EVENIMENTE
Criza economica, una dintre principalele cauze de stres pe plan mondial
Published
12 years agoon
By
REDACTIACongresul International al Asociatiei de Psihiatrie care se desfasoara zilele acestea la Bucuresti aduce la suprafata legatura directa intre situatia sociala si economica si bolile psihiatrice, cum ar fi stresul.
In cadrul conferintei de presa de la Palatul Parlamentului cei mai inalti reprezentanti ai Asociatiei Internationale de Psihiatrie au abordat aceasta problema.
Profesorul Dan Prelipceanu a mentionat planul national de dezvoltare a unor politici in domeniu, explicand cum acesta a fost abandonat din motive institutionale. Tot Prelipceanu a vorbit si despre rolul fundamental care l-au avut organizatiile non guvernamentale, chiar de la inceputul anilor ’90, in dezvoltarea unor programe pentru preventia, depistarea sau tratare bolilor psihiatrice. Profesorul a continuat spunand ca strategia inceputa inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar trebui reluata si reformulata. De asemenea, a vorbit despre necesitatea unei asumari din partea Ministerului Sanatatii pentru o noua viziune in acest sens.
Profesorul Prelipceanu impreuna cu doamna doctor Rodica Tanasescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, au vorbit despre necesitatea unei colaborari stranse intre medicii specializati in boli psihiatrice si medicii de familie. Aceasta ar duce la o mai mare probabilitate de preventie dar si la o mai buna monitorizare a pacientului. De asemenea, reprezentantii sanatatii din Romania au vorbit despre nevoia unor parteneriate publice-private pentru a atrage mai multe fonduri in favoare cercetarii in domeniu.
Nicolae Tapus, profesor in cadrul Universitatatii Politehnica din Bucuresti, prezent la conferinta, a vorbit despre importanta comunicatiei, informatiei si a tehnologiei pentru sistemul sanatatii. Tapus a continuat spunand ca este timpul ca tehnologia sa ajute mai mult si la intretinerea starii de sanatate.
Pacientii vor beneficia de rezultatele acestor dezbateri iar datele statistice vor duce la implementarea unor masuri la nivel global pentru reducerea acestui fenomen care a ajuns la cote alarmante in ultimii ani.
Alexandru Padure
You may like
Alexandru Rafila: Programul de guvernare pe sănătate prevede un buget de 33 de miliarde de lei în următorii patru ani pentru modernizarea spitalelor din țară
Comisarul desemnat pentru Sănătate promite un plan UE pentru combaterea bolilor cardiovasculare și un Act european privind biotehnologia. Oliver Varhelyi trebuie să răspundă în scris întrebărilor suplimentare
Ministrul Bogdan Ivan: Spitalele inteligente vor deveni realitate în România de anul viitor, cu 207 unități digitalizate și interconectate
Luca Niculescu: Unul dintre avantajele aderării României la OCDE va fi atragerea de mai multe investiții în țara noastră, iar pentru asta este nevoie de o bună cooperare cu industria
De Ziua Internatională ” One Health ” , InfoCons lansează Aplicația Globală de Protecția Consumatorilor – pașaportul consumatorilor – sănătate și protecția mediului
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
EVENIMENTE
Istoria și viitorul Parteneriatului Strategic România – SUA, dezbătute cu foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, în cadrul unui eveniment CPCEW – Fundația Hanns Seidel
Published
3 weeks agoon
October 18, 2024Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning (CPCEW), împreună cu Fundația Hanns Seidel, a organizat joi, 17 octombrie, la București conferința “Parteneriatul Strategic România – Statele Unite. Istorie, perspective și viitor”, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Evenimentul a avut ca scop reîmprospătarea dosarelor majore ale României, relevante pentru viitorul președinte al țării, precum și o analiză profundă asupra evoluției și importanței Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Conferința a subliniat importanța acestui parteneriat, care reprezintă garanția principală de securitate și apărare a României în contextul geopolitic actual.
