Scrisoarea prim-miniştrilor europeni privind creşterea economică

Ce propun prim ministrii Europei pentru Consiliul European din 28-29 iunie?

O scrisoare privind cresterea economica a fost trimisa presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barosso si a presedintelui Uniunii Europene Herman von Rompuy in luna februarie a.c., la initiativa premierului britanic David Cameron. Ea a fost semnata de: prim-ministrul Mark Rutte (Olanda), prim-ministrul Mario Monti (Italia), prim-ministrul Andrus Ansip (Estonia), Prim-ministrul Valdis Dombrovskis (Letonia), prim-ministrul Jyrki Katainen (Finlanda), Taoiseachul Enda Kenny (Irlanda), prim-ministrul Petr Nečas (Cehia), prim-ministrul Iveta Radicova (Slovacia), prim-ministrul Mariano Rajoy (Spania), prim-ministrul Fredrik Reinfeldt (Suedia) şi prim-ministrul Donald Tusk (Polonia).

Se bazeaza pe necesitatea promovarii cresterii economice si pe restabilirea increderii in pietele financiare in curs de desfasurare, datorita noilor directii politice din Italia, Spania, Grecia precum si Acordului privind Compactul Fiscal.

Scrisoarea cuprinde 8 prioritati pentru a stimula cresterea economica:

–       „Piata Unica – pregatirea pentru stadiul urmator de dezvoltare prin consolidarea guvernarii si ridicarea standardelor de punere in aplicare.”

–       „Piata Unica Digitala – crearea si consolidarea sa pana in 2015.”

–       „Piata Interna a Energiei – angajamentul de a stabili o adevarata piata interna a energiei, eficienta si eficace, pana in 2014.”

–       „Angajamentul pentru inovatie – instituirea Spatiului European de Cercetare, astfel creandu-se un mediu posibil pentru antreprenori si inovatori pentru a-si comercializa ideile si pentru a crea locuri de munca.”

–       „Deschiderea catre pietele mondiale – acorduri de liber schimb cu India, Canada, tarile din vecinatatea estica, partenerii ASEAN, tarile din vecinatatea sudica, Mercosur si Japonia. Integrarea si aprofundarea economica cu SUA, Federatia Rusa, China.”

–       „Reforma institutionala a Uniunii Europene.”

–       „Buna functionare a pietei fortei de munca.”

Propunerile nu sunt noi, dar se manifesta un nou sentiment de urgenţă: sugestia cheie este “consolidarea guvernarii si ridicarea standardelor de punere in aplicare”, nu numai prin stabilirea unor conditii clare, dar si prin utilizarea tuturor competentelor comunitatiii de a încuraja statele membre să le aplice.

Propunerile pentru agenda Consiliului European din 28-29 iunie, cuprind discutia pentru “Agenda de Crestere Europeana” prin care UE isi propune sa vina cu masuri concrete de a stimula cresterea economica si crearea locurilor de munca, cu accent pe angajarea tinerilor. De asemenea, la discutiile privind politica economica europeana sunt stipulate si reformele structurale in ceea ce priveste politicile din piata muncii, bugetele nationale, dar si respectarea angajamentelor statelor membre.

Se contureaza o noua directie in politica europeana si in modul de a aborda problemele cu care se confrunta vechiul continent, dar se intampla poate cu o oarecare intarziere. Aceasta incetinire a mecanismului european in a lua decizii, pe care o putem numi si „rezistenta la inaintare”, incuba riscul de adancire a economiei europene in ceea ce a fost definit ca si „criza stagnarii”.

Putem constata ca toate masurile propuse se refera la cresterea ofertei, ceea ce se traduce printr-o stimulare a mediului economic pe termen lung. Dar avem nevoie si de o stimulare a cererii, adica a climatului economic pe termen scurt.

Strategiile privind reformele structurale sunt binevenite, dar trebuie sa ne asiguram oxigenul si pentru cresterea economica pe termen scurt: prin stimularea cererii, crearea unui sistem fiscal motivant si asigurarea deschiderii catre pietele lumii!

Pentru mai multe detalii puteti consulta Scrisoare pentru crestere Aici.

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General, Fundatia Europeana Titulescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.