Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Sesiunea plenară a PE din februarie. Trei ani de război în Ucraina, Busola Competitiviății UE și tarifele administrației Trump, subiectele principale

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară, în perioada 10-13 februarie. Deputații europeni vor dezbate cu privire noua Busolă a Comisiei Europene privind Competitivitatea. De asemenea, Legislativul European va marca cei trei ani de război al Rusiei împotriva Ucrainei și vor evalua impactul acestuia, informează un comuicat al PE.

Trei ani de război: PE își reiterează sprijinul de neclintit pentru Ucraina

Marți dimineață, în cadrul unei dezbateri cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Consiliului, eurodeputații vor marca trei ani de când Moscova a lansat invazia militară brutală asupra Ucrainei.

O rezoluție va fi supusă la vot în cadrul sesiunii plenare din martie. Într-o rezoluție adoptată în ianuarie 2025, Parlamentul și-a reiterat sprijinul ferm pentru Kiev, a solicitat Rusiei să înceteze imediat toate activitățile militare și să se retragă din Ucraina. Eurodeputații au solicitat, de asemenea, UE să își extindă sancțiunile împotriva canalelor massmedia ruse care desfășoară campanii de dezinformare și de manipulare a informațiilor care justifică războiul de agresiune al Kremlinului. Miercuri dimineață, în cadrul unei dezbateri separate, deputații vor examina represiunea continuă a Kremlinului împotriva opoziției politice ruse, la un an după asasinarea lui Alexei Navalnîi.

Navalnîi, unul dintre cei mai cunoscuți activiști anticorupție din Rusia, politician din opoziție și un critic înflăcărat al lui Vladimir Putin, a murit în circumstanțe misterioase într-o colonie penală îndepărtată din regiunea arctică a Rusiei pe 16 februarie 2024, în timp ce executa o pedeapsă lungă cu închisoarea pe baza unor acuzații false. După moartea sa, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care trage la răspundere statul rus, în special pe președintele Putin, pentru moartea sa. Miercuri după-amiază, Parlamentul va dezbate cu reprezentanți ai Președinției poloneze a Consiliului și ai Comisiei Europene necesita.

PE va dezbate foaia de parcurs a Comisiei privind competitivitatea și prioritățile pentru 2025

Miercuri, Ursula von der Leyen va prezenta programul de lucru al Comisiei pentru 2025, principalele sale acțiuni de politică și inițiative legislative planificate pentru acest an. Într-o altă dezbatere miercuri după-amiază, deputații vor discuta cu reprezentanții Comisiei și ai Consiliului despre strategia UE recent prezentată pentru recâștigarea competitivității și asigurarea prosperității durabile.

Această așa-numită „Busolă pentru competitivitate” conține trei domenii principale de acțiune: inovarea, decarbonizarea și securitatea. Acesta identifică, de asemenea, cinci așa-numiți factori orizontali care favorizează competitivitatea: simplificarea, reducerea barierelor din calea pieței unice, finanțarea competitivității, promovarea competențelor și a locurilor de muncă de calitate, precum și o mai bună coordonare a politicilor la nivelul UE și la nivel național. Programul de lucru stabilește în detaliu modul în care Comisia intenționează să pună în aplicare orientările politice prezentate Parlamentului European de Ursula von der Leyen în iulie 2024. Acestea s-au axat pe prosperitate și competitivitate durabile, apărare și securitate, consolidarea modelului social al UE, calitatea vieții, protejarea democrației și susținerea valorilor UE, o Europă globală și adaptarea UE la exigențele viitorului.

     Citiți și: “Este timpul să repornim motorul inovării din Europa”: Comisia von der Leyen a lansat Busola competitivității, axată pe inovare, decarbonizare, securitate, simplificare, piața unică, finanțare și competențe

Deputații vor discuta despre amenințările tarifare ale administrației Trump

Marți, PE va evalua situația actuală a relațiilor comerciale UE-SUA, multilateralismul și potențialele răspunsuri ale UE în cazul în care SUA impune tarife asupra produselor europene.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că va introduce „în mod sigur” tarife care vizează UE, invocând nemulțumirile legate de acțiunile UE împotriva firmelor de tehnologie din SUA și de deficitul comercial de bunuri. El a amenințat, de asemenea, că va folosi tarifele pentru a presa Danemarca să predea Groenlanda.

