SUA
SUA se opun construirii unei baze militare permanente de către Israel în Fâșia Gaza: „Nicio reducere a teritoriului nu este acceptabilă”
Published
2 months agoon
Statele Unite și-au exprimat marți opoziția față de posibila construire a unei baze militare permanente de către Israel în Fâșia Gaza, după ce New York Times a publicat informații privind accelerarea lucrărilor în zonă, informează AFP, preluat de Agerpres.
Potrivit cotidianului american, imaginile din satelit sugerează o prezență militară israeliană pe termen lung, iar peste 600 de clădiri din teritoriul palestinian ar fi fost demolate.
Vedant Patel, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, a declarat că SUA nu pot confirma informațiile, dar a subliniat că secretarul de stat Antony Blinken a reafirmat, la începutul conflictului, opoziția față de o prezență permanentă israeliană în Gaza. „Nu poate exista nicio reducere a teritoriului Fâșiei Gaza și nici strămutare forțată a palestinienilor”, a declarat Patel în cadrul unui briefing de presă.
Generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a adăugat că SUA nu cred că Israelul ar trebui să continue să ocupe Gaza după încetarea focului și eliminarea amenințării Hamas. „Cel mai important lucru este obținerea unei încetări a focului, eliberarea ostaticilor și încheierea acestui conflict teribil”, a declarat Ryder.
Un purtător de cuvânt al forțelor israeliene a declarat pentru New York Times că lucrările de construcție sunt realizate din motive operaționale și că baza poate fi demontată rapid.
Deși președintele Joe Biden a sprijinit puternic Israelul în războiul din Gaza ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la soarta civililor palestinieni. În același timp, Donald Trump, care va prelua președinția SUA pe 20 ianuarie, a promis un sprijin ferm pentru Israel, numindu-l pe Mike Huckabee, cunoscut pentru poziția sa pro-colonizare, ambasador al SUA în Israel.
Această poziționare a SUA evidențiază tensiunile legate de viitorul Fâșiei Gaza, în timp ce eforturile internaționale pentru încetarea focului continuă.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Trump este dispus să impună noi sancțiuni Rusiei dacă Putin refuză un acord de pace și cere UE să facă mai mult pentru Ucraina și Chinei să ajute la încheierea conflictului
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
“Va observa Trump Europa?” Pledoaria lui Zelenski la Davos pentru ca “Europa să își poarte singură de grijă”. Liderul ucrainean cere 200.000 de soldați europeni pentru un acord de pace cu Rusia
Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Kaja Kallas îl îndeamnă pe noul șef al diplomației americane, Marco Rubio, să se alieze împotriva „adversarilor” UE și ai SUA
SUA
Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”
Published
2 hours agoon
January 22, 2025By
Teodora IonDonald Trump, proaspăt învestit în funcția de președinte al SUA, a subliniat că ”singura modalitate” ca Statele Unite ”să fie tratate corect” este prin taxe vamale, astfel că țările europene vor fi vizate de aceste măsuri, completând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie, anunță AFP, citat de Agerpres.
”UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău”, a menționat Trump, acuzând că ”nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole”, deci ”sunt buni pentru taxe vamale”.
El s-a plâns că Statele Unite au un ”deficit comercial cu UE de 350 de miliarde de dolari”.
Germania se teme că va fi principala țintă europeană a tarifelor comerciale impuse de Trump, deși SUA au devansat China și au devenit principalul partener comercial al primei economii europene.
Într-un demers de diplomație digitală, liderii instituțiilor UE i-au urat succes lui Donald Trump în cel de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite folosind hashtag-ul comun #EUUS pentru a arăta unitate.
Un potențial conflict comercial ar avea ”un cost economic substanțial pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Dacă este necesar să apărăm interesele economice ale Europei, suntem pregătiți să facem acest lucru, așa cum am făcut de altfel în timpul primei administrații Trump (2017-2021), când a introdus tarife la oțel și aluminiu”, a punctat acesta.
El a amintit că europenii au oferit atunci un răspuns ”proporțional”, cu taxe suplimentare la produsele americane precum motocicletele Harley-Davidson și Bourbon.
