Connect with us

SĂNĂTATE

FRA: Este necesară o protecţie mai bună împotriva tratamentului inegal în domeniul sănătăţii

Published

on

Un nou raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) identifică obstacolele şi experienţele specifice legate de tratamentul inegal în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală, cu care se pot confrunta persoanele din cauza unei combinaţii de caracteristici (de exemplu, origine etnică, sex, vârstă şi handicap), arată agenția, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

morten kjaerum FRARaportul constată că, în astfel de cazuri, persoanele şi consultanţii lor juridici se confruntă deseori cu dificultăţi în prezentarea în faţa instanţei a unei plângeri privind discriminarea pe criterii „multiple”. Această situaţie apare din cauza înţelegerii necorespunzătoare a discriminării „multiple” sau, deoarece din punct de vedere juridic, abordarea unei plângeri pe un singur criteriu este pur şi simplu mai uşoară.

„Pentru ca toate persoanele să fie tratate în mod egal în ceea ce priveşte accesul la drepturile fundamentale, legislaţia şi sistemele de sănătate trebuie să reflecte complexitatea vieţilor persoanelor”, afirmă directorul FRA, Morten Kjaerum.

De exemplu, „Oamenii nu sunt caracterizaţi numai de sexul lor, ci şi de vârstă, origine etnică sau handicap. Legislaţia antidiscriminare trebuie să fie schimbată pentru a permite victimelor discriminării multiple să se adreseze instanţei. De asemenea, Formarea antidiscriminare a personalului medical este, necesară pentru ca oamenii să fie trataţi conform nevoilor lor, indiferent cine sunt.”

Raportul arată că:

Protecţia neuniformă şi ambiguitatea juridică fac dificilă aducerea în instanţă a cazurilor de discriminare „multiplă”. În ceea ce priveşte asistenţa medicală, legislaţia antidiscriminare a UE protejează împotriva discriminării rasiale şi sexuale, însă nu şi împotriva discriminării pe criterii de vârstă, handicap sau orientare sexuală. În plus, numai 6 din cele 27 de state membre ale UE abordează discriminarea „multiplă” în legislaţia lor naţională, deseori definiţiile fiind neclare. Asigurarea unei protecţii egale în ceea ce priveşte asistenţa medicală împotriva discriminării pe toate criteriile ar reprezenta un prim pas important în direcţia abordării eficace a discriminării „multiple”. Acest aspect este abordat în „directiva orizontală”, un act legislativ aflat în prezent în dezbatere la nivelul UE şi care ar extinde protecţia împotriva discriminării dincolo de ocuparea forţei de muncă, cuprinzând astfel criteriul religiei sau al convingerilor, al handicapului, vârstei şi orientării sexuale.

– Deseori, avocaţii nu depun plângerile în legătură cu asistenţa medicală ca plângeri privind discriminarea deoarece despăgubirile sunt mai mici în comparaţie cu, de exemplu, cazurile de malpraxis. Pentru ca legislaţia antidiscriminare existentă să fie eficace, instanţele trebuie să acorde despăgubiri descurajante şi proporţionale pentru cazurile de discriminare. Astfel, reclamanţii şi avocaţii lor ar fi încurajaţi să aducă în faţa instanţei cazurile de discriminare – inclusiv pe cele de discriminare „multiplă”.

Nivelurile scăzute de conştientizare a modului în care trebuie adresate plângerile, precum şi a locului unde trebuie adresate acestea îngreunează accesul la justiţie. Victimele sunt deseori nesigure unde să solicite asistenţă, la organismele care se ocupă cu plângerile legate de asistenţă medicală, ori la organismele de promovare a egalităţii – discriminare pe diverse criterii – sunt responsabile pentru asigurarea tratamentului egal al tuturor cetăţenilor. În plus, gradul de încredere în eficacitatea sistemelor de sănătate existente de depunere a plângerilor este scăzut şi există teama că depunerea unei plângeri poate duce la un tratament şi mai advers din partea personalului medical. Un organism unic de promovare a egalităţii în toate aspectele discriminării, incluzând discriminarea „multiplă”, împreună cu o cooperare mai bună cu organismele care se ocupă cu plângerile legate de asistenţa medicală ar îmbunătăţi considerabil accesul la justiţie.