Reuniunea a avut un caracter exclusivist, desfășurându-se cu ușile închise și fiind adresată unui public restrâns, alcătuit din experți, martori ai evenimentelor de-a lungul anilor, dar și tineri lideri în formare. Conferința a fost un prilej pentru memorialistică și mărturii ale celor care au participat la evenimentele care au dus la realizarea acestui parteneriat crucial pentru securitatea națională. S-au reamintit momentele cheie din istoria diplomatică româno-americană, iar cei prezenți au subliniat angajamentele actuale și viitoare dintre cele două națiuni.
Conferința a avut două paneluri distincte. Primul panel a fost dedicat dezvoltării istorice a Parteneriatului Strategic România-SUA și a fost moderat de profesorul Iulian Chifu, președintele CPCEW. La acest panel au participat foștii președinți ai României, Traian Băsescu și Emil Constantinescu, ambii având un rol esențial în consolidarea acestui parteneriat în perioada mandatelor lor. Emil Constantinescu a evocat perioada de după căderea regimului comunist și momentele care au determinat deschiderea către Occident și către relația strategică cu Statele Unite. Traian Băsescu, pe de altă parte, a vorbit despre consolidarea acestui parteneriat, mai ales în contextul aderării României la NATO și UE, subliniind colaborarea militară dintre cele două țări.
Acest panel a adus în prim-plan mărturii despre evoluția relației bilaterale și despre importanța acestui parteneriat în contextul instabilității geopolitice actuale, în special din cauza conflictului din Ucraina și a amenințărilor din partea Rusiei.
Al doilea panel a fost dedicat viitorului Parteneriatului Strategic și provocărilor actuale, cu intervenții din partea unor figuri cheie din domeniul diplomatic și de securitate, inclusiv Ana Tinca, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, Michael Dikerson, adjunctul șefului de misiune al Ambasadei SUA la București, și Alex Șerban, președintele Consiliului Euro-Atlantic România.
EVENIMENTE
Bucureștiul devine centrul agendei metropolitane europene: Prima conferință METREX în România, organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București
Published
4 weeks agoon
October 15, 2024La inițiativa Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București (ADIZMB), capitala României va găzdui ediția de toamnă a Conferinței METREX, eveniment de anvergură europeană, care aduce în prim-plan importanța zonelor metropolitane în dezvoltarea durabilă și strategică a Europei. Conferința Rețelei Regiunilor și Zonelor Metropolitane Europene (METREX) se va desfășura începând cu miercuri, 23 octombrie, până vineri, 25 octombrie, la ARCUB Gabroveni, sub titlul “Valorificarea potențialului metropolitan: beneficiile parteneriatelor teritoriale” și va reuni actuali și foști membri ai Parlamentului European, primari din diverse orașe și regiuni europene, practicieni și experți în problematica metropolitană și lideri locali.
“Suntem onorați să găzduim, la București, ediția de toamnă a conferinței METREX, care reprezintă un pas important după lansarea «Manifestului METREX pentru Parteneriate Metropolitane», în Parlamentul European, la Bruxelles. Evenimentul, o dovadă a faptului că activitatea ADIZMB este relevantă la nivel european, reunește autorități locale, naționale și europene. Scopul nostru comun este de a identifica soluții la provocări majore precum schimbările climatice, mobilitatea, limitările spațiale și dezvoltarea economică, care au un impact direct asupra calității vieții cetățenilor. Colaborarea între factorii de decizie este esențială pentru succesul proiectelor ce construiesc viitorul urban și suntem încântați să le prezentăm partenerilor noștri internaționali exemple de succes ale Zonei Metropolitane București-Ilfov, posibile prin această abordare constructivă, de parteneriat”, spune Gianina Pănătău, Director ADIZMB și Vicepreședinte METREX.
Ce își propune conferința?
