Connect with us

SĂNĂTATE

FRA: Este necesară o protecţie mai bună împotriva tratamentului inegal în domeniul sănătăţii

Published

on

Un nou raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) identifică obstacolele şi experienţele specifice legate de tratamentul inegal în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală, cu care se pot confrunta persoanele din cauza unei combinaţii de caracteristici (de exemplu, origine etnică, sex, vârstă şi handicap), arată agenția, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

morten kjaerum FRARaportul constată că, în astfel de cazuri, persoanele şi consultanţii lor juridici se confruntă deseori cu dificultăţi în prezentarea în faţa instanţei a unei plângeri privind discriminarea pe criterii „multiple”. Această situaţie apare din cauza înţelegerii necorespunzătoare a discriminării „multiple” sau, deoarece din punct de vedere juridic, abordarea unei plângeri pe un singur criteriu este pur şi simplu mai uşoară.

„Pentru ca toate persoanele să fie tratate în mod egal în ceea ce priveşte accesul la drepturile fundamentale, legislaţia şi sistemele de sănătate trebuie să reflecte complexitatea vieţilor persoanelor”, afirmă directorul FRA, Morten Kjaerum.

De exemplu, „Oamenii nu sunt caracterizaţi numai de sexul lor, ci şi de vârstă, origine etnică sau handicap. Legislaţia antidiscriminare trebuie să fie schimbată pentru a permite victimelor discriminării multiple să se adreseze instanţei. De asemenea, Formarea antidiscriminare a personalului medical este, necesară pentru ca oamenii să fie trataţi conform nevoilor lor, indiferent cine sunt.”

Raportul arată că:

Protecţia neuniformă şi ambiguitatea juridică fac dificilă aducerea în instanţă a cazurilor de discriminare „multiplă”. În ceea ce priveşte asistenţa medicală, legislaţia antidiscriminare a UE protejează împotriva discriminării rasiale şi sexuale, însă nu şi împotriva discriminării pe criterii de vârstă, handicap sau orientare sexuală. În plus, numai 6 din cele 27 de state membre ale UE abordează discriminarea „multiplă” în legislaţia lor naţională, deseori definiţiile fiind neclare. Asigurarea unei protecţii egale în ceea ce priveşte asistenţa medicală împotriva discriminării pe toate criteriile ar reprezenta un prim pas important în direcţia abordării eficace a discriminării „multiple”. Acest aspect este abordat în „directiva orizontală”, un act legislativ aflat în prezent în dezbatere la nivelul UE şi care ar extinde protecţia împotriva discriminării dincolo de ocuparea forţei de muncă, cuprinzând astfel criteriul religiei sau al convingerilor, al handicapului, vârstei şi orientării sexuale.

– Deseori, avocaţii nu depun plângerile în legătură cu asistenţa medicală ca plângeri privind discriminarea deoarece despăgubirile sunt mai mici în comparaţie cu, de exemplu, cazurile de malpraxis. Pentru ca legislaţia antidiscriminare existentă să fie eficace, instanţele trebuie să acorde despăgubiri descurajante şi proporţionale pentru cazurile de discriminare. Astfel, reclamanţii şi avocaţii lor ar fi încurajaţi să aducă în faţa instanţei cazurile de discriminare – inclusiv pe cele de discriminare „multiplă”.

Nivelurile scăzute de conştientizare a modului în care trebuie adresate plângerile, precum şi a locului unde trebuie adresate acestea îngreunează accesul la justiţie. Victimele sunt deseori nesigure unde să solicite asistenţă, la organismele care se ocupă cu plângerile legate de asistenţă medicală, ori la organismele de promovare a egalităţii – discriminare pe diverse criterii – sunt responsabile pentru asigurarea tratamentului egal al tuturor cetăţenilor. În plus, gradul de încredere în eficacitatea sistemelor de sănătate existente de depunere a plângerilor este scăzut şi există teama că depunerea unei plângeri poate duce la un tratament şi mai advers din partea personalului medical. Un organism unic de promovare a egalităţii în toate aspectele discriminării, incluzând discriminarea „multiplă”, împreună cu o cooperare mai bună cu organismele care se ocupă cu plângerile legate de asistenţa medicală ar îmbunătăţi considerabil accesul la justiţie.