– Sistemele de sănătate nu ţin întotdeauna seama de diversele nevoi ale beneficiarilor de asistenţă medicală. Sistemele de sănătate pot crea (în mod nedeliberat) obstacole în calea accesului la asistenţă medicală sau pot furniza asistenţă medicală de calitate diferită persoanelor care au în comun mai multe caracteristici protejate, precum sexul, vârsta, sau apartenenţa la un grup minoritar. Guvernele şi autorităţile din domeniul sănătăţii pot îmbunătăţi situaţia prin încurajarea activă a formării antidiscriminare a cadrelor medicale şi prin măsuri clare de sprijinire şi abilitare a persoanelor expuse riscului de discriminare „multiplă”, de exemplu, prin punerea la dispoziţie a unor informaţii accesibile, prin servicii lingvistice şi de mediere şi prin activităţi specifice.

Datele statistice medicale existente sunt insuficiente pentru a evalua cu exactitate măsura în care sunt dezavantajate grupurile cu caracteristici multiple comune. Datele facilitează elaborarea unor măsuri bazate pe dovezi şi, ca atare, mai eficace. Este important să se creeze instrumente care să ofere date fiabile şi comparabile, care să poată indica gradul real al dezavantajului în privinţa asistenţei medicale în legătură cu diversele criterii de discriminare.

Raportul prezintă abordarea juridică a discriminării „multiple” şi examinează legislaţia relevantă din domeniu, punând îndeosebi accentul pe asistenţa medicală. Acesta examinează, de asemenea, opiniile şi experienţele beneficiarilor de asistenţă medicală şi ale cadrelor medicale privind modul în care persoanele de sex, vârstă, şi origine etnică diferită sau care au un handicap sunt supuse discriminării şi discriminării multiple în legătură cu accesul la sistemul de sănătate în Austria, Republica Cehă, Italia, Suedia şi Regatul Unit.

Mai multe detalii aici.

Sursa: FRA

ROMÂNIA

România va avea un nou Plan Național de Combatere a Cancerului. Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu îl va prezenta mâine la Palatul Cotroceni

Published

on

© Patriciu Achimaș-Cadariu - Facebook

După aproape șase ani de la lansarea primului Plan Național de Control al Cancerului, România va avea oficial un nou Plan la standarde europene și în linie cu obiectivele Planului european de Combatere a Cancerului. Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și preşedinte al Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României, va prezenta mâine, 19 ianuarie, noul Plan Național de Combetere a Cancerului. 

Lansarea are loc mâine la Palatul Cotroceni, începând cu ora 17:00, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeana.ro. Evenimentul va fi LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeana.

Reamintim că după 12 luni de consultare publică, Executivul European a lansat pe 3 februarie 2021, Planul european de luptă împotriva cancerului, un pilon cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății, plan care are alocată o sumă de 4 miliarde de euro.

În România, ultimul Plan Național de Control al Cancerului a fost realizat în 2016, iar statisticile actuale indică nevoia urgentă de actualizare a documentului și includerea Oncologiei, ca domeniu prioritar, în Strategia Națională de Sănătate 2021- 2027.

Planul european de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.