SUA
Trump este dispus să impună noi sancțiuni Rusiei dacă Putin refuză un acord de pace și cere UE să facă mai mult pentru Ucraina și Chinei să ajute la încheierea conflictului
Published
6 hours agoon
January 22, 2025Președintele american Donald Trump a declarat marți că ar putea impune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei dacă președintele Vladimir Putin refuză să negocieze în vederea încheierii războiului din Ucraina, relatează Reuters.
Trump nu a oferit detalii despre eventualele sancțiuni suplimentare, menționând doar că Statele Unite au aplicat deja sancțiuni severe Rusiei pentru invazia sa în Ucraina din februarie 2022, măsuri restrictive care au aparținut administrației Biden.
“Este posibil“, a declarat președintele Statelor Unite, întrebat despre acest subiect în cursul unei conferințe de presă la Casa Albă, reiterând că “războiul nu ar fi avut loc niciodată dacă aș fi fost președinte” la acea dată.
Președintele SUA a mai precizat că administrația sa analizează problema trimiterii de arme către Ucraina, subliniind că, în opinia sa, Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina.
“Discutăm cu (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski și vom discuta foarte curând și cu președintele Putin. Vom analiza această situație”, a spus Trump.
De asemenea, Trump a afirmat că a pus presiuni pe președintele chinez Xi Jinping, într-o conversație telefonică, să intervină pentru a opri războiul din Ucraina.
“Nu a făcut prea multe în această privință. Are multă… putere, la fel cum avem și noi multă putere. I-am spus: «Ar trebui să rezolvi această problemă». Am discutat despre asta”, a adăugat Trump.
Liderul american a promis să pună capăt conflictului rapid. Vorbind luni la Casa Albă, după învestirea sa, noul președinte american a declarat că Vladimir Putin “distruge” Rusia și că ar trebui să încheie o înțelegere.
De la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că vor fi necesari “cel puțin 200.000” de militari aliați pentru a pune în aplicare orice acord de pace în Ucraina, îndemnând Europa să “aibă grijă de ea însăși” în timp ce Donald Trump revine la putere în SUA.
Donald Trump a declarat în repetate rânduri în timpul campaniei că va putea pune capăt războiului Rusia-Ucraina în prima sa zi de mandat, sau chiar mai devreme. Mai recent, Keith Kellogg, alesul lui Trump pentru a fi trimisul special pentru pace, a stabilit un termen mai lung pentru încheierea războiului.
“L-aș stabili la 100 de zile”, a declarat miercuri Kellogg, general locotenent al armatei SUA în retragere, iar Mike Waltz, noul consilier pentru securitate națională, a spus că este clar că Ucraina nu va putea alunga Rusia total de pe teritoriul său.
INTERNAȚIONAL
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Published
6 hours agoon
January 22, 2025Secretarul de stat Marco Rubio și-a început marți mandatul în calitate de cel mai înalt diplomat american, promițând să mențină departamentul său în centrul elaborării politicii externe a SUA și să execute ceea ce a spus el că este obiectivul președintelui Donald Trump de a promova pacea prin forță.
Rubio, în vârstă de 53 de ani, un oponent al Chinei, un susținător ferm al Israelului și unul dintre senatorii care a sponsorizat legea ca niciun președinte să nu poată retrage SUA din NATO, a fost primul dintre cei nominalizați de Trump pentru cabinet care a depus jurământul marți și s-a angajat să pună în aplicare politica externă a noului lider de la Casa Albă, de “promovare a interesului național al acestei țări”.
“Vrem să fim în centrul atenției, vrem să fim în centrul modului în care formulăm politica externă, pentru că vom avea cele mai bune idei dintre toate agențiile și pentru că le vom executa mai bine și mai rapid și mai eficient decât orice altă agenție din guvernul nostru”, a declarat Rubio personalului Departamentului de Stat, conform discursului său, susținut înainte de a avea primele sale întâlniri internaționale, în format “Quad”, cu miniștrii de externe ai Australiei, Indiei și Japoniei, cu care a adoptat o declarație comună.