– Sistemele de sănătate nu ţin întotdeauna seama de diversele nevoi ale beneficiarilor de asistenţă medicală. Sistemele de sănătate pot crea (în mod nedeliberat) obstacole în calea accesului la asistenţă medicală sau pot furniza asistenţă medicală de calitate diferită persoanelor care au în comun mai multe caracteristici protejate, precum sexul, vârsta, sau apartenenţa la un grup minoritar. Guvernele şi autorităţile din domeniul sănătăţii pot îmbunătăţi situaţia prin încurajarea activă a formării antidiscriminare a cadrelor medicale şi prin măsuri clare de sprijinire şi abilitare a persoanelor expuse riscului de discriminare „multiplă”, de exemplu, prin punerea la dispoziţie a unor informaţii accesibile, prin servicii lingvistice şi de mediere şi prin activităţi specifice.

Datele statistice medicale existente sunt insuficiente pentru a evalua cu exactitate măsura în care sunt dezavantajate grupurile cu caracteristici multiple comune. Datele facilitează elaborarea unor măsuri bazate pe dovezi şi, ca atare, mai eficace. Este important să se creeze instrumente care să ofere date fiabile şi comparabile, care să poată indica gradul real al dezavantajului în privinţa asistenţei medicale în legătură cu diversele criterii de discriminare.

Raportul prezintă abordarea juridică a discriminării „multiple” şi examinează legislaţia relevantă din domeniu, punând îndeosebi accentul pe asistenţa medicală. Acesta examinează, de asemenea, opiniile şi experienţele beneficiarilor de asistenţă medicală şi ale cadrelor medicale privind modul în care persoanele de sex, vârstă, şi origine etnică diferită sau care au un handicap sunt supuse discriminării şi discriminării multiple în legătură cu accesul la sistemul de sănătate în Austria, Republica Cehă, Italia, Suedia şi Regatul Unit.

Mai multe detalii aici.

Sursa: FRA

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din PE: Trebuie să mărim efortul pentru o mai bună și corectă informare a populației cu privire la vaccinuri și combaterea neîncrederii în acestea

Published

on

©Cristian Bușoi/ Facebook

Trebuie să oferim garanții cetățenilor europeni că vaccinurile anti-COVID-19 vor fi sigure, verificate și că nu există motive de îngrijorare sau teamă, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, în cadrul unei reuniuni a comisiilor ENVI și ITRE din Legislativul european, la care au participat reprezentanții industriei (EFPIA – Vaccines Europe), dar și două companii farmaceutice importante: CureVac și Sanofi, avansate în producerea unui vaccin împotriva COVID-19.

Potrivit unui comunicat, la audierea pe care președintele comisiei ITRE a condus-o împreună cu președintele comisiei ENVI, Pascal Canfin, au fost prezenți și reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului (EMA), dar și importanți reprezentanți ai mediului academic din Europa.

”Am cerut insistent asigurări privind distribuirea corectă a vaccinurilor împotriva COVID-19. În opinia mea, de îndată ce vaccinurile vor fi disponibile, toți cetățenii europeni trebuie să aibă acces rapid la acestea, fără discriminare. Am cerut, de asemenea, să mărim efortul pentru o mai bună și corectă informare a populației cu privire la vaccinuri și combaterea neîncrederii în acestea. Trebuie să oferim garanții cetățenilor europeni că vaccinurile anti-COVID-19 vor fi sigure, că vor fi verificate și că nu există motive de îngrijorare sau teamă”, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi.

