ROMÂNIA
Tarom scade timp de 3 zile prețurile pe rute interne la 57 euro dus-întors
Published
9 years agoon

”Pe 24 ianuarie 2016 sărbătorim 157 ani de la Unirea Principatelor Române, cu un tarif unic de 57 EUR* dus-întors, toate taxele incluse, pentru biletele achiziţionate pe rute între Bucureşti şi Cluj, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Suceava şi Timişoara.” anunță compania Tarom, într-un comunicat remis Calea Europeană.
Oferta specială este valabilă pentru călătoriile dus-întors efectuate pe curse interne TAROM şi este supusă unor termene şi condiţii.
- Transport gratuit al bagajului de cală în limita maximă de 23 kg (1 bagaj pentru Clasa Economy) +10 kg bagaj de mână.
- Check-in gratuit în aeroport, la kiosk, online şi pe mobil.
- Servicii gratuite la bord.
Pentru mai multe informaţii pasagerii sunt rugaţi să contacteze compania TAROM, la numerele de telefon Call Center TAROM: 9361 (valabil pentru apeluri din Bucureşti): +4021.204.64.64; +4 021.303.44.00 şi +4021.303.44.44.
Despre TAROM
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înfiinţată în 1954 şi a crescut în acelaşi timp cu aviaţia românească. TAROM îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Din iunie 2010 este membră a Alianţei SkyTeam, din 1993 membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA) iar din 2000 este membră a Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).
Cu un trecut ce se întinde pe mai mult de o jumătate de secol, istoria Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române începe odată cu dezvoltarea industriei aeronautice, un domeniu în care România s-a remarcat prin Aurel Vlaicu, Traian Vuia şi Henri Coandă .
În anul 1920, în România a luat fiinţă una dintre primele linii comerciale din lume, CFRNA – Compania Franco-Română pentru Navigaţie Aeriană, care a fost, de altfel, şi prima companie aeriană – din istoria aviaţiei – cu operare trans-continentală.
În 1926, compania s-a reorganizat şi şi-a schimbat denumirea în CIDNA – Compania Internaţională pentru Navigaţie Aeriană, pentru ca, în 1930, să-şi schimbe din nou numele, devenind Societatea Naţională LARES – Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat.
Anul 1945 aduce o nouă reorganizare iar LARES este înlocuită de Compania Aeriană TARS – Transporturile Aeriene Româno – Sovietice, care se afla în subordinea guvernului român şi a celui sovietic, dar al cărei personal a fost selecţionat tot din rândul celor care lucraseră pentru LARES.
După încă o reorganizare, LARES îşi schimbă numele şi devine, în data de 18 septembrie 1954 – TAROM, Transporturile Aeriene Române. Compania avea atunci, o flotă compusă din aeronavele de producţie sovietică Lisunov Li 2 şi Ilyushin II – 14.
1966 – TAROM efectua primul zbor peste Atlantic.
1969 – TAROM îşi adaugă o premieră mondială în palmares: avionul românesc IL 18 cu însemnele TAROM a parcurs distanţa de peste 50 de mii de kilometri în jurul lumii, în mai puţin de 80 de ore de zbor. Aeronava avea la bord 65 de pasageri.
Începând cu anul 1973 – se achiziţionează aeronave “lung curier” şi se deschid noi linii trans-continentale la New York si Beijing. Capacitatea de transport a TAROM-ului era atunci de zece ori mai mare faţă de anul înfiinţării companiei.
25 iunie 2010 – Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM este membră a Alianţei SkyTeam, eveniment istoric ce marchează intrarea companiei naţionale într-o nouă epocă a existenţei sale.
În prezent, TAROM operează zboruri peste 40 de rute din Europa şi Orientul Mijlociu.
.
.

