Premierul spaniol, Pedro Sanchez, l-a avertizat pe cancelarul german, Olaf Scholz, că planul Berlinului de plafonare a prețului la energie, în valoare de 200 de miliarde de euro, menit să vină în sprjinul consumatorilor german pentru a face față inflației, nu trebuie să provoace perturbări și concurență neloială pe piața unică a UE, anunță Politico Europe.
În cadrul unei conferințe de presă ce a succedat consultările dintre cele două guverne, ce a avut loc în nordul Spaniei, Sanchez a evocat situația din timpul pandemiei de coronavirus, când țări mai bogate, precum Germania, au putut să aloce sume mai mari pentru a atenua consecințele blocajelor asupra economiei, în vreme ce țările cu forță economică mai mică nu și-au permis astfel de măsuri de salvare, fapt ce a dus la distorsiuni la nivel european și, în cele din urmă, la nevoia de a lansa un fond de redresare european.
”Am avut deja dezbateri în timpul pandemiei cu privire la răspunsurile naționale, care trebuie date”, a declarat Sanchez, făcând trimitere la schema de ajutor germană în valoare de 200 de miliarde de euro.
”Dar, în mod logic, trebuie să oferim un răspuns și la nivel european, pentru a apăra ceva foarte important: condiții de concurență echitabilă, piață unică. Asta înseamnă că nu ieșim din această criză ca țări cu diferențe economice mai mari … Acest lucru ar duce la faptul că funcționarea pieței interne comune nu ar mai fi atât de eficientă. Cred că și guvernul german are în vedere aceste considerente”, a avertizat premierul spaniol.
Scholz a apărat măsurile pe care guvernul său le-a anunțat săptămâna trecută, care au generat o reacție din partea a doi comisari europeni, Thierry Breton (Frața) și Paolo Gentiloni (Italia), care au cerut emiterea de datorii comune.
”Dacă am văzut corect, măsurile de sprijin germane sunt în conformitate cu ceea ce au făcut și alții”, a susținut cancelarul german, dând drept exemplu Spania, Franța, Țările de Jos și, de asemenea, Marea Britanie.
”Nu există nimeni, aproape nimeni, care să nu facă acest lucru. Fiecare program este diferit. Poate că este de asemenea important să vedem că ceea ce am prezentat aici este un program pentru anii 2022, 2023 și 2024 și, dacă îl punem astfel, se încadrează destul de bine în ansamblul tuturor deciziilor care au fost luate și în alte părți din Europa” , a spus Scholz.
Dincolo de această temă, cei doi oficiali au încercat să arate o strânsă alianță între țările lor, cimentată prin semnarea unui plan de acțiune germano-spaniol.
În cadrul acestui plan, Berlinul și Madridul urmăresc o cooperare mai strânsă în domeniul politicii externe și al schimbărilor climatice și să facă presiuni pentru facilitarea procesului decizional al UE prin trecerea la votul cu majoritate calificată în domenii precum politica externă.
Sánchez i s-a adresat lui Scholz cu apelativul “dragul meu prieten” și a lăudat cât de strânsă a devenit în ultima vreme cooperarea dintre cele două guverne, în timp ce Scholz a rostit chiar câteva fraze în spaniolă pentru a sublinia angajamentul său față de un parteneriat strâns cu Madridul.
Cu toate acestea, atunci când vine vorba de un alt cartof fierbinte actual la nivelul UE – întrebarea dacă blocul ar trebui să introducă o plafonare a prețului pentru importurile de gaze, care se află în aprinse dezbateri înainte de o reuniune informală a șefilor de stat sau de guvern în capitala Cehiei, țară care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene – cei doi au mers din nou pe căi diferite
În timp ce Scholz se opune cu vehemență unei astfel de limitări de preț, care ar duce, în viziunea lui, la trimiterea transporturilor globale de gaze către Asia în loc de Europa, Sanchez a declarat că UE ar trebui ”să exploreze posibilitatea de a stabili o plafonare a importurilor de gaze”.
”Acest lucru trebuie să fie bine studiat pentru a nu descuraja furnizarea de gaze către Europa”, a adăugat premierul spaniol.
Fără a provoca surprindere, ambii lideri au găsit un punct comun atunci când au fost întrebați despre gazoductul MidCat și conducta de hidrogen verde din Peninsula Iberică până în Europa de Nord, pentru care Berlinul și Madridul au făcut presiuni pe fondul rezistenței din partea Franței.
Recent, Parisul a semnalat că ar putea fi dispus să își reconsidere poziția – o tendință pe care Scholz a părut să o confirme atunci când a fost întrebat dacă opoziția președintelui francez Emmanuel Macron ar putea fi depășită.