Susţinător ISIS, ridicat la Craiova și audiat. SRI: Aveam cunoștință de activitatea de autoradicalizare a lui

teroristiUn tânăr de 17 ani, susținător al Statului Islamic, a fost ridicat de procurorii DIICOT care efectuează și percheziții informatice.

Tânărul este acuzat că a promovat pe Internet mai multe filmulete cu decapitări făcute de gruparea ISIS.

UPDATE 14.10

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, întrebat ce părere are despre tânărul din Craiova reținut pentru propagandă jihadistă, că este o problemă care nu va putea fi evitată nici în țara noastră și că educația este soluția.

Este o problemă care din păcate nu va putea fi evitată nici la noi, dar și aici educația este soluția. Acolo unde oamenii sunt educați extremismul apare rar“, a spus Iohannis.

UPDATE 13.23

Persoana interogată, care a promovat acțiuni online în scopuri teroriste, va fi transportată la București pentru investigații și anchete ulterioare.

UPDATE 12.30

Băiatul reținut de procurorii DIICOT a fost dus la sediul Serviciului Român de Informații din Craiova, unde va fi interogat. 

Aveam cunoștință de activitatea de autoradicalizare a lui și am furnizat toate informațiilor pe care le-am avut autorităților competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind ancheta în desfășurare trebuie să ne abținem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat”, a declarat pentru Agerpres Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI.

Din primele informaţii, băiatul intenţiona să adere la formaţiuni teroriste din străinătate. Minorul este suspectat de propagandă jihadistă.

“E prima dată când aud pe teritoriul României de așa ceva. Propaganda dusă de acest stat ISIS dă rezultate nu numai în zonele lor, ci și la noi. E foarte grav. Trebuie verificat dacă nu cumva e bolnav. Trebuie preîntâmpinate astfel de activități pe teritoriul țării”, a spus, pentru Știrile B1 TV, fostul șef al SRI, Costin Georgescu.

SRI: Peste 200 de adepți ISIS, interziși în România. Nouă persoane au fost expulzate

Nouă cetăţeni străini suspectaţi de terorism au fost expulzaţi din România în acest an, iar alţi 246 de cetăţeni din Orientul Mijlociu nu au fost primiţi în ţară, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Ovidiu Marincea.

Terorismul este cea mai importantă provocare la adresa securității Uniunii Europene, înaintea problemelor economice, conform unui Eurobarometru privitor la percepțiile europenilor asupra securității interne, realizat  în cele 28 de state membre. Mai mult de nouă din zece  europeni (93%), consideră că poliția ar trebui să joace un rol important. 89% dintre respondenți sunt de părere că sistemul judiciar ar trebui să joace un rol important, iar 77% dintre respondenți susțin că armata poate asigura securitatea cetățenilor. În zece state membre, cel puțin 50% dintre cetățeni cred că armata are un rol foarte important de jucat în asigurarea securității cetățenilor. Cele mai mari procente se regăsesc în țări precum: Malta (77%), și România (72%), la extrema cealaltă situându-se Luxemburg (14%) și Danemarca (22%).

Citiți și: 

STUDIU: Cetățenii europeni, nemulțumiți de modul în care UE gestionează crizele. Ce țări vor să dea UE mai multă putere

Studiu Pew Research: Cum influențează valorile diferitelor religii credința în viața de apoi

De unde are bani Statul Islamic? Cele şase surse de finanţare (studiu)

.

.

2 Responses to Susţinător ISIS, ridicat la Craiova și audiat. SRI: Aveam cunoștință de activitatea de autoradicalizare a lui

  1. Pingback: Iohannis, despre tânărul reținut pentru propagandă jihadistă: O problemă care nu poate fi evitată, educația este soluția | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: SRI: Suspiciunile cu privire la un posibil risc terorist pot fi semnalate la 0800.800.100 | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.