You may like
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: Doar în cadrul UE putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră
Ziua Unirii Principatelor Române. Ministrul Cătălin Predoiu: Drumul occidental al României a adus țării noastre cele mai puternice garanții de securitate externă, prin apartenența la UE și NATO
Ambasada SUA la București felicită România cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române
Eurodeputatul Gabriela Firea lansează un apel la unitate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: Unirea înseamnă în primul rând respect față de ceilalți, compasiune, răbdare și toleranță
Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei
Klaus Iohannis evocă “viziunea și curajul” înaintașilor care au înfăptuit Unirea Principatelor ca model pentru anul electoral 2024: Să alegem, ancorați în valorile europene, politicieni ce servesc cu devotament națiunea
ROMÂNIA
România, alături de 8 state europene, ajută Macedonia de Nord și transportă patru pacienţi cu arsuri din Skopje în Lituania. Mecanismul de protecție civilă al UE, activat
Published
16 minutes agoon
March 17, 2025By
Diana Zaim
O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a plecat luni, 17 martie, de la Otopeni pentru a executa o misiune umanitară pentru transportul a patru pacienţi diagnosticaţi cu arsuri de la Skopje, Macedonia de Nord, la un spital din Vilnius/Lituania, informează un comunicat al MApN.
Pe timpul zborului, pacienții sunt monitorizați de o echipă medicală asigurată de SMURD și de Spitalul Clinic de Urgență București.
Misiunea aeronavei a fost aprobată de ministrul apărării naționale, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.
Macedonia de Nord se află într-un moment deosebit de dureros, după ce 59 de tineri și-au pierdut viața într-un incendiu precum Colectiv. De asemenea, în urma incendiului, alte peste 150 de persoane au fost rănite. Tinerii participau la un concert din orașul Kocani. Aproximativ 1.500 de persoane au asistat la spectacolul susținut de ADN, un duo hip-hop cunoscut în Macedonia de Nord.
Macedonia de Nord a activat mecanismul de protecție civilă al UE, solicitând asistență pentru evacuarea a 15 pacienți cu arsuri grave. Într-o reacție rapidă, 9 țări europene – Croația, Grecia, România, Slovenia, Suedia, Lituania, Ungaria, Luxemburg și Norvegia – au oferit imediat asistență prin intermediul mecanismului.
UE coordonează în prezent transportul altor pacienți către țările care au oferit posibilitatea de tratament. UE rămâne în contact strâns cu autoritățile naționale din Macedonia de Nord și este pregătită să mobilizeze asistență suplimentară, dacă este necesar.
„Ne exprimăm cele mai profunde condoleanțe familiilor victimelor și tuturor celor afectați. UE este solidară cu oamenii din Macedonia de Nord în aceste momente dificile. Mulțumesc țărilor europene pentru că au oferit rapid tratament și asistență victimelor prin intermediul mecanismului nostru de protecție civilă”, a transmis comisarul pentru pregătire, gestionarea crizelor și egalitate, Hadja Lahbib.
ROMÂNIA
2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social
Published
1 hour agoon
March 17, 2025By
Diana Zaim
Începe procesul de selecție pentru cel mai amplu program social din comunitățile rurale, cu o cofinanțare europeană de 815 milioane de euro. Astfel, 2.000 de localități vor avea servicii integrate pentru asistență socială, medicală și consiliere școlară. Programul – derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) – urmărește creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei. Perioada de implementare: Ianuarie 2025 – Decembrie 2029.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat procesul de selecție pentru 2.000 de comune care vor beneficia de finanțare în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”.
În cele 2.000 de comunități rurale vor funcționa Echipe Comunitare Integrate (ECI) formate din specialiști în #asistență socială, sănătate și educație care vor găsi soluții personalizate pentru fiecare beneficiar în parte.