Președintele Trump a anunțat recent un tarif de 25% pentru mărfurile din Canada și Mexic, pe care l-a amânat ulterior cu o lună, precum și un tarif de 10% pentru importurile din China. Parlamentul s-a angajat în favoarea multilateralismului și a solicitat reformarea urgentă a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).Deputați europeni au declarat recent că este „imperativ ca SUA și UE să colaboreze îndeaproape pentru a apăra multilateralismul și ordinea internațională bazată pe norme”. Între timp, UE și-a consolidat instrumentele de care dispune pentru a proteja comerțul UE, printre care se numără în prezent Instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive conceput pentru a permite UE să răspundă, în ultimă instanță, șantajului economic din partea unei țări străine.

Potrivit Comisiei, UE are un excedent comercial de bunuri în valoare de 154 de miliarde EUR cu SUA, în timp ce SUA menține un excedent comercial de servicii în valoare de 104 miliarde EUR cu UE, ceea ce duce la un excedent comercial global al UE de trei procente dintr-un flux comercial total de 1,5 mii de miliarde EUR. În 2023, SUA a fost cel mai mare partener pentru exporturile de mărfuri ale UE și al doilea partener ca mărime pentru importurile de mărfuri ale UE.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor pentru a fi competitivă, cere eurodeputatul Virgil Popescu Comisiei Europene într-o scrisoare semnată alături de alți colegi din PE

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Virgil Popescu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a semnat alături de mai mulți colegi europarlamentari o nouă scrisoare adresată vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, pentru a-i cere să țină cont de noile realități cu care se confruntă reprezentanții industriei oțelului și metalelor, solicitând să pregătească măsuri care să fie incluse în Planul de Acțiune pentru Oțel şi Metale.

”UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor! Am cerut mai multă susținere reală pentru producători, investiții şi mai puțină birocrație pentru a putea avansa, la nivel de UE, cu producția de hidrogen. Nu vom putea fi competitivi dacă nu ne consolidăm industria europeană”, a subliniat Popescu.

 

Industria oțelului și a aluminiului a fost lovită de măsurile protecționiste anunțate de președintele american Donald Trump: tarife de 25% asupra importurilor din acest sector.

Uniunea Europeană, în persoana președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat la aceste taxe suplimentare care afectează comerțul liber și a dezvăluit un pachet de retorsiune ce va viza produse americane precum băuturi alcoolice, motociclete și ambarcațiuni.

Într-un gest de escaladare a conflictului pe care el l-a pornit, Donald Trump a amenințat că va impune taxe de 200% pentru vinul și șampania din țările UE.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Europarlamentarul român Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale Uniunii Europene. Acesta a semnat, alături de mai mulți europarlamentari, o scrisoare în acest sens adresată Comisiei Europene.

„Politica de Coeziune a fost concepută pentru a promova solidaritatea și pentru a reduce discrepanțele economice și sociale între regiunile UE”, a subliniat Dan Motreanu în mesajul său.

În răspunsul primit de la Raffaele Fitto, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme, se afirmă că posibila mobilizare a programelor politicii de coeziune pentru a stimula apărarea nu va afecta obiectivele pe termen lung ale coeziunii economice, sociale și teritoriale din Uniunea Europeană.

Dan Motreanu informează că o serie de investiții pentru apărare pot deja să fie realizate în cadrul programelor Politicii de Coeziune, cum ar fi utilizarea dublă (civilă și militară) pentru infrastructură, sprijin pentru IMM-uri și cercetare și dezvoltare, dacă contribuie la dezvoltarea regională.