După cum arată Henk Bouwman, Secretar General METREX, “Regiunile și zonele metropolitane se află într-o poziție unică pentru a răspunde provocărilor complexe de astăzi. Prin înțelegerea perspectivei de ansamblu și valorificarea beneficiilor oferite de o scară metropolitană, putem găsi soluții, în colaborare cu parteneri locali. Ediția din toamnă a Conferinței METREX va duce angajamentul nostru la un nou nivel, punând accentul pe cum putem crea un cadru organizațional robust pentru autoritățile și instituțiile metropolitane, prin valorificarea potențialului metropolitan și implementarea concretă a acestuia. Membrii noștri și toți factorii implicați în viitorul zonelor urbane trebuie să fie mai bine echipați pentru a gestiona aceste provocări, prin dezvoltarea competențelor organizaționale, un cadru instituțional solid și creșterea competențelor echipelor lor legate de acest domeniu determinant pentru viitorul cetățenilor europeni“.
Conferință locală cu impact internațional
Conferința METREX – ediția de toamnă, București 2024 pune România pe harta dialogului internațional privind zonele metropolitane, prin:
- Subiecte aflate printre prioritățile administrațiilor publice din întreaga Europă. Printre principalele subiecte aflate pe agenda conferinței se numără noile provocări ale zonelor metropolitane și impactul transportului și mobilității asupra dezvoltării economice ale acestora.
- Crearea și consolidarea unei viziuni europene pentru dezvoltarea zonelor metropolitane. Conferința marchează un pas important în consolidarea unei Europe mai unite, în care regiunile metropolitane joacă un rol crucial în dezvoltarea economică, socială și ecologică.
- Creșterea participării la nivel european și internațional. Colaborarea între administrațiile publice și experții din diverse state internaționale permite crearea unei viziuni comune asupra mobilității durabile, dezvoltării economice și coeziunii sociale. Această cooperare transnațională este esențială pentru a atrage finanțare europeană și pentru a implementa politici verzi și sustenabile care să contribuie la o Europă mai competitivă, ecologică și echitabilă.
De ce sunt zonele metropolitane o prioritate a strategiilor urbane?
Zonele metropolitane au devenit un subiect de interes major în Europa, având un impact direct asupra politicilor de coeziune, dezvoltare urbană și inovare economică. Conform datelor METREX, aproximativ 60% dintre locuitorii Uniunii Europene trăiesc în regiuni și zone metropolitane. Peste 80% dintre noii veniți aleg să se stabilească aici, generând creșterea lor constantă, fenomen care se întâlnește și în România, în zonele din apropierea marilor orașe. Aproape 70% din PIB-ul Uniunii Europene este generat în aceste regiuni. Totodată, peste 70% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE provin tot din zonele metropolitane.
În acest context, nevoia de actualizare a soluțiilor de infrastructură, transport, utilități și servicii accesibile tuturor categoriilor de populație este obligatorie. METREX își propune să întărească capacitățile și competențele autorităților metropolitane și să faciliteze schimbul de bune practici între acestea.
Agenda completă a evenimentului poate fi accesată aici METREX Autumn Conference – METREX (eurometrex.org)
ENERGIE
EMERGE România: ASE, Municipiul Alba Iulia și parteneri din România și Norvegia demarează prima cercetare tehnico-economică aplicată din România cu privire la comunități de energie
Published
4 weeks agoon
October 14, 2024Academia de Studii Economice din București (ASE), liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România, alături de parteneri din România – S.C. Energy Advisor S.R.L. (Renergia), Universitatea Politehnica din Timișoara, Municipiul Alba Iulia, Comuna Buteni (jud. Arad) și Comuna Crucea (jud. Constanța) – și din Norvegia – (Smart Innovation Norway) au lansat un demers de cooperare pentru crearea de comunități de energie în cadrul unui proiect realizat cu sprijinul unor fonduri din partea autorităților din Norvegia.
Proiectul EMERGE Romania – Împuternicirea Comunităților pentru Tranziția Energetică către Neutralitatea Climatică în România a fost lansat luni și marți, 7-8 octombrie, în cadrul unui eveniment găzduit de Municipiul Alba Iulia în Sala Dietei a Palatului Principilor și la care au participat reprezentanții partenerilor implicați în proiect și reprezentanți ai Ministerului Energiei, ai autorităților locale și ai Innovation Norway, agenția guvernamentală care finanțează acest proiect. Evenimentul a fost moderat de CaleaEuropeană.ro.