El a spus că este mândru să conducă “cel mai eficient, cel mai talentat, cel mai experimentat” corp diplomatic din istoria lumii.
“Vor exista schimbări, dar schimbările nu sunt menite să fie distructive. Ele nu sunt menite să fie punitive. Schimbările vor avea loc pentru că trebuie să fim instituției a secolului XXI care se poate mișca … la viteza relevanței”.
“Misiunea noastră este de a se asigura că politica noastră externă este centrată pe un singur lucru, și anume promovarea interesului nostru național, pe care l-a definit (președintele Trump) în mod clar prin campania sa ca fiind tot ceea ce ne face mai puternici, mai siguri sau mai prosperi, și aceasta va fi misiunea noastră. Aceasta va fi misiunea noastră în întreaga lume, să ne asigurăm că avem o politică externă care promovează interesul național al Statelor Unite. Mă aștept ca fiecare națiune de pe pământ să își promoveze interesele naționale. Și în acele situații – și sper că vor fi multe – în care interesele noastre naționale și ale lor se aliniază, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu ei“, a afirmat Marco Rubio.
El a evocat discursul de inaugurare în care Donald Trump a subliniat că obiectivul său principal pentru politica globală este promovarea păcii, evitarea conflictelor.
“Niciun departament nu va fi mai important în acest sens decât acesta (Departamentul de Stat). De fapt, acesta este principiul și scopul său fondator. Și asta ne străduim să facem – să promovăm pacea în întreaga lume, pentru că acest lucru este în interesul nostru național. Fără pace, este dificil să fim o națiune puternică, prosperă și una care să trăiască mai bine”, a continuat el.
Rubio a fost mult timp membru al comisiilor de relații externe și de informații din Senat și este acum primul secretar de stat latino-american din SUA, fiind fiul unor imigranți din Cuba.
Sfârșitul războiului Rusiei în Ucraina ar fi politica oficială a SUA, a declarat fostul senator american mai devreme marți, înainte de a se adresa sutelor de angajați ai Departamentului de Stat care aplaudau și aclamau, umplând holul clădirii, relatează Reuters.
Senatorul republican Marco Rubio a devenit luni noul șef al diplomației americane după un vot în unanimitate în favoarea sa în Senat, în ziua învestirii lui Donald Trump. Rubio, 53 de ani, devine primul membru al noii administrații Trump care a fost confirmat în postul său. El îi succede lui Antony Blinken.
Marco Rubio va trebui acum să executa diplomația președintelui Donald Trump care, în discursul său de învestire rostit luni, a promis că va fi un “pacificator” prin războaiele pe care le va încheia și pe cele pe care nu le va declanșa, în timp ce Statele Unite vor construi cea mai performantă armată din lume, criticând de asemenea “finanțarea nelimitată pentru apărarea frontierelor străine”.
La audierea sa în Senat, Marco Rubio a avertizat că SUA trebuie să schimbe cursul pentru a evita să devină mai dependente de China, în timp ce a promis o politică externă robustă axată pe interesele americane, subliniind că atât Moscova, cât și Kievul, vor trebui să facă concesii pentru a pune capăt războiului din Ucraina și punctând că va trebui ridicată problema “rolului SUA și al NATO în secolul al XXI-lea” și evocând faptul că Statele Unite au nevoie de “aliați de apărare competenți”.
Instalarea lui Marco Rubio în fruntea Departamentului de Stat a fost salutată de ministrul de externe român Emil Hurezeanu, dar și de șefa diplomației UE, Kaja Kallas, care l-a îndemnat pe noul omolog american să se alieze împotriva “adversarilor” UE și ai SUA.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest
INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa
UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”
Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”
Victor Negrescu susține noi norme de transparență în Parlamentul European pentru ca instituția să devină un model de excelență
Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management
Gabriela Firea, mesaj din plenul PE: Programele UE pentru tineret trebuie să includă fonduri și pentru locuințe accesibile
Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA6 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- SUA6 days ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%