Potrivit acestuia, următoarea revizuire a programelor Politicii de Coeziune va oferi statelor membre posibilitatea de a evalua progresul în implementarea acestora: „Acolo unde este cazul, autoritățile de management pot propune ajustări ale alocărilor bugetare pentru investiții, inclusiv măsuri legate de apărare și de protecție civilă. Astfel, fondurile nu ar fi redirecționate, vor rămâne disponibile pentru regiuni, în special pentru cele mai puțin dezvoltate, contribuind la realizarea obiectivelor politicii de coeziune, se afirmă în răspunsul primit de la Raffaele Fitto.”

Europarlamentarul liberal reamintește că investițiile realizate din fondurile Politicii de Coeziune au vizat, în anumite regiuni, dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public, modernizarea școlilor și a spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și antreprenoriatului precum și crearea de noi locuri de muncă, accesul la servicii, cercetarea aplicată și a inovării, echipamente, software și active necorporale.

   Citiți și: Eurodeputatul Dan Motreanu prezintă beneficiile apartenenței României la UE: Doar prin Politica de Coeziune, țara noastră beneficiază de fonduri în valoare de 31,5 miliarde de euro

Toate investițiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum ocupărea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate, servicii sociale și pentru îngrijire de lungă durată.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP

Parlamentul European a reacționat cu opinii împărțite la decizia Comisiei Europene de a folosi Articolul 122 din Tratatul UE pentru a obține aprobarea noului instrument financiar (SAFE – Security Action for Europe) de 150 miliarde de euro destinat consolidării capacităților de apărare a statelor membre, parte a planului „Rearm Europe” de 800 miliarde de euro. Această prevedere permite Comisiei să acționeze rapid în situații de urgență, fără a consulta Parlamentul European, o decizie criticată de unii eurodeputați pentru lipsa de legitimitate democratică, relatează Euronews.

„Ocolirea Parlamentului prin Articolul 122 este o greșeală. Democrația Europei se bazează pe doi piloni: cetățenii săi și statele membre. Avem nevoie de ambele pentru securitatea noastră”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE), în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Deși unii eurodeputați au cerut o implicare mai mare a legislativului european în luarea acestor decizii, Parlamentul a putut doar să își exprime punctul de vedere printr-o rezoluție non-legislativă, aprobată cu 419 voturi pentru, 204 împotrivă și 46 de abțineri. Rezoluția nu a inclus o condamnare explicită a utilizării Articolului 122, deși eurodeputați din grupurile GUE/NGL și Verzii/EFA au încercat să introducă un amendament în acest sens.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a atras atenția asupra riscurilor excluderii Parlamentului din procesul decizional, subliniind că acest lucru poate amplifica sentimentul de frustrare al cetățenilor față de UE. „Lucrând prin Parlamentul European, în special în cazul deciziilor de o asemenea amploare, consolidăm încrederea în Uniunea noastră”, a declarat Metsola în fața liderilor europeni, la summit-ul special de pe 6 martie, dedicat susținerii Ucrainei.

Totuși, alți eurodeputați consideră că rapiditatea acțiunilor este mai importantă decât procesul în sine. „Nu ne simțim excluși, atât timp cât avem transparență și supraveghere asupra utilizării fondurilor pe care Comisia le împrumută statelor membre”, a explicat Riho Terras, vicepreședintele Comisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din partea PPE.

Parlamentul European a solicitat statelor membre să își majoreze cheltuielile pentru apărare la cel puțin 3% din PIB și a susținut crearea unei bănci europene pentru apărare, securitate și reziliență. De asemenea, a propus explorarea unui sistem de obligațiuni europene de apărare pentru a finanța investițiile militare majore. În ciuda controverselor privind procedura, sprijinul pentru consolidarea capacității de apărare a Europei rămâne o prioritate pentru instituțiile UE.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA3 hours ago

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ4 hours ago

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

U.E.5 hours ago

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

ROMÂNIA7 hours ago

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

U.E.10 hours ago

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

RUSIA10 hours ago

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

EVENIMENTE24 hours ago

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

MAREA BRITANIE1 day ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

MAREA BRITANIE1 day ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ5 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Trending