Schulz despre uniunea bancară: „Un sistem încet și ineficient costă mult”

martin schulzUniunea bancară riscă să își rateze obiectivele propuse de miniștrii de finanțe săptămâna aceasta, a spus președintele Parlamentului European, Martin Schulz, avertizând pe 19 decembrie șefii de state în deschiderea Consiliului European de la Bruxelles, care se concentrează pe economie și afaceri monetare.

„Un sistem, cu cât este mai încet și mai ineficient, cu atât va costa mai mult”, a argumentat el.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că uniunea bancară va funcționa doar dacă va exista o abordare europeană în loc de una la nivelul statelor membre, în acest din urmă caz fiind foarte dificilă luarea unei decizii în cazul unei bănci cu dificultăți. „Comisia trebuie să joace un rol principal, în locul unor organe netransparente cu interese netransparente – altfel se va ajunge la situația în care operația s-a încheiat cu succes, iar pacientul a murit”, a arătat preşedintele PE.

Schulz a mai criticat planurile pentru un sistem de rezoluție cu contribuții naționale în locul unuia unic pentru faza de tranziție. „În cele din urmă, tot contribuabilul va sări în ajutor. Lucru ce contrazice ideea fundamentală a uniunii bancare, conform căreia băncile trebuie să fie cele care vor salva băncile”, a adăugat președintele.

El a mai propus ameliorarea semestrului european, care permite statelor membre să-și coordoneze politicile economice. „Credem că transparența și responsabilitatea democratică la nivel european trebuie să fie ameliorate pentru un mai mare succes al semestrului”, a spus Schulz.

Sursa: europarl.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.