În același timp, acesta și-a exprimat dorina ca ”Parlamentul European să susțină puternic alocarea de resurse mai mari pentru cercetare și inovare, pentru programele medicale, astfel încât pe viitor să prevenim o criză mondială ca cea pe care a generat-o această pandemie”.

În timpul dezbaterilor, deputații din cele două comisii ENVI și ITRE au ridicat problema transparenței, a siguranței pe care trebuie să ne-o ofere companiile farmaceutice, a nevoii de solidaritate între mediul public și cel privat, dar și a unei bune colaborări a actorilor statali la nivel mondial, pentru a reuși în lupta împotriva noului tip de coronavirus.

Comisia Europeană a încheiat deja acorduri și pre-acorduri cu cinci companii farmaceutice pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID-19. Unele dintre aceste companii au ajuns deja în faza a treia de testare a vaccinului și estimează lansarea a cel puțin 3 vaccinuri până la finalul anului.

Continue Reading

ROMÂNIA

România ar putea deveni independentă în privința producției de produse medicale de protecție. Compania Techtex poate produce 50 de milioane de măști pe lună

Published

on

© Techtex

România poate scăpa de importurile de produse medicale de protecție și chiar să conteze în acest sector la nivel european, pentru că o companie românească din județul Maramureș poate produce 50 de milioane de măști chirurgicale pe lună, acoperind necesarul României de dispozitive medicale de protecție, susține Ioan Filip, președintele Grupului Taparo, din care face parte și această companie Techtex, relatează Agerpres.

Techtex este o companie integrată vertical, care produce acum toate componentele necesare realizării măştilor şi echipamentelor de protecţie.

“Avem capacitatea să producem 50 de milioane de măşti chirurgicale, FFP2 şi FFP3 pe lună. Iar la acest moment dispunem de stocurile necesare pentru a acoperi necesarul României. Vrem ca România să nu mai fie total dependentă de importuri şi să conteze în Europa, în ceea ce priveşte producţia textilelor şi dispozitivelor medicale”, a precizat preşedintele Grupului Tapare. 

Masca chirurgicală produsă de Techtex asigură o eficienţă de filtrare bacteriană de peste 98%, dar are şi rezistenţă la stropire, avantaj important în ceea ce priveşte prevenirea infectării cu COVID-19.

Produsele Techtex sunt testate intern pe loturi. În acest sens, compania a investit în echipamente de laborator, astfel încât calitatea este controlată la cel mai înalt nivel. Măştile sunt avizate de Ministerul Sănătăţii, prin Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, de Ministerul Apărării Naţionale, dar şi de Hohenstein Laboratories, GmbH & Co. KG din Germania, care certifică respectarea standardelor SR EN 14683:2019 pentru tipurile I, II şi IIR.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Guvernul a semnat contractul de finanțare pentru Spitalul Regional Craiova. Investiția de aproape 600 de milioane de euro va fi realizată prin fonduri europene

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în Romania

Guvernul a semnat joi contractul pentru finanțarea celui de-al treilea Spital Regional de Urgență, care va fi construit în Craiova, din fonduri europene, după ce la începutul lunii a fost semnat contractul de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj, iar în luna martie Comisia Europeană a aprobat proiectul Spitalului Regional Iaşi.

Contractul de finanțare din fonduri europene a Spitalului Regional de Urgență Craiova a fost semnat astăzi, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în prezența viceprim-ministrului Raluca Turcan, a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și a ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, informează executivul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Valoarea totală a investiției este de 2,85 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 600 de milioane de euro.