„Este un proiect care vine în sprijinul celor mai vulnerabili dintre noi și pune omul pe primul loc. Îi îndemn pe toți primarii comunelor din România să acceseze acest program – cel mai mare program de asistență socială finanțat din fonduri europene. Prin integrare, grijă și #incluziune putem construi comunități mai puternice și mai solidare”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.
Proiectul va ajuta la formarea echipelor comunitare integrate (specialiști în sănătate, asistență socială și educație) în 2.000 de comune. Va oferi sprijin direct persoanelor vulnerabile: pachete alimentare, servicii de îngrijire la domiciliu, consiliere educațională și profesională.
Cu ajutorul finanțărilor, se vor amenaja și dota spațiile destinate furnizării serviciilor sociale. De asemenea, se vor asigura echipamentele și resursele pentru specialiștii locali. De altfel, 200 de angajați SPAS care doresc să urmeze studii superioare în domeniul asistenței sociale vor avea sprijin financiar.
Potrivit Ministerului Muncii, selecția se face în ordinea depunerii solicitărilor până la semnarea a 2.000 de protocoale. UAT-urile interesate trebuie să depună o scrisoare de intenție și documentele necesare la AJPIS a fiecărui județ. Documentele se trimit electronic sau fizic, conform instrucțiunilor din procedura de selecție.
Mai multe detalii despre depunerea dosarului, aici.
ROMÂNIA
România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept
Published
2 hours agoon
March 17, 2025
Un raport recent al ONG-ului german Uniunea Libertăților Civile pentru Europa (Liberties) plasează România între cele cinci țări europene care subminează statul de drept. Alături de Italia, Bulgaria, Croația și Slovacia, România este considerată o țară care „dezmembrează” principiile democratice, potrivit documentului elaborat de 43 de organizații pentru drepturile omului din 21 de state UE, relatează The Guardian.
Raportul atrage atenția asupra alegerilor prezidențiale recente din România, care au demonstrat cum platforma TikTok poate influența ascensiunea unui politician ultranaționalist. De asemenea, documentul critică tergiversarea adoptării unui proiect de lege menit să asigure independența televiziunii și radioului public, blocat în Parlament încă din 2021.
Această evaluare vine în contextul unei recesiuni democratice în Europa, fenomen evidențiat de Liberties din 2019. Organizația avertizează că toate aspectele fundamentale ale statului de drept sunt din ce în ce mai afectate, iar eforturile UE de a combate acest declin sunt insuficiente.
Raportul critică și alte state europene, precum Italia, unde guvernul Giorgiei Meloni este acuzat că sporește controlul politic asupra justiției, sau Ungaria, unde statul a intensificat presiunea asupra ONG-urilor și mass-media. În Bulgaria, au fost semnalate cazuri în care investigațiile anti-corupție au fost folosite împotriva opozanților politici, iar în Slovacia, guvernul lui Robert Fico a desființat biroul procurorului central și a propus un proiect de lege asemănător cu modelul rusesc privind „agenții străini”, care ar putea afecta ONG-urile. În Croația, numirea unui procuror general cu legături strânse cu partidul de guvernământ a ridicat semne de întrebare privind independența justiției.
Pentru a opri acest regres, Liberties cere Comisiei Europene să condiționeze fondurile europene de respectarea statului de drept și să accelereze acțiunile legale împotriva țărilor care încalcă aceste principii.
Uniunea Libertăților Civile pentru Europa (Liberties) este o organizație de monitorizare a respectării drepturilor omului în Uniunea Europeană. Echipa este formată din experți în drepturile omului și în comunicare, care lucrează îndeaproape cu o rețea de membri din Bruxelles și din 18 țări ale UE. Este înregistrată ca organizație neguvernamentală la Berlin și are o prezență la Bruxelles.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

România, alături de 8 state europene, ajută Macedonia de Nord și transportă patru pacienţi cu arsuri din Skopje în Lituania. Mecanismul de protecție civilă al UE, activat

Europa de Sud trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, avertizează ministrul lituanian de externe: „Este timpul să devenim serioși”

2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO5 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE6 days ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva
- EDITORIALE6 days ago
Recuperarea