Citiți și: Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: Cu ajutorul know-how-ului european, România poate avea un Plan Național ”corect și concret” de combatere a cancerului

De asemenea, la eveniment vor participa și Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, Conf. univ. dr. Michael Shenker, președintele Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătății, Cezar Irima, președintele Federației asociațiilor bolnavilor de cancer din România, Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru inovație în medicină și Nicoleta Pauliuc, senator, supraviețuitoare de cancer și inițiatoarea Legii Supraviețuitorului de Cancer.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Ministrul Sănătății, mesaj pentru omologii europeni: Guvernul României sprijină o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică

Published

on

© Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a participat astăzi, 18 ianuarie 2022, alături de alți miniștri ai Sănătății din Uniunea Europeană, la lucrările Conferinței „Reziliența sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană.” Acesta a pledat pentru o coordonare europeană mai profundă în fața crizelor sanitare, se arată în comunicatul oficial, remis CaleEuropeana.ro

„Colaborarea și sprijinul european, asistența tehnică din partea ECDC și Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face față pandemiilor. Guvernul României sprijină o colaborare și o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică”, a transmis oficialul român.

Ministrul a subliniat în discursul său că „pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de Covid-19.”

De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat că „stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătății ar trebui să fie un factor cheie pentru a face față crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienții non-Covid-19.”

În cadrul evenimentului, ministrul Sănătății a mai declarat: „Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă șocul unei situații de urgență, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creștere treptată și pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative și de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent și o abordare incluzivă cu toate părțile interesate din domeniul social și economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce privește problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populației ar trebui să fie o prioritate la nivel european.”

 

Continue Reading

SĂNĂTATE

Germania va achiziționa 5 milioane de doze Pfizer de la România. Acestea urmau să rămână neutilizate

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Germania a achiziţionat de la România 5 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva coronavirusului pentru a accelera campania de administrare a dozei booster, a anunţat Ministerul federal al Sănătăţii marţi seara, informează dpa și Agerpres.

România primise aceste doze prin schema de achiziţie comună de vaccinuri a Uniunii Europene, dar urmau să rămână neutilizate.

Ele vor fi disponibile în Germania din săptămâna care începe la 24 ianuarie.

Ministrul Sănătății al Germaniei, Karl Lauterbach, a mai spus că este „naiv” să se creadă că „varianta Omicron înseamnă sfârșitul pandemiei”, realtează DW.

„Vaccinarea obligatorie este importantă și pentru viitoarele variante care ar mai putea să apară”, a declarat el pentru Welt. „Infecția cu varianta Omicron nu te face neapărat imun la următoarea variantă virală”.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA31 mins ago

Afganistan: UE sprijină educația, sănătatea și mijloacele de trai ale populației afgane cu 268,3 milioane de euro

CONSILIUL UE47 mins ago

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: Implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare de 15% pentru grupurile multinaționale din UE reprezintă o prioritate pentru România

ROMÂNIA1 hour ago

România va avea un nou Plan Național de Combatere a Cancerului. Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu îl va prezenta mâine la Palatul Cotroceni

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Un nou set de instrumente privind modalitățile de atenuare a interferențelor străine în cercetare și inovare în UE a fost publicat de Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu, scrisoare către Emmanuel Macron prin care solicită ca aderarea României la Schengen să se afle printre obiectivele președinției franceze a Consiliului UE

RUSIA2 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

RUSIA2 hours ago

Antony Blinken îi cere lui Serghei Lavrov continuarea căii diplomatice pentru a detensiona situația generată de consolidarea militară a Rusiei în Ucraina

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Secretarul de stat american, Antony Blinken, vizită oficială în Kiev și Berlin pentru a încuraja Rusia să aleagă diplomația și dezescaladarea

NATO3 hours ago

Contra-propunerea NATO la garanțiile cerute de Moscova. Jens Stoltenberg Am invitat Consiliul NATO-Rusia la o serie de reuniuni. Riscul unui conflict este real, dar nu vom face compromisuri în a proteja și apăra aliații

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Noul Bauhaus european: Încep înscrierile pentru premiile pe 2022. Vor fi recompensate ideile care contribuie la crearea unor locuri sustenabile și incluzive

RUSIA2 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

RUSIA1 day ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

CHINA1 day ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA4 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

Advertisement

Team2Share

Trending