Corespondență din Bulboaca
Președintele Klaus Iohannis va participa joi, în cadrul lucrărilor summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova, la sesiunea de lucru privind securitatea, co-prezidată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Consiliului European Charles Michel.
Șeful statului reprezintă România la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, care are loc la Castelul Mimi din Bulboaca, raionul Anenii Noi, și unde şi-au anunţat prezenţa 47 de şefi de stat sau de guvern, preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European.
După ce va susține o alocuțiune în plenul summitului și se va alătura discuțiilor din cadrul sesiunii de lucru privind tema securității, prezidată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de Președintele Consiliului European.
Pe lângă panelul dedicat securității, vor mai exista paneluri pe tema energiei, prezidat de Belgia și Norvegia, și conectivității, prezidat de Spania și Republica Moldova.
Comunitatea politică european (CPE) este un format interguvernamental de dezbatere și o platformă pentru coordonare politică între statele europene ce respectă un set comun de valori. Este rezultatul unei inițiative lansate de Președintele Franței, Emmanuel Macron, la 9 mai 2022, în contextul generat de agresiunea rusă asupra Ucrainei.
CPE are drept scop promovarea dialogului politic și cooperarea pe teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe continent. Formatul nu își propune să înlocuiască organizațiile, structurile și procesele existente și nici nu își propune, în această etapă, să creeze unele noi.
Reuniunea din Republica Moldova va avea o participare mai numeroasă decât cea de la Praga. Vor participa liderii dinAustria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Andorra, San Marino, Monaco, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Kosovo, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, Consiliului European, SEAE și Parlamentului European.
În pregătirea Summitului de la Chișinău, România a oferit sprijin consistent autorităților de la Chișinău pentru buna organizare a unui eveniment de asemenea anvergură – pe palier logistic, administrativ, protocolar, al comunicării publice și al securității participanților, dar și pe fond. Sprijinul României a fost cu atât mai relevant cu cât venea în baza lecțiilor învățate pe parcursul găzduirii cu succes al summitului NATO din 2008 și a reuniunii ministerialei de externe a NATO în noiembrie 2022.
Reuniunea de la Praga din 2022 a oferit cadrul necesar pentru o serie de discuții pe teme sensibile, precum relațiile turco-armene, un exemplu fiind întâlnirea Președintelui Turciei cu premierul Armeniei și conflictul armeano-azer, discuțiile Președintelui Azerbaidjanului cu premierul Armeniei, cu participarea președintelui Franței și a președintelui Consiliului European, oferind o imagine a tipului de acțiuni politice pe care CPE le poate facilita și a valorii adăugate a acestui format.
La Praga s-a convenit ca, în principiu, să fie organizate anual două summituri ale Comunității. Astfel, următoarele summituri sunt așteptate a fi organizate de Spania și, respectiv, Regatul Unit.
Din punctul de vedere al substanței, dezbaterile de la Praga au fost dominate de situația de securitate și de problematica energetică.
1 Comment