”În doar câteva luni, am reușit să deblocăm cel mai amplu proiect din domeniul sănătății, cu finanțare europeană: construirea spitalelor regionale. Contractul semnat astăzi este cel mai important pas pentru realizarea Spitalului Regional de la Craiova, proiect care se lasă așteptat de mai bine de opt ani. Unul dintre obiectivele acestui Guvern este consolidarea și modernizarea infrastructurii spitalicești din țară, folosind fondurile puse la dispoziție de Comisia Europeană. Am început cu cele trei Spitale Regionale, dar investițiile masive în spitale vor continua, mai ales că, din exercițiul financiar următor, vom avea pentru prima dată un Program Operațional de Sănătate cu o alocare de 4,5 miliarde de euro”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.

Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va fi construit în Craiova – Ghercești, iar durata de implementare a proiectului este de 104 luni. Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va cuprinde un complex de construcții cu 7 nivele, pe o suprafață totală construită de aproximativ 165.296 metri pătrați. Spitalul va fi dotat cu heliport și cu 1 195 locuri de parcare.

”De acum, ne dorim ca toți pașii birocratici să fie parcurși rapid, astfel încât să înceapă construcția efectivă a unităților spitalicești. Vorbim despre niște investiții majore, îndelung așteptate de cetățeni, cadre medicale, dar mai ales de pacienții din România. Vedem cu toții, în contextul pandemiei COVID-19, ce nevoie vitală de investiții avem în sistemul sanitar. Îmi iau angajamentul ca tot ceea ce ține de ministerul pe care-l conduc să parcurgă pașii legali rapid, pentru a vedea toate spitalele regionale funcționale, cât mai repede”, a declarat ministrul Ion Ștefan.

Spitalul Regional de Urgență Craiova va avea un număr total de 807 paturi, 19 săli de operație şi va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în 7 centre, printre care și un centru de tratament pentru cancer destinat pacienților din regiunea sud-vest, cu toate dotările necesare, dar și un centru combinat pentru mamă și copil, cu 100 de paturi pentru adulți și copii, într-o clădire cu intrare separată.

“La fel ca la Cluj și Iași, Spitalul Regional de Urgență Craiova va furniza servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației din regiune. Va fi dotat cu echipamente și aparatură de cea mai înaltă performanță pentru servicii de calitate de prevenire, de diagnostic și terapeutice. Urmează transmiterea în vederea aprobării de către Comisia Europeană, proiectul Iașului fiind deja aprobat din data de 17 martie”, a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Anunțul de participare pentru achiziția de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor aferente proiectului ”Construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova” și pentru servicii de asistență tehnică a fost publicat astăzi în sistemul electronic de licitații.

Continue Reading

Facebook

Cristian Bușoi2 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, la Zilele Europene ale Cercetării și Inovării: Viitorul Europei de cercetare, de inovare și de investițiile masive în aceste domenii

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Jens Stoltenberg și Mircea Geoană, întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Euroga digitală în scopul întăririi complementarității UE-NATO privind transformările tehnologice

ROMÂNIA18 hours ago

Începând de joi, românii vor putea achita online, prin Ghișeul.ro, peste 300 de tipuri de plăți

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Uniunea Piețelor de Capital: Comisia Europeană adoptă un plan prin care se asigură că redresarea economică a UE este verde, digitală, favorabilă incluziunii și rezilientă

Gheorghe Falcă18 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fondurile de coeziune și strategiile de mediu trebuie să răspundă nevoilor regiunilor și cetățenilor

U.E.18 hours ago

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor manifestă o ”mare îngrijorare” față de evoluția epidemiei de COVID-19 în România și alte șase țări UE

INTERNAȚIONAL19 hours ago

COVID-19: Instituțiile și organizațiile internaționale îndeamnă toate statele să acționeze mai ferm pentru a opri răspândirea informațiilor nocive

U.E.19 hours ago

Document Curtea de Conturi Europeană: Uniunea Europeană și-a îmbunătățit în ultimii ani setul de instrumente pentru a face față crizelor financiare

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen, întâlnire de lucru cu premierii Ungariei, Poloniei și Cehiei. Viitorul buget al UE și statul de drept, subiecte discutate

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși acuzați de spionaj militar

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA1 week ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending