreună cu guvernatorul Mugur Isărescu, reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea României la euro, potrivit adevarul.ro.

“Pentru că vin de la o întâlnire cu guvernatorul şi alţi membri ai comitetului pentru zona euro, pot spune că România menţine anul 2015 drept ţintă pentru aderarea la zona euro. În această privinţă, România se mişcă în direcţia corectă privind deficitul, nivelul datoriei publice şi, de asemenea, nivelul inflaţiei respectă criteriile de aderare în 2015 la zona euro.

Pentru a atinge ţinta aderării la euro în 2015, trebuie să muncim şi să menţinem în fiecare an deficitul, nivelul datoriei publice şi inflaţia conform prevederilor europene. Inflaţia coboară, în prezent, lună după lună şi ajungem la nivelul nordului Uniunii Europene”, a spus Boc citat de Mediafax.

Guvernul a decis constituirea unui comitet care să monitorizeze îndeplinirea obligaţiilor aferente aderării la zona euro, astfel încât România să fie pregătită în 2015 pentru acest obiectiv.

Comitetul este condus de primul-ministru şi îi are ca membri pe guvernatorul Băncii Naţionale (ca vicepreşedinte), pe vicepremierul Guvernului, pe miniştrii Finanţelor, Economiei, Muncii, Educaţiei, Justiţiei şi Administraţiei, precum şi pe reprezentanţi ai Departamentului Afacerilor Europene, Institutului Naţional de Statistică şi cabinetul premierului.

Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depăşi 3% din PIBdatoria publică trebuie limitată sub 60% din PIB, iar inflaţia să nu depăşească cu 1,5% media celor mai performante ţări din zona euro) şi să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un interval de plus-minus 15% faţă de euro.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: ziarulzona.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.