Proiectul are valoarea de 260.579 EUR și va fi realizat cu sprijinul financiar primit prin Granturile SEE pentru România în cadrul Programului “Funds for Bilateral Relations EEA and Norway grants for Romania” – Granturile SEE pentru Romania Fonduri pentru Relații Bilaterale.
Parteneriatul strategic dintre organizațiile menționate are ca obiectiv principal stimularea inovației în domeniul economic și energetic, cu un focus pe comunitățile de energie ca inovație emergentă în sector. Această colaborare reprezintă un angajament comun pentru creșterea calității învățământului universitar din România, prin transferul bilateral de cunoaștere, stimularea cercetării aplicate și dezvoltarea infrastructurii universitare.
Motivația realizării acestui proiect provine din observarea, pe de o parte, a interesului tot mai crescut pentru înființarea comunităților energetice și, pe de altă parte, rezultatele limitate ale acestei mișcări în România.
Proiectul își propune să dezvolte modele tehnice și financiare menite să analizeze oportunitatea înființării comunităților energetice în comunitățile locale membre în consorțiul de proiect, modele ce vor fi fundamentate în cadrul unor Studii de Fezabilitate complexe, primele de acest fel realizate în România. Din punct de vedere tehnic, această activitate va cuprinde dimensionarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile (fotovoltaice, solare, pompe de căldură etc.) corelate cu nivelul de consum, dimensionarea capacităților de stocare pentru a minimiza injecția în Sistemul Energetic Național, dar și propunerea unui sistem de monitorizare a producției și consumului, aderând la modelul Contorizării Nete Virtuale (Virtual Net Metering).
“Proiectele de cercetare din domeniul energiei reprezintă o prioritate, întrucât aduc transformări profunde în economia națională, prin intermediul unor echipe multidisciplinare de cercetare, coordonate de către specialiști din Academia de Studii Economice din București. Suntem convinși că proiectul EMERGE, alături de alte proiecte de cercetare pe care ASE le-a inițiat în acest domeniu, vor aduce noi finanțări nerambursabile, inclusiv din programul Horizon Europe”, a declarat, în context, Mihaela-Alina Dima, prorector cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, ASE București.
În cadrul proiectului, vor fi organizate ateliere de lucru cu cetățenii din zonele geografice de interes, dar și evenimente de diseminare la nivel național în vederea comunicării rezultatelor cercetărilor din teren și modelării de date. Aceste eforturi au loc în contextul actual din România în care autoritățile elaborează un nou nou cadru legislativ dedicat comunităților de energie în România.
Cercetarea din cadrul proiectului, realizată în baza unei metodologii științifice, estimări și previziuni dezvoltate de specialiști din cadrul ASE, EA (Renergia), UPT si SIN, se va desfășura în etape pe parcursul a cinci luni, rezultatele urmând să fie prezentate în primul trimestru al anului 2025.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Renumitul neurochirurg Leon Dănăilă îi îndeamnă pe români să îl voteze președinte pe Nicolae Ciucă (P)
Bugetul UE pentru 2025. Parlamentul Eropean și Consiliul UE continuă negocierile pentru un acord final
La o lună de la alegerile legislative din Lituania, populiștii se alătură coaliției de guvernare. SUA critică alianța
Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen
Josep Borrell, mesaj din cea de-a cincea vizită la Kiev: Ucraina nu are nevoie de aplauze. În război ai nevoie de muniție
Consiliul a prelungit cu doi ani mandatul misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei, cu un buget de peste 400 mil. euro
Înflația globală în rândul țărilor OCDE încetinește pe fondul scăderii prețurilor la energie
Josep Borrell efectuează ultima vizită la Kiev în calitate de șef al diplomației UE: Sprijinul pentru Ucraina, prioritatea mea personală în timpul mandatului
Premierul Marcel Ciolacu reafirmă angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și extremismului
Stoltenberg iese la rampă în ajunul noii epoci Trump: Putin respectă forța. Europa trebuie să susțină politica de forță a lui Trump, dovedind că este partener adevărat, nu călăreț liber
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Trending
- ROMÂNIA5 days ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- POLITICĂ1 week ago
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
- ROMÂNIA5 days ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA7 days ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială